Εργατικό κίνημα
Πανεργατική απάντηση στη διάλυση του ΕΣΥ

28/11, Απεργιακή συγκέντρωση υγειονομικών στη Βουλή. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Πανεργατική και πανελλαδική θα είναι η σύγκρουση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 1/12. Εκείνη την ημέρα μαζί με την 24ωρη απεργία των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλούν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά με μεγάλη πανεργατική συγκέντρωση στη 1μμ στο Σύνταγμα. Απεργιακές συγκεντρώσεις καλούνται και σε πολλές ακόμα πόλεις πανελλαδικά από ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ και Εργατικά Κέντρα.

Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από τη μεγαλειώδη Γενική Απεργία στις 9/11 και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει 3ήμερη απεργία των γιατρών και νέα πανεργατική απεργία. Η επιτυχία της 9/11 ήταν η βάση για να χτιστεί αυτή η συνέχεια. Έτσι μια μεγάλη νέα πανεργατική μπορεί να καθορίσει όχι μόνο την τύχη του νομοσχεδίου Πλεύρη-Γκάγκα, αλλά του προϋπολογισμού-σφαγείου που φέρνουν στις 17/12 και της ίδιας της κυβέρνησης. 

Οι πρωτοβουλίες που πήραν οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα νοσοκομεία, δηλαδή το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, ήταν καθοριστικές. Η συνέλευση της ΕΙΝΑΠ -η πρώτη μετά από 13 χρόνια- καλέστηκε μετά από πρόταση του Κώστα Καταραχιά σε ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ενώ και η απόφαση αυτής της συνέλευσης για απεργιακή κλιμάκωση διαρκείας ήταν η πρόταση των παραπάνω δυνάμεων κόντρα σε καλέσματα για απογευματινά συλλαλητήρια ή για μία μόνο 24ωρη απεργία την ημέρα της ψήφισης. Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων είχε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για το νομοσχέδιο καλώντας σε απεργία διαρκείας με προκηρύξεις και αφίσες στα νοσοκομεία ημέρες πριν για να προετοιμάσει το κλίμα.

Με εξορμήσεις στους εργατικούς χώρους, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης οργανώνει τον πανεργατικό ξεσηκωμό της Πέμπτης 1/12. Όπως τονίζει στην προκήρυξη που κυκλοφορεί: «Η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που λέει στους ασθενείς ότι για να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας περίθαλψη χωρίς τις τεράστιες αναμονές, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να εξετασθούν ή να χειρουργηθούν στην απογευματινή λειτουργία ή στο ιδιωτικό ιατρείο του νοσοκομειακού γιατρού, ο οποίος θα τους δίνει προτεραιότητα σε σύγκριση με τους ασθενείς «δεύτερης κατηγορίας» της πρωινής λειτουργίας.

Το τι σημαίνει η «ιδιωτικοποίηση παντού» που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας το έδειξε με καθαρό τρόπο η υπόθεση με την «Κιβωτό». Η συρρίκνωση και η διάλυση των κρατικών δομών πρόνοιας, και η εναπόθεσή τους στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» σημαίνει μικρά παιδιά, παρατημένα στο έλεος των παπάδων, των ΜΚΟ, των κάθε λογής Μίχων. Το αντίστοιχο μέλλον ετοιμάζουν και για το ΕΣΥ.

Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, βασική αρχή συγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του. Για πρώτη φορά προβλέπεται η ύπαρξη θέσεων μερικής απασχόλησης στο δημόσιο νοσοκομείο. Για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό επάγγελμα. Αντί για πραγματικές αυξήσεις στον μισθό, η κυβέρνηση λέει στους γιατρούς να δουλεύουν πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα και να τα πάρουν από τους ασθενείς αν θέλουν να αυξήσουν τον πενιχρό μισθό τους. 

Πρόκληση

Είναι πρόκληση να μετατρέψουν σε ιδιωτικά επί πληρωμή τα χειρουργεία και τα ραντεβού. Είναι έγκλημα, την ώρα που η πανδημία έδειξε την ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, η κυβέρνηση να επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ».

«Να σημάνει συναγερμός. Δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μία περίοδο που το λαϊκό εισόδημα κατασπαράζεται από τις αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να απορριφθεί από όλους τους εργαζόμενους», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΑ, ενώ το ΕΚΠ σημειώνει: «Η κάλυψη των ήδη υπαρχόντων κενών από ιδιώτες γιατρούς μερικής απασχόλησης υποβαθμίζει την περίθαλψη και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών. Τα δημόσια νοσοκομεία ήδη στενάζουν από τις ελλείψεις τόσο σε εργατικό δυναμικό, όσο και σε υλικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα είτε περιμένουν για μήνες στις ουρές για χειρουργεία/θεραπείες παίζοντας κορώνα γράμματα την ίδια τους τη ζωή. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα 3.000 παιδιά που περιμένουν σε λίστες αναμονής στα νοσοκομεία Παίδων...Στεκόμαστε δίπλα στους γιατρούς που αγωνίζονται για ένα δημόσιο σύστημα υγείας αντάξιο των καιρών μας, στηρίζοντας τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις».

Μάνος Νικολάου

29/11, Απεργιακή συγκέντρωση γιατρών έξω από το υπ. Υγείας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Δυναμικές ήταν οι δύο πρώτες απεργιακές ημέρες κόντρα στο νομοσχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Τη Δευτέρα 28/11 ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ, δηλαδή όλοι οι νοσοκομειακοί κλάδοι, απήργησαν και συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή. Την Τρίτη 29/11, ημέρα 24ωρης απεργίας της ΕΙΝΑΠ, έγινε διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.

«Τα νοσοκομεία ανήκουν σε όλο τον λαό και τους εργαζόμενους που τα δουλεύουν», υπογράμμισε στον χαιρετισμό της στη συγκέντρωση της Δευτέρας η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας. «Είμαστε στον δρόμο σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο όλοι οι εργαζόμενοι: γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό. Το σωματείο μας αποφάσισε επέκταση της στάσης εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια την Πέμπτη 1/12 στον πανεργατικό ξεσηκωμό, ώστε να συμμετέχουμε με μαζικούς όρους. Να δουλέψουν τα νοσοκομεία εκείνη την ημέρα μόνο με το προσωπικό ασφαλείας. Να εξασφαλίσουμε ότι τα νοσοκομεία θα είναι δημόσια και δωρεάν, ανοιχτά για όλους και όλες».

«Σήμερα απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί το μόνο που κάνει το νομοσχέδιο είναι να διαλύσει τη δημόσια Υγεία», τόνισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, παθολόγος, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ. «Είναι προκλητικό γιατί ο μόνος σκοπός του είναι η πειθαρχία στα πρωτογενή πλεονάσματα που θέλουν για τον προϋπολογισμό. Όλα τα τελευταία χρόνια οι προϋπολογισμοί για τη δημόσια Υγεία είναι πετσοκομμένοι. Και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ που θέλει να παρουσιάσει πλεόνασμα, βρίσκει πάλι τα νοσοκομεία για να τσακίσει πρώτα. Σε αυτό το πλαίσιο λογοδοτεί το ν/σ Πλεύρη-Γκάγκα. Δεν θα αφήσουμε να περάσει γι' αυτό οργανωνόμαστε απεργώντας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Απέναντι σε μια κυβέρνηση σε κρίση και απομονωμένη από όλα τα σκάνδαλα των υποκλοπών, των κακοποιήσεων, και τα λοιπά. Να ανοίξουμε τον δρόμο ώστε η δημόσια Υγεία να μην είναι πολυτέλεια, αλλά αγαθό για όλο τον κόσμο».

«Απεργούμε δύο μέρες και κλιμακώνουμε την Πέμπτη 1/12 μαζί με όλους τους κλάδους. Έχουμε καταλάβει ότι αυτό που κατεβάζουν έχει σκοπό να παύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Ουσιαστικά να το καταργήσει έτσι όπως το ξέρουμε υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των πάντων. Στο νοσοκομείο μας είχε καλή συμμετοχή η απεργία των εργαζομένων, γι' αυτό αναβλήθηκαν τακτικά χειρουργεία», δήλωσε στην ΕΑ ο Βαγγέλης Παππάς, από τη νοσηλευτική υπηρεσία Γενικού Κρατικού Νίκαιας. 

Κόπωση

«Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας. Γι' αυτό παλεύουμε», μας είπε η Μ.Α., γιατρός στον Άγιο Σάββα. «Το να έρχονται ιδιώτες γιατροί με το δικαίωμα να χειρουργούν ανοίγει το ζήτημα πώς θα παρακολουθήσουν μετά τον ασθενή, αφού ο γιατρός δεν θα είναι συνέχεια στο νοσοκομείο. Ή θα το κάνει το ήδη υπάρχον προσωπικό που δεν επαρκεί; Από την άλλη λένε στους γιατρούς του ΕΣΥ να δουλέψουν και έξω από τα δημόσια νοσοκομεία, την ώρα που πρέπει να κάνουν εφημερίες, απογευματινά, με δυσβάσταχτο ωράριο. Να πάνε πού και πόσες ώρες θα δουλεύουν συνολικά; Με τον κορονοϊό η διαχείριση της κυβέρνησης άφησε πίσω τόσο κόσμο που είχε ανάγκη χημειοθεραπείες και χειρουργεία. Και όλη αυτή η κόπωση στο προσωπικό δημιουργεί νεύρα και εντάσεις την ώρα που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για να εξυπηρετήσει του ασθενείς».

«Χρειάζεται να οργανωθεί στους χώρους δουλειάς η συζήτηση για το τι είναι αυτό το νομοσχέδιο», επισήμαναν η Κατερίνα και η Όλγα από το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. «Δεν είναι όλοι μεγαλοκαθηγητάδες οι γιατροί που θέλουν να δουλέψουν στα ιδιωτικά. Υπάρχουν οι έντιμοι γιατροί που δουλεύουν γιατί θέλουν να προσφέρουν και αυτοί είναι η πλειοψηφία. Με τους περισσότερους που μιλάμε καταλαβαίνουν τι γίνεται. Και χρειάζεται να αντιληφθούν όλοι πώς θα πλήξει αυτή η αλλαγή τον ασθενή. Γιατί υπάρχει πραγματική ανάγκη για αύξηση του εισοδήματος και σε κάποιους μπορεί να δημιουργεί προβληματισμό σε κάποιους. Αν επιτρέψουμε να περάσει αυτό, πάμε δέκα βήματα πίσω στη διεκδίκηση για αυξήσεις σε μισθούς και προσλήψεις».


Γιάννενα

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων τη Δευτέρα 28/11, με στάση εργασίας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), συμμετείχαν υγειονομικοί, γιατροί και εργαζόμενοι μέλη του σωματείου, μαζί με Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου από την καθαριότητα, τη φύλαξη και τα μαγειρεία, οι οποίοι είχαν δυναμική παρουσία και παλεύουν ενάντια στην απόλυσή τους και την είσοδο των εργολάβων. Είναι σημαντικό ότι η μάχη που ανοίγουμε ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ συμμετέχουν όλα τα εργατικά κομμάτια του νοσοκομείου. Αν η μία όψη της ιδιωτικοποιήσης είναι η είσοδος των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, η άλλη όψη είναι οι εργολάβοι.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας συνεδρίασε με ανοικτό ΔΣ η ΕΙΝΗ για να οργανώσουμε την κινητοποίηση της Πέμπτης 1/12 και τη συγκέντρωση στις 12μες στην Περιφέρεια. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχε πάρει ήδη απόφαση να συμμετέχει με στάση εργασίας, μετατρέποντάς τη σε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση. Τα σωματεία των δύο νοσοκομείων στα Γιάννενα μαζί με ΕΙΝΗ και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ θα βγάλουν υλικό, αφίσα και ανακοίνωση, για την καλύτερη προπαγάνδιση της απεργίας της Πέμπτης. 

Είναι μεγάλη εξέλιξη λίγες μέρες μετά την τεράστια πανεργατική στις 9/11 να ξεσπάει τέτοιο απεργιακό κίνημα πανελλαδικά με κέντρο το ΕΣΥ. Δεν είναι τυπικές αποφάσεις αυτές οι απεργίες, αντικατοπτρίζουν τη διάθεση της βάσης που ανταποκρίνεται όταν υπάρχουν πρωτοβουλίες που της δίνουν περιθώριο να εκφραστεί. Στην κλινική μου τη Δευτέρα 28/11 ακυρώσαμε ό,τι προγραμματισμένο είχαμε για την Πέμπτη, πράγμα που δεν το χουμε ξανακάνει ποτέ. Αυτό το κλίμα τροφοδοτεί και τις επόμενες μάχες, όπως αυτή ενάντια στον προϋπολογισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζουν παντού.

Λουίζα Γκίκα, 
ειδικευόμενη γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ

 

Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήσαμε τη στάση εργασίας της ΕΝΙΘ τη Δευτέρα 28/11 ενάντια στο νέο νομοσχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα. Ήταν η πρώτη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, των συνταξιούχων και των συνδικάτων της πόλης με τη στάση εργασίας και της ΕΔΟΘ, που έδειξε τη συμπαράσταση των εργαζόμενων όλου του δημοσίου τομέα. Συγκέντρωση έγινε έξω από την ΥΠΕ για να εκφράσουμε την αντίδρασή μας απέναντι σε αυτό το έκτρωμα που διαλύει τη δημόσια Υγεία και προωθεί την ιδιωτικοποίηση.  

Κλιμακώνουμε την Πέμπτη 1/12 με την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ και τη στάση εργασίας που έχει βγάλει η ΕΔΟΘ και πανελλαδικά η ΑΔΕΔΥ με συγκέντρωση στη 1μμ στην ΥΠΕ. Με προσπάθεια να έχει πραγματικά πανεργατικό χαρακτήρα, δίνουμε τη μάχη να καλέσει και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, ως Συντονιστικό των Νοσοκομείων οργανώνουμε αυτές τις μέρες στα νοσοκομεία μας τον ξεσηκωμό απέναντι στην επίθεση στη δημόσια Υγεία. Από τη Δευτέρα βρεθήκαμε στις πύλες και τις επόμενες μέρες με περιοδείες παλεύουμε για να εκφραστεί στη διαδήλωση της Πέμπτης 1/12 όσο πιο μαζικά γίνεται η πλειοψηφία του κόσμου που καταλαβαίνει ότι η κατάργηση της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης στο ΕΣΥ και η είσοδος των ιδιωτών γιατρών θα σημάνει διάλυση.

Γιάννης Κούτρας,
γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ

Εξορμήσεις

Με εξορμήσεις στις γειτονιές και στις πύλες των νοσοκομείων, οι τοπικοί πυρήνες του ΣΕΚ μπήκαν μπροστά για να σημάνουν πανεργατικό συναγερμό ενάντια στη νέα προσπάθεια διάλυσης του ΕΣΥ. Με τα υλικά του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης για το τριήμερο απεργιακό πρόγραμμα των υγειονομικών και την πανεργατική απεργία της Πέμπτης καλούσαν όλες και όλους στο πλευρό των απεργών της Υγείας με σύνθημα “Να διαλύσουμε την κυβέρνηση, όχι το ΕΣΥ”. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συντριπτικά ένθερμη.

«Στην Καλλιθέα είχε τρομερή απήχηση στον κόσμο η απεργία των γιατρών για να μην διαλυθεί το ΕΣΥ. Πριν λίγη ώρα είχε κάνει τουρ ο Μητσοτάκης κι έφαγε γιούχα. Οι χρήστες των δημόσιων νοσοκομείων ξέρουν ότι η υγεία τους στηρίζεται στην αυταπάρνηση των γιατρών την ώρα που οι περικοπές κάνουν τις συνθήκες απίστευτα αντίξοοες και για γιατρούς και ασθενείς. Γι' αυτό δήλωναν τη θέλησή τους να διαδηλώσουν την Πέμπτη μαζί με τους υγειονομικούς για να ξεμπερδέψουμε με τον Μητσοτάκη συνολικά», μας είπε ο Δημήτρης Τσώλης από τον πυρήνα του ΣΕΚ στην Καλλιθέα.

«Στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού που πριν λίγες μέρες διαδήλωναν για να μην “παρκάρουν” ασυνόδευτα ηγιή ανήλικα παιδιά σε δωμάτια νοσοκομείων, αλλά να υπάρχουν δημόσιες δομές με κατάλληλο προσωπικό, κάναμε εξόρμηση στην πύλη για να καλέσουμε στο απεργιακό πρόγραμμα των υγειονομικών. Ήταν δεδομένο ότι όλοι ήταν ενάντια στο νομοσχέδιο. Η διάθεση για πολύ κουβέντα ήταν στο τι να κάνουμε, πώς οργανώνουμε τη μάχη για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους και μαζικές προσλήψεις», σημειώνει η Κατερίνα Σεβαστάκη από τον πυρήνα του ΣΕΚ στα Ιλίσια.


Να γυρίσουν οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή

Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικό να είναι σε αναστολή οι υγειονομικοί την ώρα που στη χώρα δεν υπάρχει κανένα μέτρο για τον κορονοϊό. Επίσης, επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι ο λόγος για να κάνεις εμβόλιο είναι για να προστατεύσεις τον εαυτό σου γιατί τελικά, με τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού, αλλά και την αποτυχία συνολικά του καπιταλισμού και της κυβέρνησης αυτής και διεθνώς, δεν υπάρχει κάποια άλλη χρησιμότητα. Παρ' όλα αυτά, ακόμα χιλιάδες υγειονομικοί παραμένουν σε αναστολή.

Ο Πλεύρης δήλωσε ότι δεν θέλει γιατρό ανεμβολίαστο να τον κουράρει, ενώ παλιότερα είχε πει ότι αν ήταν στο χέρι του θα τους απέλυε. Παρ' όλα αυτά είπε ότι θα συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά περιμένοντας να καθαρογραφεί για να το διαβάσει, ώστε να βάλει κάποιες προϋποθέσεις. Άρα δεν είναι δεδομένη η επιστροφή τους, δεν εφησυχάζουμε. Είναι μάχη όλων μας να γυρίσουν στα νοσοκομεία, είναι απαραίτητοι. 

Χρίστος Αργύρης,
ακτινολόγος και μέλος ΔΣ σωματείου εργαζ. στο ΓΝΑ Γεννηματάς, Συντονιστικό Νοσοκομείων

Μάχη και στην ιδιωτική Υγεία

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας να συμμετέχουν στην στάση εργασίας που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη από τις 12μ έως την λήξη της βάρδιας.

Η απεργιακή κινητοποίηση έρχεται σαν απάντηση στο νομοσχέδιο Πλεύρη Γκάγκα που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την διάλυση της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Κύριοι άξονες του νομοσχεδίου είναι η περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας των γιατρών με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων αναγκάζοντας τους ασθενείς να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας έχουμε μεγάλη εμπειρία από τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Τα αφεντικά πλουτίζουν με την πολιτική της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι όμως απασχολούνται με συνθήκες γαλέρας χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με μισθούς πείνας. Είναι καθημερινό φαινόμενο οι καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού, για την μη τήρηση των ωραρίων , των ρεπό, για τα εξαντλητικά συνεχόμενα επταήμερα και εννιαήμερα, και τις κόντρα βάρδιες που βάζουν σε κίνδυνο τον εργαζόμενο και τον ασθενή.

Είναι νωπές βέβαια οι μνήμες από την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας με χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ πληρώνοντας με το υψηλότερο τίμημα την εμμονή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία και να μην προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. 

Εξάλλου συνολικά η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας έχει ως αποτέλεσμα να παραδίδονται τα νέα παιδιά στους παπάδες και στα κάθε λογής “φιλάνθρωπα ιδρύματα” όπως στην περίπτωση με την “Κιβωτό” ή η αντίστοιχη με τους γέροντες στο Γηροκομείο Αθηνών. 

Καλούμε τα Κλαδικά και τα Επιχειρησιακά σωματεία στην Ιδιωτική Υγεία καθώς και την ΟΣΝΙΕ σε συμμετοχή στην στάση εργασίας την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη. Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε και να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση που τους στηρίζει. Ότι οι εργαζόμενοι έχουν την δύναμη και όχι τα αφεντικά.

Κώστας Πολύδωρος, 
μέλος ΔΣ στο Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών (ΑΣΚΥ)