Περιβάλλον
Σύνοδος ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο: Το δολοφονικό καθεστώς Σίσι δεν βάφεται “πράσινο”

Διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Σίσι στην Βρετανία το 2015

Η δικτατορία του Σίσι της Αιγύπτου, ετοιμαζεται να φιλοξενήσει ένα μεγάλο διεθνές γεγονός τον Νοέμβρη. Συγκεκριμένα την COP27, την Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Η Σύνοδος θα γίνει στο πολυτελές θέρετρο του Σαρμ ελ Σεΐχ στην Ερυθρά Θάλασσα, και θα το φρουρούν οι σιδερόφρακτες και αιματοβαμμένες δυνάμεις ασφαλείας της χούντας. Ενώ η χούντα του Σίσι φυλακίζει τους αντιφρονούντες και πνίγει κάθε αντιπολιτευτική φωνή είναι και μεγάλος παίκτης στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, συγκεκριμένα φυσικού αερίου από τα κοιτάσματά της.

Γι' αυτούς τους λόγους η Αιγυπτιακή Καμπάνια για τη Δημοκρατία και το Κλίμα κάνει έκκληση στους ακτιβιστές και τις οργανώσεις τους σε όλο τον κόσμο να μην νομιμοποιήσουν την “πράσινη” φιέστα της χούντας και των προστατών της. Σε κείμενο που έχει κυκλοφορήσει διεθνώς η Καμπάνια τονίζει:

“Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρχει χώρος για διαμαρτυρίες στη διάρκεια της Συνόδου αλλά αυτό που εννοεί στην πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρχουν κάλπικα γεγονότα από κρατικές ΜΚΟ για να δίνουν την εντύπωση ότι στην Αίγυπτο υπάρχει μια ανεξάρτητη κοινωνία πολιτών. Κανείς γνήσιος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης δε θα μπορέσει να βρεθεί στο χώρο της Συνόδου στο Σαρμ ελ Σεΐχ. Θα είναι ντροπή αν τα γνήσια κινήματα που δρουν σε όλο τον κόσμο “τσιμπήσουν” και πάρουν μέρος σε αυτή την κρατική κακόγουστη κωμωδία.

Το καθεστώς του Αμπντελφαταχ αλ Σίσι θα παρουσιαστεί στη συνδιάσλεψη και στους μήνες που θα μεσολαβήσουν ως σημαιοφόρος των αιτημάτων του Παγκόσμιου Νότου και ιδιαίτερα των αφρικανικών χωρών. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Το μόνο που εκπροσωπεί το καθεστώς είναι μια στρατιωτική χούντα που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013.

Καταστολή

Οι ακτιβιστές στην Αίγυπτο που αντιπαλεύουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές του καθεστώτος παρενοχλούνται, συλλαμβάνονται, παρακολουθούνται και φιμώνονται. Όποιο και αν είναι το ζήτημα, η πάλη ενάντια στην εισαγωγή άνθρακα, τα εργοστάσια τσιμέντου δίπλα σε κατοικημένες περιοχές που καταστρέφουν την υγεία του κόσμου ή τα εργοστάσια λιπασμάτων που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα ή οι κινητοποιήσεις ενάντια στο ξερίζωμα δέντρων και πάρκων για να κατασκευαστούν μεγαθήρια, η απάντηση είναι πάντοτε η ίδια: καταστολή.

Αυτά τα λόγια δεν προορίζονται για τους ηγέτες που θα πάρουν μέρος στη σύνοδο ούτε για τις κυβερνήσεις τους. Αυτοί οι ηγέτες θα ταξιδέψουν στο Σαρμ ελ Σεΐχ τον Νοέμβρη για να υμνήσουν το αιγυπτιακό καθεστώς και να βοηθήσουν τον Σίσι να βάψει πράσινη την κυβέρνησή του. Θα έρθουν για να κάνουν μπίζνες και να επισφραγίσουν συμμαχίες για να δώσουν γελοίες υποσχέσεις που δεν πρόκειται να τηρήσουν. Δείτε πως “γλύφουν” για να εξασφαλίσουν συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με τις απόλυτες μοναρχίες του Κόλπου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτά τα λόγια τα απευθύνουμε για τους ακτιβιστές/τριες του παγκόσμιου μαζικού κινήματος ενάντια στην κλιματική αλλαγή αλλά και σε όσους/ες παλεύουν για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Εχει γίνει πλέον σαφές ότι ο διαχωρισμός αυτών των αγώνων ζημιώνει και τους δυο.

Για όσους οργανώνουν εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις ενόψει της Συνόδου του Νοέμβρη ή κατά τη διάρκειά της: Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Μην αφήσετε τον Σίσι να ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί τον Νότο, μην τον αφήσετε να βάψει πράσινο το δολοφονικό καθεστώς του. Ας παλέψουμε μαζί, στον παγκόσμιο Νότο και Βορρά, για ένα κόσμο απαλλαγμένο από την περιβαλλοντική καταστροφή. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε αν σταθούμε αλληλέγγυοι για δημοκρατία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία”.