Διεθνή
Απεργίες στη Ν. Κορέα

Απεργοί σιδηροδρομικοί διαδηλώνουν στις 28 Νοέμβρη. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη Ν. Κορέα

Την δυτική προπαγάνδα -η οποία επιχειρεί να παρουσιάσει τον αναβρασμό στην Κίνα σαν αποκλειστικότητα του αυταρχισμού του τάχα «κομμουνιστικού καθεστώτος»- έρχεται να καταρρίψει η απεργία διαρκείας την οποία έχουν ξεκινήσει από τις 24 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στις εμπορευματικές μεταφορές της Νοτίου Κορέας. Απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Επιπλέον μαζί τους στις 28 Νοέμβρη σε απεργία κατέβηκαν και οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους που απαιτούν προσλήψεις και ζητάνε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που έχει παραμείνει στάσιμος εδώ και τρία χρόνια. 

Η «φιλελεύθερη» κυβέρνηση του Γιουνγκ Σουκ Γιέολ ετοιμάζεται να βγάλει παράνομη την απεργία στα λοτζίστικς απειλώντας με υπέρογκα πρόστιμα και ποινές τριετούς φυλάκισης τους απεργούς. Ο πρόεδρος της Κορέας τους κατηγόρησε ότι κρατάνε «όμηρο την εθνική αλυσίδα παραγωγής εν μέσω οικονομικής κρίσης» και οι υπουργοί του ότι ρίχνουν «κρύο νερό στην οικονομία που θα παγώσει τις μηχανές της ανάπτυξης». 

Στην πραγματικότητα ήταν η κυβέρνηση μαζί με τις ενώσεις εργοδοτών που αποσύρθηκαν από τη συμφωνία που εξασφάλιζε στους εργαζόμενους ένα μίνιμουμ εισόδημα και είχε προκύψει μετά από 8ήμερη απεργία τους τον περασμένο Ιούνη. Η ηγεσία του συνδικάτου (Cargo Truckers Solidarity Union, CTSU) που θα συναντηθεί ξανά την Τετάρτη 30/11 με εκπροσώπους της κυβέρνησης απαιτεί από αυτήν να υποχωρήσει, ενώ έχει θέσει σε λειτουργεία απεργιακό ταμείο και καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης. 

Ο αντίκτυπος της απεργίας είναι τεράστιος.  Οι καθημερινές απώλειες των επιχειρήσεων από την απεργία -μιας από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος οικονομίες του κόσμου- υπολογίζονται σε 224 εκατομμύρια, ενώ ελλείψεις έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στο τσιμέντο, τα καύσιμα και άλλα είδη. Στα λιμάνια η κίνηση ήταν στο 21% της συνηθισμένου, στην μεταφορά τσιμέντου στο 9%. Η μεταφορά χάλυβα έπεσε κάτω από το μισό, ενώ το 70% των οδηγών που μεταφέρει καύσιμα από τα διυλιστήρια απεργεί. Ο σύνδεσμος των τσιμεντοβιομηχάνων διαμαρτύρεται ότι οι «ιδιοκτήτες μπετονιέρων που συμπαθούν ή φοβούνται τις παράνομες δραστηριότητες του συνδικάτου» έχουν σταματήσει την μεταφορά τσιμέντου ενώ μεγάλα κατασκευαστικά έργα ξεμένουν ήδη από υλικά. 

Η κυβέρνηση –που πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκε στο επίκεντρο της κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία διαχειρίστηκε εορταστικές εκδηλώσεις στη Σεούλ με αποτέλεσμα πάνω από 150 νεκρούς- επιχειρεί να πείσει την κοινωνία ότι και οι απεργοί αποτελούν «απειλή για τις ζωές των ανθρώπων» εντάσσοντάς τους στην κυβερνητική καμπάνια «νόμου και τάξης» που στοχοποιεί τις δημόσιες συναθροίσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη, που εκδίδει το αδελφό κόμμα του ΣΕΚ στη Νότιο Κορέα: 

Υποστήριξη

«Η ενίσχυση του αυταρχισμού και η προσπάθεια της κυβέρνησης να απομονώσει τους απεργούς πάει μαζί με τις αντεργατικές επιθέσεις της. Αλλά η απεργία έχει την υποστήριξη της εργατικής τάξης που βλέπει την κυβέρνηση να φορτώνει στην δική της πλάτη τις ολοένα και υψηλότερες τιμές των αγαθών. Οι εργαζόμενοι στα λοτζίστικς είχαν κατέβει ξανά σε 8ήμερη απεργία τον Ιούνη. Τώρα η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τη συμφωνία που επέβαλλε ένα μίνιμουμ εισόδημα στους οδηγούς των φορτηγών και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Και αυτοί απαντούν παραλύοντας την κίνηση στα μεγάλα λιμάνια, σε βάσεις με κοντέινερ, σε χαλυβουργίες, σε διυλιστήρια και αυτοκινητοβιομηχανίες. Η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές φοβούνται ότι θα επεκταθούν και σε άλλους.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να χρησιμοποιήσει οχήματα του στρατού για να σπάσει την απεργία κατηγορώντας τους απεργούς ότι “τραμπουκίζουν” τους απεργοσπάστες και προχωρούν σε “βίαιες ενέργειες που απειλούν την ελευθερία των άλλων”. Οι απεργιακές φρουρές και ο αποκλεισμός λιμανιών και εργοστασίων είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αγώνα στην οποία οι εργαζόμενοι στα εμπορευματοκιβώτια έχουν μεγάλη παράδοση. Όσοι είναι θυμωμένοι με την κυβέρνηση Γιουνγκ Σουκ Γιέολ που μετακυλίει το βάρος της οικονομικής κρίσης, όσοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βλέπουν άλλο να καταστρέφονται οι ζωές μας και όσοι αντιτίθενται στην καταπίεση του “κράτους δικαίου”, όλοι αντιμετωπίζουν τον ίδιο εχθρό. Υποστηρίξτε την απεργία των εργαζομένων στα φορτηγά».