Εκπαίδευση και νεολαία
Το φοιτητικό κίνημα: Συνεχίζουμε ενωτικά και αντικαπιταλιστικά

Διήμερο ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ στη Γεωπονική. Φωτό: ΣΕΚ στις Σχολές

Με επιτυχία και μαζικότητα ολοκληρώθηκε το διήμερο σχημάτων των ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13/4 στη Γεωπονική. Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες από σχολές όλης της χώρας μετέφεραν τις εμπειρίες τους και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα του φοιτητικού κινήματος. Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε με τις μαζικές καταλήψεις να απομονώσει την κυβέρνηση, να αναδείξει το αίτημα για ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστήμιου και να δημιουργήσει κρίση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. 

Η μαζικότητα των γενικών συνελεύσεων έφερε στο κίνημα χιλιάδες νέους φοιτητές και φοιτήτριες που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα στον αγώνα. Έδειξε την δυνατότητα το φοιτητικό κίνημα να αλλάζει συνειδήσεις, να μπορεί να συνδέεται με τους αγώνες του εργατικού κινήματος όπως έγινε με τα νοσοκομεία και τις μεγάλες απεργίες στις 28 Φλεβάρη και στις 8 του Μάρτη ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση. Η σύγκρουση με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η κοινή αντίληψη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σκορπούν καταστροφή και θάνατο όπως στην υγεία, στα τρένα και παντού, ενίσχυσε την ενότητα  του φοιτητικού κινήματος με την εργατική τάξη.  

Με βάση αυτά, όλες  οι τοποθετήσεις μας σαν ΣΕΚ στις Σχολές επέμειναν πως είναι λάθος η υποτίμηση της ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας και της εργατικής τάξης, αλλά και των συνολικών εξελίξεων, όπως η οικονομική κρίση και η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Είναι λάθος οι θεωρίες των αρνητικών συσχετισμών όταν η κυβέρνηση είναι πιο στριμωγμένη από ποτέ και αυτό εκφράζεται ακόμα και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η οργή ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων φουντώνει κάθε μέρα για όλους τους λόγους. Για τις γυναικοκτονίες μπροστά στους μπάτσους στους Άγιους Ανάργυρους, για το έγκλημα και την συγκάλυψη που επιχειρούν για τα Τέμπη, για την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, για την συμμετοχή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, για την μαζική δολοφονία προσφύγων με το έγκλημα στη Πύλο. Σημαντική στιγμή του διημέρου ήταν όταν χαιρέτησε την διαδικασία η ΚΕΕΡΦΑ με τοποθέτηση του Πέτρου Κωσταντίνου και της δικηγόρου Ευγενίας Κουνιάκη που ξεσήκωσαν το αμφιθέατρο καταχειροκροτούμενοι και μας κάλεσαν όλους στην καμπάνια για να τιμωρηθούν οι ένοχοι του ρατσιστικού εγκλήματος στην Πύλο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα στις σχολές για να μην εφαρμοστεί ποτέ ο νέος νόμος και παλεύουμε για την ανατροπή του. Κοντράρουμε ενωτικά  τις  προσπάθειες της κυβέρνησης και διοικήσεων να επιτεθούν στο φοιτητικό κίνημα και την Αριστερά. Οι προσπάθειες αυταρχισμού των διοικήσεων που δεν δίνουν χώρους και αίθουσες στα πανεπιστήμια για την διεξαγωγή πολιτικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ χρειάζεται αντιμετώπιση και κοινή δράση. Στις σχολές μας, αυτοί που δεν χωράνε είναι οι μάνατζερ  και  τα συμβούλια διοίκησης και όχι οι ιδέες και οι εκδηλώσεις. 

Πρωτοβουλίες

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για γενικές συνελεύσεις και συντονιστικά με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη. Ανοίγουμε όλες τις πολιτικές μάχες μέσα στις σχολές με πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο, στη καταπίεση, στον ρατσισμό και την φασιστική απειλή.

Τέλος άνοιξε η συζήτηση για τον προσανατολισμό και την στρατηγική της Αριστεράς μέσα στις σχολές. Η μάχη των φοιτητικών εκλογών στις 22 του Μάη είναι μια σημαντική πολιτική μάχη για να μαυρίσουμε την παράταξη της ΔΑΠ και να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο το μπλοκ του αγώνα και μέσα από τις κάλπες. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ διαχρονικά, για τουλάχιστον 30 χρόνια αποτελούν το κύτταρο οργάνωσης  της μαχητικότητας και της σύγκρουσης απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων μέσα στις σχολές. Ένα διακριτό ρεύμα πέρα από την ρεφορμιστική αριστερά είτε αυτή εκφράζεται από το ΚΚΕ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις διασπάσεις του. Διαφωνούμε με τις πολιτική οργανώσεων των ΕΑΑΚ που στοιχίζονται είτε πίσω από το ΚΚΕ, είτε  πίσω από το ΜέΡΑ25. Λύση σε αυτό όμως δεν είναι η διάσπαση. Επιμένουμε στον αντικαπιταλιστικό δρόμο αλλά με ενότητα, ανοίγουμε την πολιτική αντιπαράθεση αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε τη κοινή καταγραφή όλων αυτών των δυνάμεων στις φοιτητικές εκλογές. Δώσαμε μαζί την μάχη των καταλήψεων και έτσι χρειάζεται να συνεχίσουμε και στη συνέχεια. Ζωντανή συζήτηση, αντιπαράθεση επιχειρημάτων και πρωτοβουλίες για να τραβάμε μπροστά και να καθορίζουμε όλο το δίκτυο. 

Οι φοιτητικές εκλογές γίνονται λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και θα δώσουν το μήνυμα ότι η νεολαία κινείται στα αριστερά και μαυρίζει την κυβέρνηση. Προτείναμε ότι η νεολαία πρέπει να δώσει και την μάχη των Ευρωεκλογών στηρίζοντας την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία με στόχο μια προεκλογική καμπάνια που θα δυναμώσει τις ρίζες μας σε σχολές και εργατικούς χώρους και γειτονιές, που θα δυναμώσει την εργατική εναλλακτική με την πεποίθηση ότι μπορούμε να νικήσουμε επιβάλλοντας τα δίκια μας με τους μαχητικούς αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας.