Διεθνή
Βρετανία: “Ανεπίσημες” απεργίες στην Amazon

Απεργιακή φρουρά εργαζόμενων της Amazon στο Κόβεντρι.

Ένα κύμα «ανεπίσημων» απεργιών σάρωσε τις αποθήκες και τα κέντρα διαλογής της Amazon στη Βρετανία την περασμένη βδομάδα. 

Η αρχή έγινε στο Τίντμπουρι του Εσεξ, όπου οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία μόλις τους ανακοινώθηκαν οι «αυξήσεις» ψίχουλα, 50 πένες την ώρα. Όπως δήλωσε ένας απεργός στην εφημερίδα Socialist Worker «Ο κόσμος παραπονιέται για τους λογαριασμούς που ακριβαίνουν αλλά μας δίνουν μόλις 50 πένες. Δουλέψαμε στη διάρκεια της πανδημίας και η εταιρεία έβγαλε τόσο πολύ χρήμα. Όμως, στη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων έχουμε πάρει μόνο 75 πένες την ώρα αύξηση και σε αυτή περιλαμβάνονται οι 50 που μας δίνουν τώρα». 

Όταν ο προϊστάμενος πήγε με μια ντουντούκα στο κυλικείο που ήταν συγκεντρωμένοι για να τους εκβιάσει τον υποδέχτηκαν με γιουχαΐσματα. 

Το παράδειγμά τους απλώθηκε και σε άλλα κέντρα της Amazon. Αλλού οι εργαζόμενοι έκαναν στάσεις εργασίας, αλλού αποφάσισαν να ελαττώσουν τους ρυθμούς δουλειάς. Ένας άλλος εργαζόμενος σε κέντρο διαλογής στο Κόβεντρι εξηγεί ότι υπάρχει πολύς θυμός συσσωρευμένος:

«Η Amazon έκανε 20 δις λίρες κέρδη την περασμένη χρονιά αλλά για μας ακρίβεια και φουσκωμένοι λογαριασμοί. Οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές μάς παρακολουθούν συνεχώς μήπως πέσει η παραγωγικότητα. Αν πιάσουν κάποιον να μιλάει στο τηλέφωνο ακόμα και αν πρόκειται για ζήτημα υγείας, τον στέλνουν κατευθείαν στη διεύθυνση». 

Την ίδια στιγμή σε απεργία για αυξήσεις κατεβαίνουν οι οδηγοί των (ιδιωτικών) λεωφορείων στη βορειοδυτική Αγγλία. Απέρριψαν μια προσφορά της εργοδοσίας για αυξήσεις 8.5% και απαιτούν πάνω από 10% αυξήσεις στους μισθούς τους.