Εργατικό κίνημα
9 και 10 Σεπτέμβρη - Επόμενος σταθμός Θεσσαλονίκη

22/6, Απεργία υγειονομικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

10/6/21, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Το αγωνιστικό διήμερο στις 9 και 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετικό απο καθε προηγούμενη χρονιά. Ειναι η ευκαιρία για την κλιμάκωση των αγώνων, για να διώξουμε την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Για να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση  που φουντώνει σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά, σε ένα δυνατό μαζικό απεργιακό κύμα που θα αποτελειώσει την κυβέρνηση και την εγκληματική της πολιτική.

Την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη την αυλαία ανοίγουν οι εργάτες της Υγείας με πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 8.30πμ στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και πορεία στο Υπ. Μακεδονίας Θράκης. Η κεντρική μάχη στην Υγεία ειναι ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, για να σώσουμε το ΕΣΥ και ανθρώπινες ζωές. 

Το νεο κύμα της πανδημίας αφήνει 40 νεκρούς καθημερινά, αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν νοιάζεται, γιατί πάνω απ’ όλα γι’ αυτούς είναι ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία της χώρας», αλλα αντίθετα, προσπαθεί να το κουκουλώσει μιλώντας κυνικά για «λάθος τρόπο υπολογισμού των νεκρών». 

Το εξουθενωμένο απο δύο και πλέον χρόνια πανδημίας προσωπικό, με το ζόρι μπορεί να πάρει λίγες μέρες άδεια, γιατί οι ελλείψεις προσωπικού έχουν φτάσει στα  ύψη. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταγγείλει οτι το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι κατα 10.000 λιγότερο, απο όσο ήταν όταν ξεκινούσε η πανδημία. Γι’ αυτό ειναι πλέον καθημερινότητα  οι πολύωρες αναμονές των ασθενών, αλλα και η φροντίδα τους δεν είναι πλέον ασφαλής. 

Ομως η κυβέρνηση Μητσοτακη, συνεχίζει την προσπάθεια για τη διάλυση του ΕΣΥ. Αντί για προσλήψεις εδώ και τώρα, καλύπτει τα μαζικά κενά με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού, όπως έγινε με τα Παίδων μέσα στο καλοκαίρι για να κρατηθεί ανοιχτό το Καραμανδάνειο της Πάτρας. Και συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, πέρασε μέσα στον Αύγουστο, υπουργικές αποφάσεις που στοχοποιούν τους νοσηλευτές. Από τη μια υποβαθμίζεται ο ρόλος των ΔΕ νοσηλευτών/τριών και από την άλλη επιφορτίζονται οι ΤΕ–ΠΕ νοσηλευτές με αρμοδιότητες και καθήκοντα που τους φέρνουν αντιμέτωπους με σοβαρές νομικές και εργασιακές συνέπειες.

Ενώ όλα είναι ορθάνοιχτα, χωρίς κανένα μέτρο για τον κορονοϊό, την ίδια ώρα παραμένουν πάνω 4.000 εργαζόμενοι της Υγείας σε αναστολή και σε ένα μήνα θα βγούν και άλλοι, γιατί στο μεταξύ, λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης τους. Και οι 4.000 χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών που έχει ανακοινώσει πανηγυρικά τουλάχιστον δύο φορές μέχρι σήμερα το Υπ. Υγείας, παραμένουν όνειρο θερινής νυκτός.

Την ίδια ώρα τα δίνουν όλα για να ενισχύσουν την ιδιωτική Υγεία. Μέσα στον Ιουλη προώθησαν τη «συνεργασία» της παιδιατρικής του Αττικού με το ΙΑΣΩ στα πλαίσια των ΣΔΙΤ. Έφτασε ο Πλεύρης να προτείνει να παίρνουν οι ιδιωτικές κλινικές ειδικευόμενους γιατρούς (φτηνό εργατικό δυναμικό δηλαδή), πράγμα για το οποίο ακόμη και ο Πατούλης τον «έκραξε» και αναγκάστηκε να το πάρει πίσω. 

Οργή

Ολα αυτά έχουν γεμίσει με οργή τους εργάτες της Υγείας γι’ αυτο στις 9 Σεπτέμβρη η κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ θα είναι από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων.  Έτσι και αλλιώς καμία απο τις επιθέσεις του Πλεύρη δεν πέρασε χωρίς απάντηση από τους υγειονομικούς. Έγιναν δεκάδες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία που εμπόδισαν αυτά τα μέτρα. Στο Γεννηματάς, στο Αγλαΐα Κυριακού, στον Άγιο Σάββα, στην Πάτρα, στο Δρομοκαΐτειο, στο Έλενα Βενιζέλου, στην Παμακάριστο. 

Η 9 Σεπτέμβρη δεν θα είναι απλά η συνέχεια αυτων των κινητοποιήσεων. Θα είναι η κλιμάκωση τους και το ξεκίνημα των κινητοποιήσεων των εργατών της Υγείας για το Φθινόπωρο. Για να επιβάλλουμε ότι τα νοσοκομεία θα κερδίσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ανοίξει ο δρόμος για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της ακρίβειας και του πολέμου.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων οργανώνει την μαζική συμμετοχή όχι μονάχα από τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας αλλά από παντού. Από την Αθήνα ήδη μια σειρά νοσοκομεία όπως το Γεννηματός έχουν αποφασίσει την συμμετοχή τους. Τα πούλμαν του Συντονιστικού Νοσοκομείων θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στις 11μμ από τον Άγιο Σάββα. 

Στις 10 Σεπτέμβρη θα ενωθούν όλα τα εργατικά ρυάκια στο μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ. Και αυτά τα ρυάκια είναι πολλά, γιατί οι μάχες των εργαζόμενων για να σπάσουν την λιτότητα και την ακρίβεια δεν έχουν σταματήσει. 

Από τις αρχές Μάη που οι εργαζόμενοι της COSCO με την απεργία τους κέρδισαν αυξήσεις, δεν έχει σταματήσει η σύγκρουση με κυβέρνηση και εργοδότες για Συλλογικές Συμβασεις με αυξήσεις σαν απάντηση στην ακρίβεια.

Στην ίδια τη Θεσσαλονίκη που θα γίνει το Συλλαλητήριο στις 10/9, οι εργαζόμενοι στην Μαλαματίνα έχουν προχωρήσει απο τις αρχές Αυγούστου σε απεργία διαρκείας, δικεδικώντας σύμβαση με αυξήσεις, αλλά και να παρθούν πίσω οι απολύσεις 15 συναδέλφων. Στον ΟΑΣΘ, όλο το καλοκαίρι το σωματείο κράτησε ανοιχτή την μάχη για συλλογική σύμβαση και αυξήσεις, με συνεχείς στάσεις εργασίας, παρα την προσπάθεια να τους σταματήσουν με τα δικαστήρια.

Παντού

Αλλά η μάχη για τις αυξήσεις δεν περιορίζεται στην Θεσαλονίκη, έχει ανοιξει παντού. Στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στους εργάτες της Τέχνης, και τους εργαζόμενους στον Τουρισμό-Επισιτισμό, μέχρι τους χώρους του Δημοσίου και δεκάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Όλοι αυτοί οι χώροι και οι κλάδοι θα βρεθούν στη Θεσαλλονίκη για να διαδηλώσουν με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι η απάντηση στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό δεν είναι τα «επιδόματα» του Κούλη αλλά οι εργατικοί αγώνες που κερδίζουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα είναι βήμα κλιμάκωσης για όλες αυτές τις μάχες.

Όμως οι συγκρούσεις της εργατικής τάξης, δεν αφορούν μόνο στον αγώνα για τις αυξήσεις, παρόλο που είναι η κεντρική μάχη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι ανοιχτή η σύγκρουση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που όλους τους προηγούμενους μήνες έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Μαζί με τα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια της Καβάλας ξεσήκωσαν όλη την Αθήνα όταν κατέβηκαν να διαδηλώσουν. 

Τώρα που οι εργάτες στα Λιπάσματα κέρδισαν μια πρώτη δικαστική νίκη και ξαναγυρίζουν στις δουλειές τους, είναι η ώρα να ξεσηκώσουν τη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, όλοι μαζί ξανά, διεκδικώντας ότι το πανηγύρι των ιδιωτικοποιήσεων που χαρίζει εταιρίες του Δημοσίου στα αρπακτικά της αγοράς θα σταματήσει. Αντίθετα είναι η ώρα να ανοίξει η μάχη για την επανακρατικοποίηση αυτών των εταιριών που ξεπουλήθηκαν, χωρίς καμιά αποζημίωση στα αφεντικά. 

Και είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει για παντού. Προφανώς για τη ΔΕΗ που η ιδιωτικοποίησή της έχει σημάνει την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος, μέχρι τον ΟΣΕ που τα πολυδιαφημισμένα «ασημένια βέλη» όχι μόνο είναι πανάκριβα, αλλά μένουν στη μέση της διαδρομής. 

Και μαζί ειναι οι ανοιχτές μάχες των εργαζόμενων στο δημόσιο. Των εκπαιδευτικών για να μην αφήσουν την Κεραμέως να συνεχίσει τη διάλυση των δημόσιων σχολείων, των εργατών στους δήμους για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, και  μαζικές προσλήψεις ενάντια στους εργολάβους που λυμαίνονται τις δημοτικές υπηρεσίες. 

Η ΔΕΘ μπορεί να γίνει το σημείο που θα ενώσει όλες τις μάχες όλων των εργατικών κομματιών, όχι μόνο σε ενα ενιαίο πανεργατικό συλλαλητήριο, αλλά και κλιμακώνοντας πολιτικά, βάζοντας με ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτήν την κυβέρνηση θα την ανατρέψουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Έτσι  θα δώσει το έναυσμα για κλιμάκωση σε καθε χώρο και κάθε κλάδο. 

Αυτην την προσπάθεια κάνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης γι’ αυτό ναυλώνει πούλμαν για τη διαδήλωση στη ΔΕΘ, που θα ξεκινήσουν απο την Αθήνα το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 8πμ από το Μουσείο.

Καλούμε όλες και όλους που θα βρίσκονται στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο ενάντια στην κυβέρνηση των υποκλοπών, να δώσουν συνέχεια οργανώνοντας το ανέβασμα στη Θεσσαλονίκη.

Χρίστος Αργύρης,
γιατρός, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς 

Τάσος Αναστασιάδης,
Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης