Διεθνή
Όχι επέμβαση στην Αϊτή

19/10/22, Διαδηλωτές στην Αϊτή ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού

Μαζική πείνα, χολέρα και εξέγερση τυλίγουν όχι κάποια χώρα της Αφρικής και της Ασίας, αλλά την Αϊτή, από όπου οι μετανάστες φτάνουν με πλοιάρια στις ακτές των ΗΠΑ. Τα γεγονότα που εξελίσσονται είναι δραματικά, παρότι δεν βρίσκουν μέχρι στιγμής το δρόμο τους προς τα διεθνή πρωτοσέλιδα. 

Στα μέσα Οκτώβρη οι οργανισμοί του ΟΗΕ έκαναν επείγουσα έκκληση, καθώς από τα 11,5 εκατομμύρια πληθυσμού, 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε. Από αυτούς 1,8 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ξεπουλάνε ό,τι έχουν για να μπορούν να τραφούν) και 19.000 άνθρωποι κατατάσσονται στην πιο ακραία κατηγορία του ΟΗΕ, δηλαδή δεν έχουν πλέον σχεδόν τίποτα. Η τιμή των καυσίμων έχει διπλασιαστεί. Ο κόσμος τρέχει με μηχανάκια από βενζινάδικο σε βενζινάδικο με βάση φήμες και μηνύματα στο κινητό. Βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά κρούσματα χολέρας. Πάρα πολύς κόσμος έχει μείνει χωρίς πόσιμο νερό. Άλλοι εξαρτώνται από τις γεννήτριες και άρα μένουν χωρίς ρεύμα.

Όλα αυτά τίναξαν στον αέρα την έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτη σταθερότητα. Έχει ξεσπάσει μια μαζική εξέγερση που ζητάει την πτώση της κυβέρνησης του Αριέλ Ανρί. Ο Ανρί για να σώσει την εξουσία του ζητάει επέμβαση από τις ΗΠΑ και όποιον άλλο πρόθυμο ιμπεριαλιστή θελήσει. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής διστάζουν και έτσι όλο και περισσότερο σπρώχνεται ο Καναδάς να κάνει “ανθρωπιστική επέμβαση”. Οποιαδήποτε επέμβαση θα αντιμετωπίσει ισχυρή αντίσταση στην Αϊτή. Το μίσος για τις ξένες επεμβάσεις πηγαίνει πίσω στην εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας και της αμερικάνικης κατοχής, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο κόσμος έχει άμεση εμπειρία από τις πιο πρόσφατες επεμβάσεις, του 1994 και του 2004. Η επέμβαση του ‘94 υποτίθεται θα έφερνε στην εξουσία τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Αριστίντ. Αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ήταν να αναγκάσει τον Αριστίντ να εφαρμόσει όσα ήθελαν οι ΗΠΑ: άνοιγμα της αγοράς της στις αμερικάνικες πολυεθνικές τροφίμων, καταστολή των κινημάτων. Ο κόσμος που είχε πανηγυρίσει την επιστροφή του Αριστίντ, τώρα στρεφόταν εναντίον του. Τα απομεινάρια της χούντας βγήκαν από το παρασκήνιο και το 2004 μια καινούργια επέμβαση ήρθε για να ρίξει πλέον τον Αριστίντ. Ο στρατός του ΟΗΕ που θα εξασφάλιζε την ειρήνη ανάμεσα στις διάφορες ένοπλες ομάδες έφτασε να κάνει τα χειρότερα εγκλήματα. Τα ίδια τα στρατεύματα έφεραν, λόγω κακών εγκαταστάσεων, τη χολέρα στην Αϊτή.

Διάλυση

 Ο σεισμός του 2010 αποκάλυψε τη διάλυση που είχαν προκαλέσει η αποικιοκρατία, οι χούντες και οι ιμπεριαλιστές. Έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι και πολλοί περισσότεροι έχασαν τα σπίτια τους. Ο εκλεκτός των Αμερικάνων κατέρρευσε, αλλά πάλι οι ΗΠΑ  έβαλαν το χέρι τους για να καθορίσουν το διάδοχο. 

Σε όλη αυτή την πορεία, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έπαψαν να πιέζουν για μειώσεις των επιδοτήσεων και φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Τελικά, αυτός που θα τολμήσει να κάνει τη μεγαλύτερη επίθεση, εκτοξεύοντας τις τιμές των καυσίμων κατ’εντολή του ΔΝΤ, ήταν ο Μοΐζ, που πήρε την εξουσία το 2017. Το καλοκαίρι του 2021, την ώρα που ο πλανήτης βρισκόταν στον αστερισμό των λοκντάουν, ο Μοΐζ δολοφονείται μυστηριωδώς. Αντί για συνδέσεις με κάποια συμμορία, τα ίχνη οδηγούν προς Κολομβιανούς πράκτορες που συνδέονται με το αμερικάνικο κράτος. Υπάρχουν στοιχεία που εμπλέκουν και το σημερινό πρόεδρο Ανρί στη δολοφονία.

Αυτά πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας, καθώς η περιγραφή που προωθεί ο Ανρί και οι ιμπεριαλιστές για τη σημερινή κατάσταση είναι ότι η χώρα έχει περάσει στο έλεος των συμμοριών και πως χρειάζεται επέμβαση για να διασωθεί η νόμιμη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πραγματική νομιμοποίηση. Τον έλεγχο τον έχει χάσει χάρη στην κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού και στην εξέγερση. Έφτασαν να κατηγορούν τους εξεγερμένους ως “πράκτορες της Ρωσίας”. Ρώσικες σημαίες όντως υψώθηκαν στις διαδηλώσεις, αλλά είχαν να κάνουν με την άρνηση της Ρωσίας (για τους δικούς της λόγους) να στηρίξει ψήφισμα για επέμβαση στον ΟΗΕ.  

Το μαζικό αίτημα των διαδηλώσεων να πέσει η κυβέρνηση είναι δίκαιο, όπως και η απαίτηση να μην πατήσει το πόδι του κανένας ξένος στρατιώτης στην Αϊτή, όπως και η μείωση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων. Οι ΗΠΑ από τη μια προετοιμάζουν το έδαφος για επέμβαση, από την άλλη απελαύνουν Αϊτινούς που προσπαθούν να γλυτώσουν. Η Δομινικανή Δημοκρατία, που μαζί με την Αϊτή αποτελούν το νησί Ισπανιόλα, χτίζει τσιμεντένιο τείχος στα σύνορα για να μην περάσουν πρόσφυγες.