Περιβάλλον
Κοζάνη, Ραφήνα, Αθήνα: Αγώνες για το Περιβάλλον

27/5/23 Κινητοποίηση για την διάσωση της πλατείας Πρωτομαγιάς. Φωτό: Εμείς στο Πεδίον του Άρεως

ΑΘΗΝΑ: Κάτω τα χέρια από την Πλ.Πρωτομαγιάς

Εκατοντάδες κάτοικοι και πολλές συλλογικότητες διαδήλωσαν την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα στην Πλατεία Πρωτομαγιάς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του “Εμείς στο Πεδίον του Άρεως” για  να μην μετατραπεί η πλατεία σε γραφεία και αποθήκες για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ενώ θα ακολουθήσουν και επόμενα βήματα.

«Είναι ένα έγκλημα που θα στερήσει από χιλιάδες κατοίκους, παιδιά, νέους, ηλικιωμένους, ντόπιους και μετανάστες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν έναν ελεύθερο χώρο για βόλτα, παιχνίδι και αναψυχή. Είναι χώρος για μεγάλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Είναι ο χώρος που όλα τα σχολεία της περιοχής χρησιμοποιούν για τις εκδρομές τους» αναφέρει σε δήλωσή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. .

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τον περιφερειάρχη Πατούλη και τον Μπακογιάννη, έρχονται τώρα για λογαριασμό της Αττικό Μετρό να στερήσουν ένα τεράστιο ελεύθερο χώρο, αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής των κατοίκων της περιοχής. Καλούμε τα συνδικάτα, τις δημοτικές κινήσεις και περιφερειακές κινήσεις, τους φοιτητές και τους μαθητές των ΑΕΙ και των σχολείων, τους γονείς και όλες τις συλλογικότητες υπεράσπισης του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα».

 


 

KOZANH: Δεν θα μας πνίξουν τα φωτοβολταϊκά  

Παλλαϊκό συλλαλητήριο, ενάντια στην «άναρχη και υπέρμετρη εγκατάσταση ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία» καλούν την Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κοζάνης μια σειρά από φορείς και συλλογικότητες, ανάμεσά τους η Κοινότητα Καλαμιάς Κοζάνης, η Επιτροπή Αγώνα Γαλατινής ενάντια στα Φωτοβολταϊκά, το Ανοιχτό Δίκτυο πολιτών Φλώρινας «Ελεύθερα Βουνά», το Εορδαία SOS, η Πρωτοβουλία «Ενέργεια – Περιβάλλον SOS Δυτική Μακεδονία», και η Επιτροπή Αγώνα Σιάτιστας ενάντια στα αιολικά.

Το συλλαλητήριο αποτελεί μαζική απάντηση στην προκλητική άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους του χωριού Καλαμιά και τους συμπαραστάτες τους στις 26 Μαϊου που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς και συλλήψεις κατοίκων. 

Οι κάτοικοι αντιδρούν ενάντια στην δημιουργία ενός κτηνώδους σε μέγεθος φωτοβολταϊκού πάρκου, κυριολεκτικά γύρω από το χωριό τους.  Το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο θα έχει ισχύ 45 MW και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, καταλαμβάνει μια έκταση 730 στρεμμάτων σε περίμετρο 180 μοιρών και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το χωριό, ακριβώς δίπλα σε νεόδμητες κατοικίες και σταβλικές εγκαταστάσεις! Και δεν είναι μόνο η Καλαμιά. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, συνολικά στη Δυτική Μακεδονία πρόκειται να εγκατασταθούν ΑΠΕ σε 600.000 στρέμματα, «μια θλιβερή εικόνα, αλλαγή των χρήσεων γης, αλλοίωση του τοπίου και προβλήματα στο οικοσύστημα» όπως αναφέρουν.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δ. Μακεδονίας κατήγγειλε «το όργιο αστυνομικής βίας των ΜΑΤ, με ξυλοδαρμούς τραυματισμούς και συλλήψεις αγωνιστών, ενάντια σε κατοίκους, σωματεία και εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον οικισμό τους. Το κράτος, η κυβέρνηση, οι πάτρωνες τους (E.E. και Ενεργειακοί Όμιλοι) μαζί με τους πραιτοριανούς τους - αποθρασυμένοι και από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα - έχουν αποφασίσει να τελειώνουν με το λαϊκό εργατικό κίνημα που στέκεται εμπόδιο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών. Δεν θα περάσουν!»

 


 

ΡΑΦΗΝΑ: Συνεχίζονται οι δράσεις για το Μεγάλο Ρέμα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι της Ραφήνας που με τον αποφασισμένο αγώνα τους έχουν καταφέρει να παγώσουν το τσιμέντωμα του Μεγάλου Ρέματος. Το Σάββατο 27/5 πραγματοποίησαν ανοιχτή συνέλευση στην οποία έγινε απολογισμός για όσα έχουν καταφέρει, συζητήθηκαν οι δυνατότητες που ανοίγονται για κινηματικό και δικαστικό αγώνα και αποφασίστηκαν άμεσες δράσεις. Ακολούθησε την  Κυριακή 28/5 εκδήλωση και επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο και στο πλημμυρικά πεδίο του Μεγάλου Ρέματος στην πεδιάδα των Σπάτων.

Λίγες μέρες νωρίτερα στην τριμελή Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση των κατοίκων και των φορέων για την αναστολή του προεδρικού διατάγματος για την οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Αναστολών δεν έκανε δεκτό το αίτημα για ανάκληση της προσωρινής διαταγής παύσης των έργων που αιτήθηκαν μέσω των εκπροσώπων τους τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου.

Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ στις 10 Μάη ακολούθησε το μαζικό ξεσηκωμό των κατοίκων που σταμάτησαν τις μπουλντόζες και τους εκσκαφείς της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στις 24 Απριλίου.