Διεθνή
Ιταλία-Γένοβα-Λιμενεργάτες: Κάτω τα όπλα-πάνω οι μισθοί!

“Ούτε με τον Πούτιν-ούτε με το ΝΑΤΟ, Όχι άλλοι πόλεμοι”, γράφει το πλακάτ στη Γένοβα

«Κατεβάστε τα όπλα, ανεβάστε τους μισθούς». Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 25 Φλεβάρη πανεθνική μαζική διαδήλωση χιλιάδων λιμενεργατών στην Γένοβα για την ειρήνη και ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής και την οικονομία του πολέμου, μετά από κάλεσμα του συνδικάτου Συνδικαλιστική Ένωση Βάσης (USB). 

Η απεργία και το συλλαλητήριο ήταν μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση της νοσταλγού του Μουσολίνι, Μελόνι να ενισχύσει με όπλα την Ουκρανία την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 11% και η εργατική τάξη πληρώνει το μάρμαρο. Μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολη, το Τορίνο, τη Φλωρεντία και άλλες ιταλικές πόλεις.

Η διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι της πόλης, λιμενεργάτες που ήρθαν με τρένα και πούλμαν από άλλες πόλεις (παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να εμποδίσει κάποιους από αυτούς) καθώς και φοιτητές και άλλοι συμπαραστάτες ξεκίνησε από το λιμάνι και βάδισε στο κέντρο της πόλης. Όπως ανέφερε στο κάλεσμά του το συνδικάτο: 

«Ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων και αναζωπύρωσε τον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ, εξαπολύοντας την παγκόσμια κούρσα των εξοπλισμών με τις πολύ βαριές επιπτώσεις στην οικονομία και το κόστος ζωής που βιώνουμε όλοι μας, το USB επιστρέφει στους δρόμους για να φωνάξει και πάλι "Κατεβάστε τα όπλα, ανεβάστε τους μισθούς". 

Ειρήνη και μισθούς

Θέλουμε ειρήνη και μισθούς, ενάντια στον πόλεμο και το υψηλό κόστος ζωής που παχαίνει τα αφεντικά, τις πολυεθνικές και την χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία, στραγγαλίζοντας τους πληθυσμούς όλου του κόσμου. Η διαδήλωση στη Γένοβα εντάσσεται στην πανεθνική κινητοποίηση που έχει ήδη καλέσει η USB Ναυτεργατών και Λιμενεργατών με 24ωρη απεργία σε όλη την Ιταλία για την ασφάλεια στην εργασία, μετά τον πρόσφατο θάνατο δύο λιμενεργατών, ώστε τα χρήματα που προορίζονται για την κλιμάκωση του πολέμου να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και να σταματήσει η διέλευση όπλων από τα ιταλικά λιμάνια».

«Μια χούφτα ιδιωτικών εταιρειών αποκτούν τον έλεγχο των λιμανιών μας, επιβάλλοντας νέους κανόνες για την οργάνωση της εργασίας και βάζοντάς μας σε ανταγωνισμό μεταξύ μας. Το ιταλικό κράτος, αντί να προωθήσει νόμους για την αύξηση των μισθών μπροστά στον πληθωρισμό του 11% και το μη βιώσιμο κόστος ζωής, αποφάσισε να μας οδηγήσει στον πόλεμο δαπανώντας δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς που θα στείλει στην Ουκρανία. Όπλα που περνούν από τα λιμάνια μας και χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν εργάτες σαν εμάς» δήλωσε ένας λιμενεργάτης διαδηλώνοντας στην πορεία.