Διεθνή
Γαλλία: Ετοιμάζονται για Πανεργατική

1/7/21, Εργαζόμενοι/ες του αεροδρομίου Paris Orly απεργούν μπλοκάροντας Πύλες. φωτό: Reuters/Sarah Meyssonnier

Πανεργατική απεργία σε όλους τους κλάδους ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν από κοινού τα συνδικάτα CGT και Solidaires στην Γαλλία στις 29 Σεπτεμβρίου με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και σταμάτημα της νέας συνταξιοδοτικής επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μακρόν το φθινόπωρο. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων είχαν μια πρώτη οργανωτική συνάντηση την Δευτέρα 11/7 για να συντονίσουν τα βήματα της απεργιακής δράσης. 

Μια μέρα πριν την εξαγγελία της γενικής απεργίας, την Τετάρτη 6 Ιούλη, πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία 24ωρη απεργία στους σιδηροδρόμους με τους απεργούς να μην ικανοποιούνται από την πρόταση των εργοδοτών απαιτώντας αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Στο μεταξύ μορφή καλοκαιρινής καταιγίδας έχουν πάρει οι απεργίες στα αεροδρόμια και στις αεροπορικές εταιρίες. 

Στο αεροδρόμιο του Παρισιού η τετραήμερη απεργία σταμάτησε την πρώτη μέρα όταν το συνδικάτο κατέληξε σε συμφωνία για αυξήσεις αλλά στο Μπορντό όπου πραγματοποιήθηκε, μόνο την Παραsκευή 8 Ιούλη χάθηκε το 28% των πτήσεων. Τις απεργίες  καλούν σωματεία εδάφους που καλύπτουν από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μέχρι τους εργαζόμενους στις αποσκευές και τα σεκιούριτι. Αλλά οι απεργίες συνεχίζονται στις αεροπορικές εταιρίες. Σε τετραήμερη απεργία προχωράνε στις 13-17 Ιούλη οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές στην Τransavia, σε διήμερες απεργίες στην Ryanair που έχουν πάρει απόφαση για «δράση χωρίς όρια», σε δύο τριήμερες 15-17 Ιούλη και 29-31 Ιούλη στην Easyjet. 

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και κλεσίματα δρόμων με αίτημα αυξήσεις προσανατολίζονται και οι οδηγοί φορτηγών ενώ στον ενεργειακό κολοσσό της Total όπου πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία τον Ιούνη με τους απεργούς να κλείνουν τους αγωγούς του πετρελαίου, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία.