Καταστολή
Στην Ευρωβουλή η δολοφονία του Ζακ

Η Ελένη Κωστοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο

Ομόφωνα δεκτό έγινε το αίτημα της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου να παραμείνει ανοιχτή η υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή. Η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, απευθύνθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας να μη συνεχιστεί η ατιμωρησία για τις κτηνωδίες της αστυνομίας. Ανάμεσα σε άλλα, στην ομιλία της στις 26 Γενάρη ενώπιον της επιτροπής, είπε:

«Ο γιος μου, Ζαχαρίας, γνωστός και ως Ζακ, ήταν 33 ετών και ήταν ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής και οροθετικός. Ήταν υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πάλευε με όλη του τη δύναμη να βάλει πίεση στις κυβερνήσεις να διαφυλάσσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των περιθωριοποιημένων ανθρώπων. Εξέφραζε τις απόψεις του ανοικτά και χωρίς φόβο. Ήταν ενάντια στη βία, τον ρατσισμό και τις φασιστικές συμπεριφορές. Παρότι η ζωή του ήταν ένας διαρκής αγώνας για ελευθερία και ισότητα, δεν έχασε ποτέ το χαμόγελό του. Μέχρι εκείνη τη φρικτή μέρα, την 21η Σεπτέμβρη 2018».

Συσκότιση

Περιέγραψε την δολοφονία του Ζακ και τα εγκλήματα, τόσο των δυο καταδικασμένων «επιχειρηματιών», όσο και των εμπλεκόμενων αστυνομικών. Τόνισε επίσης, με ποιους τρόπους σε κάθε στάδιο αυτής της υπόθεσης επιχειρήθηκε η συσκότιση.

«Ξέρετε γιατί συμπεριφέρθηκαν έτσι οι αστυνομικοί; Γιατί ήξεραν ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, δεν θα λογοδοτήσουν σε κανέναν, γιατί οι ανώτεροι τους, η κυβέρνηση, δεν θα τους έστελναν στο δικαστήριο ή ακόμη και αν το έκαναν, δεν θα τιμωρούνταν.

Υπάρχει μεγάλο ιστορικό από περιστατικά αστυνομικής βίας, από αστυνομικούς που ξυλοφορτώνουν, που πυροβολούν, που βιάζουν, και κάνουν κι άλλες αξιόποινες πράξεις, χαίρουν όμως ατιμωρησίας. Η οικογένεια μας αποφάσισε να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι μια Δημοκρατία…

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε, αλλά επειδή τα έργα μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια, είναι στο χέρι σας να αλλάξετε τα πράγματα και να εξασφαλίσετε ότι η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια προστατεύονται και γίνονται σεβαστά στην Ευρώπη, και κανείς δεν μπορεί να παίρνει μια ζωή και να μένει ατιμώρητος. Όποιος κι αν είναι ο τίτλος, η δύναμη ή το οικονομικό του καθεστώς».

Μετά την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών, η υπόθεση παραπέμπεται για επεξεργασία στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, LIBE.