Διεθνή
Αλληλεγγύη στις εξεγερμένες/ους στο Ιράν: Από την Τεχεράνη μέχρι την Αθήνα

Σάββατο 24/9, Σύνταγμα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Γυναίκες-ζωή-ελευθερία», «Aπό την Τεχεράνη μέχρι την Αθήνα φωνάζουμε κάτω οι δικτατορίες», «Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί είμαστε όλοι Ιρανοί», «Αζαντί-Ελευθερία» βροντοφώναξαν εκατοντάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές, το Σάββατο 24/9, στο Σύνταγμα στη δυναμική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην ιρανική εξέγερση που κάλεσαν πολιτικοί πρόσφυγες από το Ιράν, η ΚΕΕΡΦΑ και η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη. Διαδηλωτές και διαδηλώτριες έκοψαν τα μαλλιά τους ακολουθώντας το παράδειγμα των εξεγερμένων στο Ιράν ενώ στην συνέχεια έκαναν πορεία στα γραφεία της ΕΕ και από εκεί πίσω στο Σύνταγμα. Η Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων στην Ελλάδα καλεί σε νέα συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 6μμ ενώ θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις ενημέρωσης στα φοιτητικά συλλαλητήρια και στην αντιφασιστική συγκέντρωση στην δίκη της Χ.Α. έξω από το Εφετείο, στις 28/9. 

Στα σκαλιά του Συντάγματος, το όνομα της δολοφονημένης από το ιρανικό καθεστώς Μαχσά Αμινί εναλλάσσονταν με τα συνθήματα που φωνάζονταν στα φαρσί, στα ελληνικά και στα αγγλικά. «Μάχσα-Αμινί-Ιράν-Επανάσταση» έγραφε ένα από τα εκατοντάδες αυτοσχέδια πλακάτ. «Σταματήστε τα pushback, σταματήστε τις απελάσεις, το πολιτικό άσυλο είναι δικαίωμα» έγραφε ένα άλλο. Στη συγκέντρωση τον λόγο έπαιρναν, η μια μετά την άλλη γυναίκες και άνδρες από το Ιράν που κατήγγειλαν τις μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών από την αστυνομία, την απαγόρευση της ενημέρωσης και του ίντερνετ ζητώντας την αλληλεγγύη όλων για να σταματήσει η βάρβαρη καταπίεση των γυναικών και συνολικά του ιρανικού λαού. 

«Εμείς οι γυναίκες από το Ιράν έχουμε υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια από το κράτος στο Ιράν. Απαιτούμε την ελευθερία μας και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε. Ακόμη περισσότερο θέλουμε να ξεριζώσουμε αυτό το κράτος και τους νόμους του» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Παρίσα που ήρθε στη συγκέντρωση μαζί με την κόρη της. «Άνδρες και γυναίκες εξεγείρονται μαζί στο Ιράν για τα δικαιώματα των γυναικών που δολοφονούνται για το τίποτα, γενικότερα για την έλλειψη ελευθερίας αλλά και για την φτώχεια. Ενώ υπάρχει όλο αυτό το πετρέλαιο, βλέπουμε τα μέλη της κυβέρνησης να μαζεύουν τον πλούτο, να τον βάζουν στις τσέπες τους, να τον βγάζουν στην Ευρώπη και να στέλνουν τα παιδιά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Και την ίδια ώρα υπάρχει κόσμος που πεινάει και αναγκάζεται να κλέψει για να ζήσει.  Από την ελληνική κυβέρνηση ζητάμε να δίνει άσυλο στους πρόσφυγες. Όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ στην Ελλάδα, ήρθαμε γιατί είχαμε προβλήματα εκεί που ζούσαμε. Θέλουμε εσείς εδώ να είστε στο πλευρό μας».  

Απελευθέρωση

«Σε όλο τον κόσμο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταπιεστικές κυβερνήσεις, με κυβερνήσεις που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα των γυνακών. Αυτό που γίνεται στο Ιράν δεν αφορά μόνο στο Ιράν, μιλάμε για ελευθερία των γυναικών σε όλο τον κόσμο και εδώ στην Ελλάδα, η απελευθέρωση των γυναικών είναι απελευθέρωση όλης της κοινωνίας» είπε μιλώντας στο πλήθος ένας από τους ιρανούς διαδηλωτές έξω από το κτίριο της ΕΕ. 

«Είμαστε στο πλευρό των εξεγερμένων για να τσακιστεί ο σεξισμός, για να έχουν οι γυναίκες το δικαίωμα επιλογής του να φοράνε ή όχι την μαντήλα, για να μπει τέλος στην αστυνομική βαρβαρότητα και την καταστολή, για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών με την ανατροπή από την ίδια την εργατική τάξη και τους καταπιεσμένους λαούς του Ιράν του αυταρχικού καθεστώτος που έστησαν οι πλούσιοι μαζί με τους μουλάδες πάνω στα ερείπια της επανάστασης του 1979» τόνισε στον χαιρετισμό του εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Οι γυναίκες είναι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της εργατικής τάξης και στο Ιράν. Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στην πρώτη γραμμή, όσο κι αν προσπαθούν οι μουλάδες να τις καταπιέσουν» ανέφερε στον χαιρετισμό της η Έλλη Πανταζοπούλου εκ μέρους της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη. «Έχουμε κοινό αγώνα γιατί παλεύουμε ενάντια στο ίδιο σύστημα που γεννάει παντού την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, την καταπίεση και τον σεξισμό».

«Ο κόσμος εξεγείρεται συνολικά ενάντια στο καθεστώς στο Ιράν. Δεν γίνεται όλο αυτό για το χιτζάμπ. Το αίτημα είναι συνολικά η απελευθέρωση του ιρανικού λαού. Δεν ξεχνάμε ότι στις διαδηλώσεις για τις τιμές της βενζίνης το 2019 το καθεστώς σκότωσε 1.500 διαδηλωτές» μας λέει η Σούντε, κινηματογραφίστρια. «Μετά το Σουδάν και στο Ιράν αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες είναι πρωτοπορία στην αντίσταση, είναι ο προπομπός μιας νέας, μετά το 2019, μεγάλης εργατικής εξέγερσης στο Ιράν. Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου των ΗΠΑ κατά των αμβλώσεων είναι τεράστια υποκρισία να λένε ότι υποστηρίζουν τις γυναίκες του Ιράν, είναι το ίδιο σεξιστές. Η μόνη πραγματική υποστήριξη στον λαό του Ιράν είναι το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και παντού και αυτό πρέπει να κάνει» μας λέει ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος.

«Το σύνθημα “Θα σκοτώσω, θα σκοτώσω αυτόν που σκότωσε τον αδελφό μου” είναι ένα παλιό σύνθημα που πηγαίνει πίσω στην επανάσταση του 1979 και το φώναζε ο κόσμος στους στρατιώτες που πυροβολούσαν τους εξεγερμένους ενάντια στο Σάχη, τώρα καταλήγει: “αυτόν που σκότωσε την αδελφή μου”. Υπάρχει μια συλλογική μνήμη που δεν λέει να ξεχάσει. Εδώ και 40 χρόνια αφού προδόθηκε η επανάσταση ενάντια στον Σάχη ο λαός έχει παλέψει ξανά και ξανά το καθεστώς που ακολούθησε» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός. «Είμαστε ξανά σε μια κρίσιμη καμπή τώρα στο Ιράν. Αλλά, τα αυταρχικά καθεστώτα μας είναι γνωστά και από δικά μας παραδείγματα. Το τι διεκδικούν οι γυναίκες στο Ιράν δεν απέχει και τόσο πολύ από αυτά που διεκδικούν οι γυναίκες παγκοσμίως. Η ελληνική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις της Δύσης γενικότερα δεν αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που έρχονται σαν πρόσφυγες που έρχονται εδώ με καλύτερο τρόπο από τις χώρες από τις οποίες έρχονται».  

 


Μητσοτάκης συνένοχος

«Οι φωνές των γενναίων γυναικών στο Ιράν ακούγονται σε όλο τον πλανήτη. Δίπλα τους και γενναίοι άντρες. Μαζί γράφουν ιστορία και διεκδικούν την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την ελευθερία» ανέφερε σε δήλωσή της, η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τι γνώμη να έχει άραγε για τη δήλωση της υπουργού, η Πάρβιν, πρόσφυγας από το Ιράν, η οποία πριν από λίγους μήνες κατήγγειλε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι επαναπροωθήθηκε παράνομα έξι φορές από την Ελλάδα στην Τουρκία, υφιστάμενη βασανισμούς; «Το μόνο που ζητώ είναι δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια… είναι καιρός πια και να μπει ένα τέλος σε αυτές τις παράνομες όσο και απάνθρωπες πρακτικές» έλεγε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε τον Φλεβάρη στην Αθήνα. Αλλά όση δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια μπορεί κανείς να την βρει στην Τεχεράνη άλλη τόση θα βρει και στην Αθήνα. 

Ό,τι και να ψελλίζουν περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δίνει δεκάρα για τα δικαιώματα των γυναικών αφού δεν επιτρέπει σε χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και άνδρες που έρχονται σαν πολιτικοί πρόσφυγες ούτε καν να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Αλλά τους μπαγλαρώνουν και τους στέλνουν πίσω στην Τουρκία - όταν δεν τους αφήνουν να πεθάνουν στον Έβρο ή στο Αιγαίο.

Πόση αλήθεια διαφορά έχει ο τρόπος που αντιμετωπίζει η αστυνομία ηθών στο Ιράν τις γυναίκες που δεν φοράνε σωστά την μαντήλα από την εγχώρια ελληνική αστυνομία ηθών που καθημερινά σταματάει γυναίκες και άνδρες στους δρόμους της Αθήνας για έλεγχο με μοναδικό κριτήριο ότι φοράνε μαντήλα, ότι είναι μελαμψοί ή δεν μιλάνε καλά ελληνικά; Η αντιμετώπιση των ιρανών γυναικών και ανδρών από τα ΜΑΤ  πριν από λίγες μέρες όταν διαδήλωναν έξω από την ιρανική πρεσβεία δεν ήταν η πρώτη επαφή τους με την ελληνική αστυνομία.