Διεθνή
Βρετανία: Απεργιακό κίνημα

30/11, Χιλιάδες εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και φοιτητές στους δρόμους του Λονδίνου. Φωτό: Guy Smallman

Θερμός εξελίσσεται ο χειμώνας στην Βρετανία. Την περασμένη Τετάρτη χιλιάδες εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και φοιτητές διαδήλωσαν στο κεντρικό Λονδίνο, σημαδεύοντας την τρίτη μέρα απεργίας που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των σωματείων τους. Tα αιτήματα αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις ενώ σε 24ωρη απεργία προχώρησαν και οι καθηγητές σε 77 κολέγια. 

Την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, οι ταχυδρομικοί από όλη τη χώρα θα διαδηλώσουν σε ένα πανεθνικό συλλαλητήριο που καλεί το συνδικάτο CWU και αναμένεται να πλημμυρίσει με χιλιάδες διαδηλωτές το κέντρο του Λονδίνου. Οι περίπου 115.000 ταχυδρομικοί έχουν πραγματοποιήσει από τον Αύγουστο τουλάχιστον 13 απεργιακές κινητοποιήσεις με την εργοδοσία να επιμένει να προχωρήσει σε ένα σχέδιο που απειλεί με περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας και τους εργαζόμενους να απαντάνε με ένα απεργιακό πρόγραμμα στις 9, 11, 14, 15, 23 και 24 Δεκέμβρη. Στις 8 Δεκέμβρη απεργούν για τέταρτη μέρα, οι οδηγοί των λεωφορείων που εργάζονται στην εταιρία που καλύπτει το νότιο και δυτικό τμήμα του Λονδίνου. 

Σε απεργίες θα προχωρήσουν μέσα στον Δεκέμβρη και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΕΚΑΒ και γενικότερα στο χώρο της Υγείας, μετά από ψηφοφορία στην οποία πλειοψήφισε μαζικά η απόφαση για απεργία, με τα συνδικάτα να διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Απεργίες χωρίς να έχουν ανακοινώσει ακόμη ημερομηνίες αποφάσισαν και οι 100.000 εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες απαιτώντας αυξήσεις. 

Aπέναντι στο επερχόμενοι κύμα και ακολουθώντας το παράδειγμα Μπάιντεν με τους σιδηροδρομικούς η κυβέρνηση και τα αφεντικά ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο που ψήφισαν πρόσφατα. Σύμφωνα με την φυλλάδα Sun, «ο Ρίσι Σουνάκ εξετάζει νέες εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να τσακίσει τον απεργιακό χειμώνα καλώντας τους υπουργούς να σταματήσουν τις συντονισμένες προσπάθειες των συνδικάτων να παραλύσουν τη Βρετανία».