Διεθνή
Οι εργάτες της Αλβανίας είναι αδέρφια μας

Εκδήλωση του Ράμα στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου

«Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του. Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις απ΄ό,τι θα έπρεπε…». Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την «λύσσα» με την οποία αντιμετώπισαν την προεκλογική συγκέντρωση που οργάνωσε ο Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, στο Γαλάτσι την περασμένη εβδομάδα, εν όψει των εκλογών που πρόκειται να γίνουν στη γειτονική χώρα την επόμενη χρονιά. Αυτό που ξέχασε να πει ο Μητσοτάκης ήταν ότι το «σήμα» για τον οχετό εθνικιστικού μίσους που έχυσαν αυτές τις μέρες οι εφημερίδες και τα κανάλια το είχε δώσει η ίδια η κυβέρνησή του. Και δεν το είχε δώσει ούτε κατά λάθος, ούτε τυχαία.

Τη συγκέντρωση που έγινε στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου «φρουρούσαν» πάνω από χίλιοι πάνοπλοι αστυνομικοί. Ο στόχος αυτής της εξωφρενικής αστυνόμευσης δεν ήταν η προστασία της «έννομης τάξης» -η οποία δεν απειλήθηκε έτσι και αλλιώς από κανέναν. Ο στόχος ήταν καθαρά ιδεολογικός: να παρουσιαστούν οι συγκεντρωμένοι Αλβανοί οπαδοί του Ράμα σαν «επικίνδυνοι» από τη μια και σαν «λαομίσητοι» (η αστυνομία πρέπει να τους προστατεύσει από τυχόν βίαιες εκφράσεις αυτού του μίσους) από την άλλη.

Οι Αλβανοί που ζουν στη χώρα μας, όμως, δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Ζουν, στην πλειοψηφία τους δεκαετίες στην Ελλάδα, δουλεύουν και σπουδάζουν εδώ, έχουν κάνει τις οικογένειές τους εδώ. Είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και δεν είναι ούτε επικίνδυνοι ούτε λαομίσητοι. Οι μόνοι που τους μισούν είναι ο ρατσιστές και οι φασίστες.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων είκοσι χρόνων. Και η ευθύνη για αυτή την επιδείνωση βαραίνει κύρια την ελληνική πλευρά. Η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρι, του φασίστα που είναι κλεισμένος στις φυλακές της Αλβανίας καταδικασμένος για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, δεν ήταν παρά η αφορμή για αυτή την επιδείνωση: η Ελλάδα διεκδικεί για τον εαυτό της τον ρόλο του «χωροφύλακα» των Βαλκανίων, της «μητρόπολης» την οποία οι φτωχοί βόρειοι γείτονές μας θα πρέπει να «συμβουλεύονται» πριν πάρουν οποιαδήποτε σημαντική απόφαση. Και ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, με τον θόρυβο γύρω από τον Μπελέρι, να κερδίσει το ακροδεξιό ακροατήριο που αλληθωρίζει προς την Νίκη, την Ελληνική Λύση και τα άλλα ακροδεξιά ευρωψηφοδέλτια.

Στην ομιλία του στο Γαλάτσι ο Έντι Ράμα μίλησε για τα βάσανα που τραβούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι μετανάστες που έφταναν, κατά κανόνα «παράνομα», στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. «Προκλητικός και ανιστόρητος» έτρεξαν να γράψουν οι δεξιοφυλλάδες, αυτές οι ίδιες που σπέρνουν καθημερινά τον ρατσισμό ενάντια στους «ξένους». Μίλησε εμμέσως για την ιστορικά αποδεδειγμένη εθνοκάθαρση σε βάρος των Τσάμηδων, της Αλβανικής μουσουλμανικής μειονότητας που ζούσε στα παράλια της Ηπείρου, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πώς τολμάει;», ήταν η άμεση αντίδραση των ελληνικών ΜΜΕ που παραπονιούνται συνεχώς για την καταπίεση των «Βορειοηπειρωτών» στην Αλβανία.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο εθνικιστικός οχετός δεν περιορίστηκε στα δεξιά και ακροδεξιά ΜΜΕ. Με το ζήτημα του Μπελέρι ο Μητσοτάκης κατάφερε να σύρει πίσω του ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το ΠΑΣΟΚ, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη σημερινή Βουλή, επιτέθηκαν στην Μητσοτάκη από τα δεξιά, για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε το ακροδεξιό παρελθόν του Μπελέρι, την συμμετοχή του στο ΜΑΒΗ (μια ακροδεξιά, τρομοκρατική οργάνωση της δεκαετίας του 1990), την καταδίκη του (από τα ελληνικά δικαστήρια) για οπλοκατοχή, την εξαγορά ψήφων. Το μόνο που βρήκε να πει το κόμμα του Κασσελάκη ήταν ότι «η επίσκεψη του ‘Εντι Ράμα θα διεξαχθεί την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρι. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού «προκλητική ενέργεια». Οι «επικοινωνιακές επιλογές» της κυβέρνησης, γράφει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία». Ο αλύτρωτος ελληνισμός ήταν θέμα της ακροδεξιάς μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Τώρα έχει γίνει και της κασσελακικής Αριστεράς.

Αντίστοιχη ήταν και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: η προεκλογική συγκέντρωση του Έντι Ράμα «και μάλιστα ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη… αποτελεί μια προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς…».