Οι εκλογές στη Φινλανδία έγιναν την περασμένη Κυριακή, αλλά τα αποτελέσματά τους πέρασαν ήδη σε δεύτερη μοίρα, μιας και το μεγάλο γεγονός είναι ότι η χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ. Η εξέλιξη είναι μεγάλο βήμα προς έναν κόσμο ακόμη μεγαλύτερης πολεμικής σύγκρουσης, ακόμη πιο επικίνδυνο. Η Φινλανδία ακόμη και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ήταν χώρα ουδέτερη, «μαξιλάρι», ανάμεσα στα δύο μπλοκ της Δύσης και της Ανατολής. Τώρα μετατρέπεται στη χώρα με τα μεγαλύτερα σύνορα μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Μέχρι το 1997 το ΝΑΤΟ δεν συνόρευε άμεσα με τη Ρωσία. Τότε, εντάχθηκαν οι τρεις χώρες της Βαλτικής -Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία- μαζί με άλλες χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ και το ΝΑΤΟ πλέον ακούμπησε τη Ρωσία. Τώρα τα σύνορα ΝΑΤΟ-Ρωσίας διπλασιάζονται.
Αν σκοπός του Πούτιν με τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν να βάλει φρένο στην επέκταση του ΝΑΤΟ, η εξέλιξη δείχνει ότι, αντίθετα, ο πόλεμος είναι μια πυρκαγιά που μπορεί και δημιουργεί ολοένα και περισσότερες εστίες. Οι υπουργοί του Πούτιν λένε τώρα πως αν το ΝΑΤΟ αναπτύξει δυνάμεις στη Φινλανδία, «θα παρθούν αντίστοιχα μέτρα». O Υπουργός Εξωτερικών Μεντβέντεφ πήγε ακόμη παραπέρα. Είπε πως «δεν θα είναι πλέον εφικτή μια αποπυρηνικοποιημένη Βαλτική. Η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί». Η άρχουσα τάξη της Φινλανδίας τρέχει στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως το κάνει για την ασφάλειά της και το αποτέλεσμα είναι η επιστροφή της πυρηνικής απειλής.
Στις εκλογές, τρία κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα, η δεξιά Εθνική Συμμαχία, και οι ακροδεξιοί «Φινλανδοί» σχεδόν ισοψήφισαν, αλλά για μια διαφορά 30 χιλιάδων ψήφων, θα είναι η Δεξιά που θα έχει το πάνω χέρι στο σχηματισμό κυβέρνησης. Το ζήτημα του ΝΑΤΟ όμως είναι αυτό που τους ενώνει όλους. Η πρώτη δήλωση του αρχηγού της Δεξιάς, Πέτερι Όρπο, που μάλλον θα είναι ο πρωθυπουργός, ήταν ότι δεν θα αλλάξει γραμμή στην κόντρα με τη Ρωσία. Πώς θα ήταν αλλιώς, εξάλλου, αφού ήταν η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν, αυτή που έκανε τη μεγάλη στροφή και αιτήθηκε την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Αφού η σοσιαλδημοκρατία έγινε το κόμμα του ΝΑΤΟ, τι να πει και η Δεξιά; Η Αριστερά και οι Πράσινοι που συμμετείχαν στην κυβέρνηση της Μάριν είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται στις εκλογές. Ποιος ο λόγος να τους ψηφίσει κανείς, αφού κατάπιαν και αυτοί ολόκληρη την πολιτική της Μάριν. Το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να κάνει… αντίσταση, λέγοντας πως θα υποστηρίξει την είσοδο στο ΝΑΤΟ, αν εξασφαλιστεί πως θα έχει «αμυντικό χαρακτήρα». Το κόμμα έκανε συνέδριο τον περασμένο Ιούνη και άλλαξε επισήμως τη θέση του από κατά σε υπέρ του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η αξία των “προγραμμάτων” της ρεφορμιστικής Αριστεράς. Κατά του πολέμου και του μιλιταρισμού μέχρι η άρχουσα τάξη να απαιτήσει ευθυγράμμιση και στέκονται όλοι προσοχή.
Σχέδια
Το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι θα κάνει με τη Φινλανδία. Έχουν εξάλλου τη Σύνοδό τους στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 Ιούλη για να τα συζητήσουν, αλλά σίγουρα «αμυντικά» δεν είναι τα σχέδιά τους. Μια μελέτη του κέντρου «Γούντροου Γουίλσον» τον περασμένο Νοέμβρη έλεγε πως το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για τρία κυρίως ζητήματα: το μεγάλο αριθμό εφέδρων της Φινλανδίας, τις τεχνολογικές της δυνατότητες και τον όγκο του πυροβολικού της: «Οι δυνάμεις πυροβολικού της Φινλανδίας είναι οι μεγαλύτερες και πιο καλά εξοπλισμένες στη Δυτική Ευρώπη. Το πυροβολικό της χώρας έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός από την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία όλες μαζί. Οι έφεδροι της χώρας είναι 900 χιλιάδες», ενώ έχει σημασία ότι είναι η χώρα της Νόκια, «μιας από τις τρεις μεγαλύτερες παρόχους τεχνολογίας 5G».
Μέχρι πριν από δυο βδομάδες, το ΝΑΤΟϊκό μέλλον της Φινλανδίας υποτίθεται κρινόταν στην «αντίσταση» του Ερντογάν. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, έχουν δικαίωμα να απορρίψουν την είσοδο ενός νέου μέλους. Ο Ερντογάν ωστόσο έκανε την κωλοτούμπα του, παρότι συνεχίζει να βάζει βέτο για την είσοδο της Σουηδίας, η οποία για το ΝΑΤΟ θα συμπληρώσει το παζλ ολόκληρης της βόρειας Ευρώπης. Η υποκρισία όμως του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεπερνάει ακόμη και την υποκρισία του Ερντογάν. Έφτασε να πει πως η Τουρκία είναι η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που έχει δικαίωμα να έχει αμφιβολίες γιατί έχει δεχτεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της. Τρομοκράτες για τον Στόλτενμπεργκ όπως και για τον Ερντογάν είναι οι Κούρδοι αγωνιστές. Η δήλωση ήταν ένα μήνυμα προς τη Σουηδία κυρίως ώστε να αυξήσει τις διώξεις, τις φυλακίσεις και τις απελάσεις σε βάρος των Κούρδων ώστε να καλοπιάσει τον Ερντογάν. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ που το παίζουν προστάτες των Κούρδων στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ, τους αποκαλούν τρομοκράτες στη Βόρεια Ευρώπη, γιατί εκεί το βασικό ζήτημα είναι πώς θα επεκταθεί το μέτωπο ενάντια στη Ρωσία.
Ο Στόλτενμπεργκ εξάλλου μας θυμίζει ότι οι εξελίξεις στη Φινλανδία και η αγάπη της Σάνα Μαρίν για το ΝΑΤΟ δεν είναι πρωτοφανείς. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι κι αυτός παιδί της βορειοευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, που έκανε τη στροφή στον ατλαντισμό δεκαετίες πριν, όταν ξεκινούσε ο Ψυχρός Πόλεμος.
Η ίδια υποκρισία εκδηλώνεται σε σχέση με την πιθανή είσοδο των ακροδεξιών “Φινλανδών” στην κυβέρνηση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν βγάζουν κουβέντα για τον “λαϊκισμό” και τον ρατσισμό τους. Δεν είναι ακριβώς «λαϊκιστές», λένε οι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι, αφού είναι.. ενάντια στον Πούτιν.