Διεθνή
Βρετανία: Απεργιακό κύμα

20/11, Διαδήλωση μαιών στο Λονδίνο. Φωτό: Socialist Worker

Ξαναφουντώνει σιγά σιγά το απεργιακό κίνημα στην Βρετανία μετά τη σύντομη παύση που κράτησε όσο και η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού μέσα στο κόμμα των Συντηρητικών. Η συνέχιση της επίθεσης λιτότητας από τη νέα κυβέρνηση Σούνακ ενώ οι τιμές συνεχίζουν να καλπάζουν με πληθωρισμό 14,2% ξεσηκώνει ξανά μια σειρά από χώρους εργασίας.

Μέχρι στιγμής πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν ψηφίσει σε μια σειρά κλάδους για απεργίες με αίτημα δραστικές αυξήσεις στους μισθούς. Την επόμενη Πέμπτη 115.000 μέλη του συνδικάτου CWU στη Royal Mail και 70.000 μέλη του πανεπιστημιακού συνδικάτου UCU έχουν καλέσει 48ωρες απεργίες. Περίπου 50.000 μέλη του συνδικάτου δασκάλων EIS της Σκωτίας πρόκειται να συμμετάσχουν την πρώτη ημέρα. Στις 26 Νοεμβρίου, 9.500 μέλη του συνδικάτου μηχανοδηγών Aslef σε 12 εταιρίες σιδηροδρόμων σχεδιάζουν να κατέβουν με απεργία. Οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα στη Σκωτία στο συνδικάτο GMB πρόκειται να απεργήσουν στις 28 Νοεμβρίου. 

Και στη συνέχεια, στις 30 Νοεμβρίου τα μέλη των συνδικάτων UCU και CWU σχεδιάζουν να ξεκινήσουν διήμερες απεργίες – στις οποίες πρόκειται να συμμετάσχουν 4.000 μέλη του συνδικάτου NEU. Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα 40.000 σιδηροδρομικοί του συνδικάτου RMT σε 14 εταιρίες αποφάσισαν με ποσοστά που κυμαίνονταν από 84% ως 97% να προχωρήσουν ξανά σε απεργία. Σε απεργία διαρκείας έχουν κατέβει 750 εργαζόμενοι σε βιομηχανία μπισκότων Jacobs κοντά στο Λίβερπουλ απαιτώντας αύξηση 8,5% το λιγότερο, με τα αφεντικά να προτείνουν 4,25%.

Στον χορό μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στην Υγεία. Σε πρόσφατη ψηφοφορία τους οι εργαζόμενες/οι Υγείας του σωματείου Unison στην Σκωτία ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία να μην δεχθούν την τελευταία προσφορά της κυβέρνησης της Σκωτίας, θεωρώντας μικρές τις αυξήσεις που πρότεινε -και μάλιστα σε αντίθεση με τη συμβιβαστική στάση της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας που σταμάτησε ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη για απεργία. Το 61% από τους 50.000 νοσηλευτές, μαίες, καθαρίστριες, αχθοφόρους και διοικητικούς υπαλλήλους του συνδικάτου απέρριψε τη συμφωνία γιατί είχε σαν στόχο να διασπάσει τους εργαζόμενους προσφέροντας μια καλή αύξηση στους πιο χαμηλά αμοιβόμενους αλλά πετσόκοβε τις αμοιβές των νοσηλευτριών και των υπόλοιπων παραϊατρικών επαγγελμάτων που είδαν την “αύξησή” τους να περιορίζεται στο ένα τρίτο του επίσημου πληθωρισμού στην Βρετανία. Στο μεταξύ κάλπες για απεργία στήνονται την επόμενη εβδομάδα για τα μέλη του Unison στο ΝΗS (ΕΣΥ) και στην Αγγλία και στην Ουαλία.

Με τις μαίες

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες/ τριες Υγείας μαζί με τους συμπαραστάτες τους διαδήλωσαν την Κυριακή 20 Νοέμβρη σε 32 πόλεις σε όλη την Βρετανία στα πλαίσια της καμπάνιας “Διαδηλώστε με τις Μαίες”. Η καμπάνια March With Midwives έχει ένα μανιφέστο πέντε σημείων: Απαιτεί από την κυβέρνηση να ακούσει τους γονείς και τους εργαζόμενους/ες στα μαιευτήρια και στις υπηρεσίες που αφορούν στη μητρότητα και να χρηματοδοτήσει την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων σε αυτά. Ζητά επίσης τη βελτίωση της φροντίδας μητρότητας, τη μείωση της εντατικοποίησης των εργαζόμενων στις σχετικές υπηρεσίες και την άμεση δράση της κυβέρνησης για τη διάσωση των συγεκριμένων υπηρεσιών. 

Όπως καταγγέλουν οι μαίες: “Δεν είναι απλώς μια κρίση, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επηρεάζει κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Οι υπηρεσίες μητρότητας είναι επίσφαλείς για το προσωπικό και τους χρήστες. Περίπου το 60% των μαιών που συμμετείχαν σε έρευνα το 2021 εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο τομέας θα στερηθεί το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργεί με ασφάλεια. “Οι μαίες είναι κουρασμένες, έχουν καεί, δεν μπορούν να κάνουν αυτό που έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν και είναι τόσο απογοητευμένες. Κάποιες από αυτές απλά φεύγουν και αυτό δημιουργεί περισσότερη δουλειά για τους ανθρώπους που μένουν πίσω" δήλωσε στο Socialist Worker η Elsie Gayle, πεπειραμένη μαία. “Αυτό που θέλουμε είναι δράση - δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε, θέλουμε μια λύση. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε από χρόνο σε χρόνο, να διαμαρτυρόμαστε, να ασκούμε πιέσεις. Χρειαζόμαστε μια λύση τώρα”. 

Οι υπηρεσίες μητρότητας είναι τόσο υπερφορτωμένες που αποτελούν απειλή για τη ζωή των γυναικών με τη μητρική θνησιμότητα να αυξάνεται δραματικά στην Αγγλία: Τα στοιχεία της περιόδου 2018-2020 δείχνουν ότι τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας ήταν κατά 24% υψηλότερα από τα επίπεδα της περιόδου 2017-2019. Αυτά τα ευρήματα έρχονται μόλις τέσσερις μήνες μετά την προειδοποίηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Επιλογής για την Υγεία και την Κοινωνική Φροντίδα ότι δεν υπάρχει "αξιόπιστη κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης" στη φροντίδα μητρότητας. 

Σε ανακοίνωσή του το “Royal College of Midwives αναφέρει: "Δεν περνάει ούτε μια μέρα που να μην ακούσουμε ότι μια υπηρεσία μητρότητας πρέπει να κλείσει προσωρινά, να αναστείλει τις υπηρεσίες της ή να κατευθύνει τις γυναίκες σε άλλες μονάδες μητρότητας μόνο και μόνο επειδή απλά δεν υπάρχουν αρκετές μαίες". Στην Αγγλία και την Ουαλία, την περασμένη εβδομάδα στήθηκαν κάλπες για απεργία στο συνδικάτο των εργαζομένων στο Royal College of Midwives.