Γράμματα και σχόλια
Δικαιοσύνη για τον Χρήστο Ζορμπά

Στις 13 Ιούλη θα εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας για την υπόθεση του Χρήστου Ζορμπά, που σκοτώθηκε στο εργοστάσιο “Ήπειρος” τον Ιούνιο του 2020. Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου δικάζονται με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας για τον θάνατο του 29χρονου εργάτη από ηλεκτροπληξία. Από την πρώτη στιγμή, αλλά μέχρι και το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, η εργοδοσία προσπάθησε να αποδώσει τον θάνατο σε “ανθρώπινο λάθος” του ίδιου του θύματος -ενώ οι αποδείξεις που έφτασαν στο ακροατήριο για τα ελλειπή μέτρα προστασίας είναι συγκλονιστικές.

Τα ακατάλληλα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) που παρείχε στους εργαζόμενους το εργοστάσιο, η ανυπαρξία ρελέ διαφυγής, η ελλειπής εκπαίδευση των νέων εργαζόμενων αλλά και οι μονοβάρδιες είναι από τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτό που μόνο η εργοδοσία ονομάζει “εργατικό ατύχημα” -στην πραγματικότητα μια εργοδοτική δολοφονία. Μέσα στο δικαστήριο αναδείχθηκε ότι αντί για γάντια ηλεκτρολόγου χρησιμοποιούνταν γάντια καθαριότητας, ότι οι υπεύθυνοι σε εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία τους ζύγιζαν το αν θα πάρουν ρελέ διαφυγής -που θα είχαν σώσει τη ζωή του Χρήστου- λέγοντας κυνικά “εξαρτάται από το κόστος”, ότι ο ίδιος ο Χρήστος έβλεπε τις ανεπάρκειες και ανησυχούσε που τον άφηναν μόνο του σε βάρδιες. Μάλιστα λίγες μέρες νωρίτερα είχε στείλει μήνυμα σε φίλη του στο οποίο έλεγε “ελπίζω να μη γίνει κάτι”.

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας άνοιξε τη μάχη για τη δικαίωση του Χρήστου από την πρώτη στιγμή, ενάντια στις προσπάθειες συγκάλυψης αλλά και για να αναδείξει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα της εντατικοποιημένης εργασίας κι όχι κάποια εξαίρεση. Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, γινόταν διαδήλωση στην πλατεία Κιλκίς στην Άρτα με κάλεσμα του ΕΚ. 

Τη μέρα της απόφασης 13 Ιούλη, το ΕΚ Αρτας μαζί με τα ΕΚ Ιωαννίνων, Πάτρας, Αγρινίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αρτας στις 10πμ. Καλέσματα για τις κινητοποιήσεις έχουν βγάλει και πολιτικές οργανώσεις καθώς και συνδικαλιστικά σχήματα.