Διεθνή
Ουκρανία: Αιματοβαμμένοι “δίαυλοι επικοινωνίας”

Λόιντ Όστιν (ΗΠΑ) - Σεργκέι Σοϊγκού, τα πραγματικά αφεντικά του πολέμου

Βομβαρδισμοί και «δίαυλοι επικοινωνίας». Αυτές οι λέξεις χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις στον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Το σαββατοκύριακο 22-23 Οκτώβρη ένα νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων έπληξε στόχους υποδομής σε ουκρανικές πόλεις. Πύραυλοι και οι «drones καμικάζι» -που έχει προμηθεύσει το Ιράν στην Ρωσία- κατέστρεψαν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλους στόχους. Αυτές οι επιθέσεις που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα του μήνα, έχουν καταστρέψει σχεδόν τις μισές θερμοηλεκτρικές μονάδες που παράγουν περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. 

Οι τελευταίες επιθέσεις άφησαν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό σε 10 περιοχές της χώρας. Ήδη η ουκρανική ΔΕΗ κάνει διακοπές στην παροχή ρεύματος στο Κίεβο στην προσπάθεια να περιορίσει τη ζήτηση μέχρι να επιδιορθωθούν οι ζημιές. Επίσης οι ρωσικές επιθέσεις έχουν πλήξει και εργοστάσια που εξασφαλίζουν την κεντρική θέρμανση για τα μισά περίπου κτίρια της Ουκρανίας. 

Είναι εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο ή άνθρακα και τα οποία «ζεσταίνουν» το νερό στο δίκτυο των σωλήνων που διατρέχει τις πόλεις και φτάνει μέχρι τα ψηλά πατώματα των πολυκατοικιών. Η Ουκρανία ήδη έχει μπει στην περίοδο που αρχίζει να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση. Μέχρι στιγμής οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές αλλά τον Δεκέμβρη μπορεί να πέσουν πολύ κάτω από το μηδέν. Αν οι επιθέσεις σε αυτά τα εργοστάσια συνεχιστούν, τότε εκατομμύρια άνθρωποι σε πόλεις όπως το Κίεβο θα μείνουν χωρίς θέρμανση στον πιο άγριο χειμώνα. 

Η έλευση του χειμώνα είναι ο παράγοντας που καθορίζει και τους σχεδιασμούς των επιτελείων και στις  δυο πλευρές του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ έχει στραφεί στο νότιο μέτωπο, στην πολυαναμενόμενη Μάχη της Χερσώνας. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο, λένε τα ρεπορτάζ, συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες και πολεμικό υλικό για την επίθεση. 

Άμαχοι

Στα «ψιλά» των ειδήσεων περνάει η προετοιμασία της επίθεσης: τα πλήγματα «ακριβείας» με τα οπλικά συστήματα που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό στρατό. Η «ακρίβεια» αφορά τις πρόχειρες γέφυρες και τα φέρι που συνδέουν την Χερσώνα με την άλλη όχθη του Δνείπερου. Τα χρησιμοποιούν όχι μόνο ο ρωσικός στρατός για να μεταφέρει υλικό και ενισχύσεις, αλλά και οι άμαχοι που φεύγουν από την Χερσώνα. Αλλά οι αμερικάνικες βόμβες χτυπάνε και αυτούς, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Το πιο πρόσφατο χτύπημα έγινε την Πέμπτη, με 4 νεκρούς και 13 τραυματίες αμάχους. 

Οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν από απόστρατους στρατηγούς και αναλυτές των περίφημων «δεξαμενών σκέψης» (δηλαδή των ανεπίσημων εκπροσώπων των γενικών επιτελείων). Πότε και πώς θα επιτεθεί ο ουκρανικός στρατός στην Χερσώνα; Μπορεί να περιμένει μέχρι την άνοιξη ή είναι ανάγκη να το κάνει τώρα για να επιδείξει μια ακόμα νίκη στους συμμάχους της Δύσης; Τί κάνει ο ρωσικός στρατός; Ετοιμάζεται για μάχη σε κατοικημένο χώρο θυσιάζοντας χιλιάδες πρόσφατα επιστρατευμένους και άπειρους φαντάρους ή έχει ξεκινήσει ήδη την εκκένωση της περιοχής; 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και μέσα στο χειμώνα σε όλα τα μέτωπα. Στο Ντονιέτσκ για παράδειγμα οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται αργά προς την πόλη Μπαχμούτ. Η κατάληψή της δεν θα έχει την επιχειρησιακή σημασία που θα είχε ένα μήνα πριν, δηλαδή πριν την ουκρανική αντεπίθεση στο βορειανατολικό μέτωπο. Αλλά θα έχει μεγάλη προπαγανδιστική σημασία για τον Πούτιν και τους στρατηγούς του. 

Εργαλεία θανάτου

Σε αυτή την κατάσταση, οι αμερικάνικες εφημερίδες είναι γεμάτες από εκκλήσεις για παροχή χειμερινού εξοπλισμού για τον ουκρανικό στρατό, για αρβύλες και ένδυση που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στο βαθύ χειμώνα. Και βέβαια για περισσότερα όπλα: από αντιαεροπορικά συστήματα NASAMs μέχρι πιο «ταπεινά» εργαλεία θανάτου. 

Είναι σαφές ότι η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, που απειλούν να ερημώσουν μεγάλες πόλεις, θέτει επί τάπητος την πιθανότητα ο πόλεμος να βγει «εκτός ελέγχου» με άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ακόμα και με τη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων. Γι’ αυτό «ξαφνικά» ενεργοποιούνται οι «δίαυλοι επικοινωνίας» ανάμεσα στις δυο μεριές.

Την Παρασκευή 21 Οκτώβρη τα έκπληκτα διεθνή ΜΜΕ ανακοίνωναν ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον Ρώσο ομόλογό του. Ήταν η πρώτη τους απευθείας επαφή μετά από πέντε μήνες. Και προφανώς είχε προετοιμαστεί από τα «υπηρεσιακά» κανάλια. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να πει τι ακριβώς συζήτησαν οι δυο τους. 

Στη συνέχεια ακολούθησε ένας γύρος τέτοιων τηλεφωνικών επαφών του Σοϊγκού με τους υπουργούς Άμυνας της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και ξανά με τον Όστιν. Αυτή τη φορά ο Σοϊγκού δήλωσε ότι η Ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια πυρηνική προβοκάτσια σε βάρος της Ρωσίας. 

Όποια και αν είναι η αφορμή των επικοινωνιών, και οι δυο πλευρές εντείνουν τις επαφές τους για να προετοιμάσουν το έδαφος για τη λεγόμενη διπλωματική λύση. Η τελευταία που θα έχει το λόγο σε αυτή τη «λύση» θα είναι η κυβέρνηση της Ουκρανίας που υποτίθεται εκπροσωπεί τον «ελεύθερο κόσμο» σε αυτόν τον πόλεμο. Στα διεθνή ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει οι προβλέψεις για το αν ο Μπάιντεν και ο Πούτιν θα συναντηθούν στα πλαίσια της συνόδου των G20 (των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών) στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 15-16 Νοέμβρη. 

Τα παζάρια και οι «μεσολαβήσεις» ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις και τους περιφερειακούς «παίκτες» έχουν ξεκινήσει. Αλλά όπως όλα τα παζάρια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στηρίζονται στο αίμα και τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων που πληρώνουν το κόστος της κρίσης ενός συστήματος που γεννάει πόλεμο και φτώχεια.