Διεθνή
Διακήρυξη της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης για τον πόλεμο στο Σουδάν

Διαδηλωτές στο Χαρτούμ το 2019. Φωτό: AFP

Για άλλη μια φορά ο πόλεμος διαλύει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Μια πρωτεύουσα βομβαρδίζεται, πτώματα κείτονται στους δρόμους, ενώ νοσοκομεία και αγορές καίγονται. Έχει αφεθεί στους απλούς ανθρώπους να οργανώσουν ιατρικές προμήθειες, να βρουν νερό και τρόφιμα και να ρισκάρουν τη ζωή τους κάτω από πυρά για να διατηρήσουν τις βασικές υποδομές.

Σε αντίθεση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν προέρχονται από την ίδια χώρα με τον άμαχο πληθυσμό που τρομοκρατούν. Η μια πλευρά είναι η Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μια βίαιη πολιτοφυλακή, και η άλλη είναι οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ηγέτες τους είναι εδώ και καιρό συνεργάτες σε εγκλήματα κατά του σουδανικού λαού, από το Νταρφούρ, στο Πορτ Σουδάν, στους δρόμους του Χαρτούμ. Τώρα αυτοί οι κλέφτες και δολοφόνοι μάχονται μεταξύ τους για ένα μεγαλύτερο μερίδιο από τα λάφυρα της εξουσίας.

Ωστόσο, όπως και στην Ουκρανία, η φρίκη αυτού του πολέμου δεν παράγεται απλώς σε τοπικό επίπεδο. Είναι το αποτέλεσμα δυνάμεων που βρίσκονται βαθιά μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Ο χρυσός του Σουδάν ρέει μέσα από τις αγορές του Κόλπου και η κτηνοτροφία και τα εύφορα εδάφη του τρέφουν εκατομμύρια ανθρώπους πέρα από τα σύνορά του. Αυτή η γη, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, παράγει επίσης απίστευτο πλούτο για μια μικρή μειοψηφία. Αυτή η μειοψηφία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων των πλουσιότερων και ισχυρότερων κρατών καθώς και τα δικά της, από το να παρέχει νέους άνδρες ως τροφή για κανόνια στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά της Υεμένης, μέχρι να υποστηρίζει την αιγυπτιακή δικτατορία στον εντεινόμενο ανταγωνισμό της με την Αιθιοπία για τα νερά του Νείλου, μέχρι να λειτουργεί ως πληρεξούσιος συνοριοφύλακας για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που βοήθησαν στη χρηματοδότηση της RSF) και της Βρετανίας.

Τα ανταγωνιστικά κράτη της ευρύτερης περιοχής και οι μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο του παγκόσμιου συστήματος έχουν το αίμα του σουδανικού λαού στα χέρια τους. Ενισχύουν τα οπλοστάσια αυτών των γκάνγκστερ, ενώ παράλληλα κάνουν κηρύγματα στα πολιτικά κόμματα του Σουδάν και στο επαναστατικό κίνημα της χώρας για την ανάγκη να καθίσουν και να διαπραγματευτούν συμφωνίες μοιράσματος της εξουσίας με τους δολοφόνους τους.

Τοξικές εκστρατείες

Και τώρα τα κράτη της ΕΕ και η Βρετανία εντείνουν τον πόλεμο κατά των Σουδανών προσφύγων, αρνούνται την ασφαλή διέλευσή τους και ενισχύουν τις τοξικές εκστρατείες που τροφοδοτούν την άνοδο της ακροδεξιάς. Αυτή η έντονη αντίθεση με τις ανοιχτές αγκάλες στους Ουκρανούς πρόσφυγες αποδεικνύει ακόμη περισσότερο την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών χωρών για τους πολέμους και τη μετανάστευση.

Η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση σε αυτό το μακελειό βρίσκεται στο επαναστατικό κίνημα που έχει πετύχει τόσα πολλά μετά την πτώση του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019. Και η διεθνής αλληλεγγύη της εργατικής τάξης είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξή του. 

Μέσα από τις στάχτες δεκαετιών εμφυλίου πολέμου, εν μέσω πείνας και φτώχειας για πολλούς, οι απλοί άνθρωποι σε όλο το Σουδάν έχουν σφυρηλατήσει μορφές αυτοοργάνωσης από τα κάτω σε μια κλίμακα που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια. Οι Επιτροπές Αντίστασης, τα ανεξάρτητα συνδικάτα και τα κινήματα για τα δικαιώματα των προσφύγων και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη κινητοποίησαν εκατομμύρια ανθρώπους ενάντια στη δικτατορία, δημιούργησαν συλλογικά προγράμματα για εκτεταμένες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την αναδιανομή του πλούτου και συχνά κάλυψαν τα κενά που άφησε το απόν ή εχθρικό κράτος για να παράσχουν τροφή, στέγη, ιατρική βοήθεια, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στους απλούς ανθρώπους.

Εδώ είναι που μπορούν να βρεθούν οι δυνάμεις που θα αμφισβητήσουν όχι μόνο τους εμπόλεμους στρατηγούς, αλλά συνολικά την άρχουσα τάξη του Σουδάν, τους συμμάχους της στην περιοχή και πέρα από αυτήν και θα τσακίσουν το κράτος που κάνει πόλεμο στον λαό του Σουδάν.

Η αλληλεγγύη με την σουδανική επανάσταση είναι ένα επείγον καθήκον για την Αριστερά, τους εργάτες και τους συνδικαλιστές σε όλο τον κόσμο. Η φρίκη στο Σουδάν είναι άλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι ο καπιταλισμός δεν προσφέρει τίποτα στους εργάτες και τους φτωχούς του κόσμου. Είναι ένα σύστημα που σπέρνει πόλεμο, φτώχεια, ρατσισμό και περιβαλλοντική κατάρρευση.

Αλληλεγγύη στους Σουδανούς πρόσφυγες, ανοίξτε τα σύνορα!
Σταματήστε την πολεμική μηχανή, όχι όπλα ή υποστήριξη σε κανέναν από τους στρατηγούς και τους συμμάχους τους!
Νίκη στη Σουδανική Επανάσταση!

Το Συντονιστικό της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης,
5 Μάη 2023