Διεθνή
Βρετανία: Απεργιακός χειμώνας

Απεργοί σιδηροδρομικοί στο Λονδίνο. Φωτό: Guy Smallman

Μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι θα απεργήσουν την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στην Βρετανία ενάντια στις επιθέσεις των Συντηρητικών στο δικαίωμα στην απεργία. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ήδη καλεστεί στο Λονδίνο και σε 50 πόλεις στην Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία.  

Στην πανεργατική μέρα δράσης ενάντια στους αντισυνδικαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης Σούνακ, που έχει καλέσει το TUC, το βρετανικό αντίστοιχο της ΓΣΕΕ, έχουν ανακοινώσει ότι θα απεργήσουν 100.000 εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, 70.000 εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, 300.000 εκπαιδευτικοί καθώς και 15.000 μηχανοδηγοί στους σιδηρόδρομους.  

Η απεργία της 1ης Φλεβάρη δεν είναι μια «τουφεκιά στον αέρα». Το ΤUC, μια από τις πλέον γραφειοκρατικές και αδρανείς συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ευρώπης, αναγκάστηκε να καλέσει τη μέρα δράσης κάτω από την πίεση της απεργιακής δράσης από τα κάτω που συνεχίζεται ασταμάτητα από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Μόνο μέσα στις προηγούμενες πέντε ημέρες κατέβηκαν σε απεργία οι εργαζόμενοι της Amazon στο Κόβεντρι, οι εκπαιδευτικοί στην Σκωτία, πάνω από 4.000 φυσιοθεραπευτές, οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Ψηφοφορίες

 Απεργίες μετά την 1η Φλεβάρη έχουν ανακοινώσει μια σειρά από συνδικάτα όπως των εργαζόμενων στα ΕΚΑΒ, των νοσηλευτριών/ών, των φυσιοθεραπευτών, των δασκάλων, των εργαζόμενων στους σιδηροδρόμους. Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια έχουν ανακοινώσει 16 μέρες απεργίας μέσα στον Φλεβάρη και τον Μάρτη ενώ σε πολλά σημεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα -πρόσφατα οι πυροσβέστες- συνεχίζονται οι ψηφοφορίες με τους εργαζόμενους να αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε αυτό το απεργιακό κύμα -και μάλιστα κόντρα στην γραμμή της ηγεσίας του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Στάρμερ που το περασμένο Σάββατο δήλωσε: «Το Εργατικό Κόμμα δεν θα ξαναγίνει ποτέ ξανά κόμμα διαμαρτυρίας». Να γίνει η αφετηρία για μεγαλύτερο συντονισμό των απεργιών που ξεσπάνε στον ένα κλάδο μετά τον άλλο διεκδικώντας μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και για να σπάσουν οι απαγορεύσεις των αντισυνδικαλιστικών νόμων. 

Ενδεικτικό αυτής της δυναμικής που διαμορφώνεται είναι ότι μαζί με την αύξηση των απεργιών καταγράφεται και μια μεγάλη αύξηση των εγγραφών στα συνδικάτα. Το NEU για παράδειγμα, έχει κερδίσει 32.000 νέα μέλη από τον περασμένο μήνα, τότε που ανακοίνωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα ξεκινήσουν απεργίες. Οι οδηγοί λεωφορείων της Abellio στο νότιο Λονδίνο ξεκίνησαν τις απεργίες τους με 950 μέλη στο συνδικάτο αλλά σήμερα το μέγεθος του σωματείου Unite στον κλάδο έχει διπλασιαστεί.