Λεφτά για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και όχι για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και στην Τουρκία προτιμάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτησε την ταχεία παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από τα κράτη μέλη» και ενέκρινε μια έβδομη δόση 500 εκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης» ανεβάζοντας τη συνολική στρατιωτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ από την αρχή του πολέμου ενώ η συνολική βοήθεια ανέρχεται σε 67 δις ευρώ. Αντίθετα, τα κροκοδείλια δάκρυα για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας μεταφράστηκαν σε μια «πρώτη βοήθεια» 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Συρία και 3 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία!
Καθυστέρησαν μάλιστα να αποφασίσουν την πενιχρή βοήθεια στην Συρία η οποία εδώ και πάνω από μια δεκαετία βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων και το έκαναν μόνο μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Άσαντ, Φ. Μεκντάντ, που τη ζήτησε λέγοντας ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν δικαιολογία για να μη σταλεί βοήθεια. Τα ίδια ισχύουν και στο κομμάτι της Συρίας που δεν βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του Άσαντ, όπως την περιοχή του Ιντλίμπ όπου βρίσκονται στρατόπεδα προσφύγων. Όπως αναφέρει η Ελίζα Καραγιώργη στη Ναυτεμπορική: «Οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις παρέχουν βοήθεια στην Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές εδώ και χρόνια. Ωστόσο, λόγω αυτού που οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ονομάσει “κόπωση στο συριακό”, οι δωρεές έχουν μειωθεί και η προσοχή έχει στραφεί αλλού, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που συμπληρώνει έναν χρόνο στις 24 Φεβρουαρίου».
Την ίδια ακριβώς στιγμή που η δύση αντιμετωπίζει, το λιγότερο με αδιαφορία, τους απλούς ανθρώπους (που προσπαθούν να σώσουν τους εγκλωβισμένους με μόνα εργαλεία τα γυμνά τους χέρια από τα συντρίμμια που έχει αφήσει το καθεστώς Άσαντ, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις -και τώρα και ο σεισμός- στην ευρύτερη περιοχή) καμιά «κόπωση» δεν διαφαίνεται στην εμπλοκή των χωρών της ΕΕ στο πλευρό των ΗΠΑ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Δύσης-Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πύραυλοι, μαχητικά, άρματα μάχης
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι χαιρέτησε, καταχειροκροτούμενος στη Σύνοδο της ΕΕ ζητώντας περισσότερους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη νέου τύπου και άρματα μάχης «το συντομότερο δυνατό» για τη συνέχιση του πολέμου.
Όσον αφορά στα μαχητικά αεροσκάφη, υπέρ της παράδοσης δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία πήρε θέση η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μέτσολα, ενώ αρκετοί ήταν οι ηγέτες της Ευρώπης που «έκλεισαν το μάτι» στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων που είχε στη σύνοδο αλλά και περιοδεύοντας σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα» είπε ο Μακρόν. Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, που μόλις έδωσε το οκ για να πάνε τα γερμανικά Λέοπαρντ στην Ουκρανία, αφού αναφέρθηκε στη «μαζική οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη, βαρύ πυροβολικό, αεράμυνα και πιο πρόσφατα άρματα μάχης», έσπευσε να καθησυχάσει τον Ζελένσκι λέγοντας ότι όλα είναι πιθανά και ότι ήδη «έχουν σπάσει πολλά ταμπού». Στη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Μητσοτάκη, ο τελευταίος επανέλαβε τη στήριξή του. «Ορισμένες συμφωνίες δεν είναι δημόσιες, αλλά είναι θετικές» δήλωσε ο Ζελένσκι μετά τις διεθνείς επαφές χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες της ΕΕ δήλωσαν πρόθυμες να στείλουν αεροσκάφη ενώ ήδη δημόσια έχουν εκφραστεί θετικά η Πολωνία και η Σλοβακία.
Ο Ζελένσκι είχε και συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Σούνακ, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το «αν μπορούμε να παρέχουμε μαχητικά αεροσκάφη στο μέλλον».
Δίπλα στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και στην απόλυτη αδιαφορία για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία, οι ηγέτες της ΕΕ προχώρησαν και σε κλιμάκωση της ρατσιστικής πολιτικής τους απέναντί τους και συνολικότερα στα θύματα των πολέμων, των δικτατοριών και των φυσικών καταστροφών που βρίσκονται εκτός των συνόρων της Ευρώπης-Φρούριο.
«Θα ενεργήσουμε για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης» δήλωσε μετά το τέλος της συνόδου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε αυτή την απόφαση -και ενώ στη Λέρο και στη Λέσβο, η θάλασσα συνέχιζε να ξεβράζει πτώματα παιδιών από τα θανατηφόρα ναυάγια που έγιναν τις ίδιες μέρες- το ρόλο του μπροστάρη έπαιξε ο Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση που μαζί με τη Δανία, την Εσθονία, την Αυστρία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία, ζήτησαν με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης».
Όπως αναφέρει σε άρθρο της στο news 24 7 η Β. Σαμαρά: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε επικοινωνήσει με την Ιταλίδα ομόλογο του, την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, θέλει σε κάθε περίπτωση να δείξει “σκληρό πρόσωπο” στο μεταναστευτικό, με το βλέμμα στις επικείμενες εκλογές και με στόχο να απευθυνθεί στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας». Πριν τη Σύνοδο μάλιστα ο Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την νοσταλγό του Μουσολίνι, Μελόνι όπου «αντάλλαξαν απόψεις για το μεταναστευτικό».
Ο Μητσοτάκης ζήτησε στη σύνοδο να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. Δηλαδή θα ζητήσει εκ νέου να πληρώσει η ΕΕ για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο καθώς μόλις στις 12 Ιανουαρίου έπεσαν οι υπογραφές για το νέο τμήμα του φράχτη, μήκους περίπου 35 χιλιομέτρων με τελικό στόχο τα 140 χιλιόμετρα. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν 2 δισεκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να χρηματοδοτηθεί συνοριακός φράκτης στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας.