Διεθνή
Περού: Η αντίσταση συνεχίζεται

Πάνω από 30 νεκρούς έχει αφήσει πίσω του το κύμα καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του Περού μετά το πραξικόπημα. 

Είναι μια κατάσταση που δεν την περίμεναν γιατί η Αντίσταση σε ολόκληρη τη χώρα δεν τους άφησε περιθώρια να το παίξουν “δημοκράτες” όπως ήθελαν. Στις 7 Δεκέμβρη ένα πραξικόπημα με κοινοβουλευτικό μανδύα ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο. Τον Καστίγιο τον συνέλαβε η ίδια του η αστυνομική φρουρά και τώρα βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ μαγειρεύονται οι κατηγορίες εναντίον του. Η άρχουσα τάξη του Περού δεν μπορούσε να αντέξει ότι ένας συνδικαλιστής δάσκαλος από τις περιοχές των ιθαγενών του Περού θα παρέμενε στη θέση του προέδρου.

Η αντιπρόεδρός του, Ντίλα Μπολουάρτε, βρίσκεται τώρα στην προεδρία και ισχυρίζεται ότι δεν παραιτείται για να μην αφήσει τη χώρα στο κενό. Στο μεταξύ κάνει κοινές δηλώσεις με τον αρχηγό του στρατού και έχουν εξαπολύσει ένα κύμα βίας. Οι περισσότεροι νεκροί είναι νεαροί διαδηλωτές, πολλοί από αυτούς ανήλικοι, που δέχτηκαν σφαίρες στο κεφάλι από την αστυνομία. Στην πρωτεύουσα Λίμα, που είναι το κέντρο των πιο αντιδραστικών δυνάμεων, έκαναν εισβολές στα γραφεία πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς, συνδικάτων και κοινωνικών οργανώσεων, συλλαμβάνοντας και παγιδεύοντας αγωνιστές. Το αίμα των διαδηλωτών είναι στα χέρια της αντιπροέδρου που εκλέχθηκε με τον Καστίγιο και η ακροδεξιά χειροκροτάει στο κοινοβούλιο. Παίζουν παιχνίδια δήθεν οργανώνοντας εκλογές, αλλά τις σπρώχνουν για τα τέλη του 2023 ή και πιο μετά, μιας και αυτή τη στιγμή κυβερνάνε αυτοί που έχασαν τις εκλογές με πρόεδρο μια σφετερίστρια της εξουσίας.

Η άρχουσα τάξη και η Δεξιά ζητάνε περισσότερο αίμα. Θέλουν να τσακίσουν την αντίσταση και την “ακυβερνησία” στις περιοχές των ιθαγενών. Όμως ξέρουν ότι είναι πολιτικά πολύ αδύναμοι. Φοβούνται τη δημοκρατία και τον απλό κόσμο του Περού όταν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Ο κόσμος στους δρόμους ζητάει να πέσει η κυβέρνηση, να γίνουν εκλογές και να αλλάξει το Σύνταγμα για να φύγει ο μόνιμος έλεγχος της εξουσίας από μια ανεξέλεγκτη μειοψηφία. Στέλνει το μήνυμα ότι δεν φοβάται, παρά τους νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες. Οι πραξικοπηματίες πήραν γρήγορα την έγκριση των ξένων πρεσβειών, με τις ΗΠΑ πρώτες-πρώτες να αναγνωρίζουν την Μπολουάρτε και να καταγγέλλουν τον Καστίγιο. Όμως απέτυχαν αν νόμιζαν ότι τα σχέδιά τους θα προχωρούσαν τόσο εύκολα.