Περιβάλλον
Δάσος Δαδιάς: «Aδιαφορία που κοστίζει»

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Γιώργο Δεμερίδη, δασολόγο και πρώην πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Δαδιάς Σουφλίου, ενώ ακόμη η φωτιά συνέχιζε να μαίνεται. Όπως τόνισε μιλώντας στον Στέλιο Μιχαηλίδη: «Έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη. Όταν πρέπει να προσέξεις τα ζητήματα της πυρκαγιάς, πρέπει απαραίτητα να λάβεις βασικά μέτρα πρόσληψης, ώστε στην καταστολή της να ξέρεις τι θα γίνει. Αυτοί μια ζωή δεν έπαιρναν μέτρα πρόληψης. Δεν θέλουν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι, επιφανειακά το αντιμετωπίζουν. Έτσι γίνονται οι φωτιές και οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες. 

Η ιδιαιτερότητα του δάσους είναι τα αρπακτικά πουλιά, όπως ο μαυρόγυπας που έχει τη μοναδική αποικία σε όλη την Ευρώπη. Κι αντί να το φροντίσουν όπως θα έπρεπε, το άφησαν έτσι χωρίς κοινωνική παρουσία. Παλιότερα οι φορείς του τόπου, οι συλλογικότητες, η τοπική κοινωνία συμμετείχαν στα όργανα του Φορέα. Ήταν εκεί να ξέρουν τι γίνεται, να παίρνουν θέση, ώστε να συνδυάζεται η προστασία του φυσικού πλούτου με την οικονομία. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να μείνει μόνο το προσωπικό των Φορέων, τα διοικητικά συμβούλια καταργούνται, και το υπουργείο από την Αθήνα θα αποφασίζει για όλα. Μια λογική συγκεντρωτικού κράτους.

Από τα τέλη του 2009 μέχρι το 2013, παραλάβαμε μια κατάσταση χαώδη και καταφέραμε και τη φτιάξαμε. Πήραμε προσωπικό, από τέσσερα άτομα φτάσαμε τα δεκατέσσερα, ζωντάνεψε η υπηρεσία. Αυτό τώρα έχει αλλάξει ξανά. Καταργήθηκαν τα διοικητικά συμβούλια, έγιναν περικοπές, έμειναν δυο δασολόγοι στο Φορέα, το δασαρχείο στο Σουφλί υπολειτουργεί. Μια αδιαφορία που κόστισε.

Τα αεροπλάνα που έστειλαν για να ρίχνουν νερό δεν έφταναν. Κάηκαν μέχρι στιγμής 25 χιλιάδες στρέμματα και το κακό είναι ότι η φωτιά μπήκε ακόμα και στον πυρήνα του εθνικού δάσους. Η πυροσβεστική έχει και μεγάλες ελλείψεις και απειρία και άρνηση να ακούσει προτάσεις και παρατηρήσεις. Οι πυροσβέστες γνωρίζουν από αστικές, όχι δασικές πυρκαγιές. Παλιότερα είχαν καεί ζωντανοί πολλοί. Γι’ αυτό αποφεύγουν να μπουν μέσα στη φωτιά, και ύστερα λένε είναι δύσβατο…».