Διεθνή
Κύπρος: Νέα-αδύναμη-κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Πανεργατική απεργία 26 Γενάρη Λευκωσία. Φωτό: CosmosNews

Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδείχθηκε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής με 52% ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη έναντι 48% που πήρε ο Αντρέας Μαυρογιάννης που υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ. Ο Χριστοδουλίδης υποστηρίχτηκε στον πρώτο γύρο από τα κόμματα του κέντρου ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, και πήρε 32%. Την εκλογή του ουσιαστικά την οφείλει στις ψήφους που πήρε στο δεύτερο γύρο από το κυβερνητικό κόμμα, τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), και το ναζιστικό ΕΛΑΜ.

Το μεγάλο “ευχαριστώ” όμως το οφείλει στον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη που όχι μόνο στήριξε ανοικτά τον Χριστοδουλίδη αλλά χρησιμοποίησε και όλο το κρατικό μηχανισμό υπέρ του, παρά το ότι η επίσημη θέση του ΔΗΣΥ ήταν ψήφο κατά βούληση. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μάλιστα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που έμεινε έξω από το δεύτερο γύρο των εκλογών, δήλωνε με έμφαση ότι: «τους ήρωες η ιστορία μπορεί να τους ξεχάσει, τους προδότες ποτέ», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το Νίκο Χριστοδουλίδη, που όχι μόνο αποστάτησε από το κόμμα και την κυβέρνηση αλλά εδώ και καιρό χρησιμοποιούσε τη θέση που είχε και δούλευε για την υποψηφιότητα του και για να διασπάσει το ΔΗΣΥ. Η ζημιά που έγινε στο ΔΗΣΥ θα φανεί τις επόμενες μέρες αφού έχει ήδη εξαγγελθεί εκλογικό συνέδριο για τις 11 Μαρτίου.

Η στήριξη του Αναστασιάδη προς τον Χριστοδουλίδη, στόχευε και σε κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Ο Αντρέας Μαυρογιάννης είχε δηλώσει ότι αν εκλεγεί θα οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους εμπλέκονται στα σκάνδαλα διαφθοράς με τα χρυσά διαβατήρια και τις άλλες ατασθαλίες της δεκαετίας Αναστασιάδη. Αν εκλεγόταν ο Μαυρογιάννης και υλοποιούσε αυτή την εξαγγελία, η πιθανότητα ο Αναστασιάδης και άλλοι συνεργάτες του να βρεθούν στα δικαστήρια και ίσως στη φυλακή ήταν μια πολύ πιθανή εξέλιξη. Αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει με τον Χριστοδουλίδη αφού ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αναστασιάδη αυτά τα δέκα χρόνια.

Ισχυρή αντιπολίτευση

Βέβαια τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα για τον Χριστοδουλίδη γιατί θα έχει να αντιμετωπίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση. Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ δήλωσαν ότι θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, οι οποίοι ελέγχουν 32 από τους 56 βουλευτές στο κοινοβούλιο. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους 2 του κινήματος Οικολόγων που τάχθηκαν ενάντια στον Χριστοδουλίδη είναι φανερό ότι θα έχει μεγάλη δυσκολία να περάσει νομοσχέδια με τα οποία δεν θα συμφωνούν αυτά τα κόμματα. Βέβαια δεν έχουμε κοινοβουλευτική Δημοκρατία αλλά προεδρικό σύστημα και ο πρόεδρος είναι ο ανώτατος άρχοντας αλλά κανένας δεν μπορεί να κυβερνήσει αν δεν έχει την κοινωνική συναίνεση ή τουλάχιστο την κοινωνική ανοχή.

Από πολύ νωρίς θα βρεθεί μπροστά σε σημαντικά διλήμματα και αποφάσεις ο νέος Πρόεδρος. Θα πρέπει να ξαναβάλει μπροστά τις διαδικασίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η αξιοπιστία του όμως σε αυτό, είναι στο ναδίρ, αφού το συνονθύλευμα των κομμάτων που τον υποστηρίζουν είναι κατά βάση ενάντια στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως έχει συμφωνηθεί με την άλλη πλευρά ότι θα είναι η μορφή του νέου Κυπριακού κράτους. Ούτε βέβαια και ο ίδιος στο προεκλογικό του πρόγραμμα τοποθετείται ξεκάθαρα. 

Πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος και με το σύνολο των εργαζομένων και των συνδικάτων σε μια σειρά από θέματα που αφορούν εργατικά αιτήματα με πρώτο και κύριο το θέμα της ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή). Τις επόμενες μέρες τα συνδικάτα θα έχουν Πανσυνδικαλιστική συνάντηση για να αποφασίσουν τα επόμενα μέτρα μετά την Γενική Απεργία που έγινε λίγες μέρες πριν το πρώτο γύρο των εκλογών με αίτημα την αποκατάσταση της ΑΤΑ. Στην προεκλογική περίοδο ο Χριστοδουλίδης τάχθηκε ανοικτά ενάντια στην αποκατάσταση της ΑΤΑ και τα άλλα εργατικά αιτήματα, που συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα του ο Μαυρογιάννης, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι θα τινάξει την οικονομία στον αέρα. Τώρα θα πρέπει να εξηγήσει αυτές τις θέσεις στις χιλιάδες εργαζομένων που ετοιμάζονται για νέα απεργιακά μέτρα.

Η Αριστερά που κατάφερε να κινητοποιήσει ένα 48% υπέρ του υποψηφίου που ουσιαστικά μόνη από τα μεγάλα κόμματα υποστήριξε (ένα ποσοστό που πρώτη φορά εξασφάλισε, μέσα σε έτσι συνθήκες) θα έχει ένα μεγαλύτερο ακροατήριο να απευθυνθεί την επόμενη περίοδο. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το ΑΚΕΛ που είναι το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, αλλά και για τις άλλες οργανώσεις της Αριστεράς που βρέθηκαν στη σωστή πλευρά σε αυτή την εκλογική μάχη, όπως η Εργατική Δημοκρατία.