Διεθνή
Κίνα: Ξέσπασε η οργή

Διαδηλωτές στη Σανγκάη, 27 Νοέμβρη. Φωτό: Hector Retamal, AFP

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, πάνω που η κινεζική κυβέρνηση και η πολυεθνική Foxconn προσπαθούσαν να σβήσουν την σπίθα της διαμαρτυρίας στο βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ζενγκζού, σε μια άλλη πόλη της Κίνας, το Ουρούμτσι στην επαρχία Σιντζιάνγκ, μια πραγματική φωτιά που ξέσπασε στον 15ο όροφο μιας πολυκατοικίας που βρισκόταν σε λοκντάουν έκαψε ζωντανούς 10 ανθρώπους. Οι ένοικοι κατήγγειλαν ότι παγιδεύτηκαν στο κτίριο και τα συνεργεία διάσωσης καθυστέρησαν να έρθουν εξαιτίας του σκληρού λοκντάουν που υπάρχει στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η Σιντζιάνγκ (στην οποία κατοικεί ένα μεγάλο μέρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων της Κίνας) βρίσκεται σε συνεχές σκληρό λοκντάουν από τον Αύγουστο με τον κόσμο να μην μπορεί να βγει χωρίς άδεια από το σπίτι του. Μαρτυρίες κατοίκων καταγγέλλουν ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι αρχές κλείδωσαν τις πόρτες των κτιρίων από έξω με αλυσίδες καθώς και ότι καθυστερούσαν δραματικά τη μεταφορά φαγητού στους αποκλεισμένους. 

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, την επόμενη της πυρκαγιάς για την οποία η πυροσβεστική επέρριψε τις ευθύνες στους ενοίκους, ένα πλήθος ανθρώπων διαδήλωσε στο Ουρούμτσι μέσα στη νύχτα κρατώντας κινεζικές σημαίες με αίτημα «Ανοίξτε-ανοίξτε» σε μια ειρηνική διαδήλωση παρά τις παρενοχλήσεις της αστυνομίας. Το Σάββατο οι περισσότερες εικόνες από την διαδήλωση είχαν κατέβει από τα πολυμέσα αλλά η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει κάποιες γειτονιές της πόλης. 

Την ίδια μέρα καταγράφηκαν διαμαρτυρίες τοπικά στο Πεκίνο και στο πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ όπου οι συγκεντρωμένοι άφησαν λουλούδια στο έδαφος για τους νεκρούς, φώναξαν «ζήτω ο λαός» και τραγούδησαν τον ύμνο της Κίνας και την Διεθνή. Στη Σανγκάη ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης και πραγματοποίησε μαζική ολονυχτία για τους νεκρούς της πυρκαγιάς φωνάζοντας: «σταματήστε το λοκντάουν στο Ουρούμτσι, σταματήστε το σε όλη την Κίνα»,«δεν θέλουμε ψέματα, θέλουμε σεβασμό. Δεν θέλουμε έναν ηγέτη, θέλουμε να ψηφίζουμε» και συνθήματα που ζητούσαν να φύγει η κυβέρνηση. Η αστυνομία  επιτέθηκε στους διαδηλωτές.

Την Κυριακή, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο κάμπους του πανεπιστήμιου Τσινχουά στο Πεκίνο, απαιτώντας το σταμάτημα των λοκντάουν. Όπως δήλωσε στο AFP ένας από τους φοιτητές: «Η κινητοποίηση ξεκίνησε στην καντίνα, όπου κάποιοι φοιτητές άρχισαν να σηκώνουν πλακάτ για να τους ακολουθήσουν γρήγορα όλο και περισσότεροι. Τραγουδήσαμε τον εθνικό ύμνο, την Διεθνή και φωνάξαμε “η ελευθερία θα νικήσει”». 

«Δεν θέλουμε αυτοκράτορες»

Την ίδια μέρα στην Τσενγκντού, στο Σετσουάν, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κρατώντας λευκά χαρτιά και φωνάζοντας «δεν θέλουμε αιώνιους εξουσιαστές. Δεν θέλουμε αυτοκράτορες». Διαδήλωση έγινε και στη Γουχάν όπου πρωτοεμφανίστηκε ο covid19 τον Δεκέμβριο του 2019 με τους διαδηλωτές να σπάνε μεταλλικά φράγματα απαιτώντας το τέλος των λοκντάουν ενώ παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και στην Λανζού. Την Δευτέρα 28/11 πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις στο Πεκίνο ενώ στην Σαγκάη η αστυνομία από την Κυριακή είχε καταλάβει τον χώρο που συγκεντρώνονταν οι διαδηλωτές.

«Φαίνεται ότι η πολιτική Zero-COVID του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ απειλεί να προκαλέσει πολιτική έκρηξη» αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Socialist Worker o Άλεξ Καλίνικος. «Τα λοκντάουν, που αφορούν πολλές μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Πεκίνου, δεν απειλούν μόνον να επηρεάσουν το 30% της κινεζικής παραγωγής αλλά προκαλούν και εκτεταμένες διαμαρτυρίες. 

Η κινεζική οικονομία ήδη παραπαίει από τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του τομέα των ακινήτων… Υπήρχαν ελπίδες ότι η αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών μετά την πανδημία θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη του κενού. 

Αντ' αυτού, η πολιτική Zero-COVID έχει προκαλέσει αυξανόμενη οικονομική αναστάτωση… Αλλά τις τελευταίες μέρες η δυσαρέσκεια έχει φτάσει σε νέο επίπεδο. Οι επιλογές του Σι Τζινπίνγκ τώρα είναι η καταστολή, οι παραχωρήσεις ή, το πιθανότερο, ένα μείγμα των δύο».