Περιβάλλον
Οι πυρόπληκτοι έχουν τον λόγο

20/8, Πεντέλη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πεντέλη
“Τα δίνουν αλλού τα λεφτά”

«To 2022 είχαμε πάλι φωτιά που ήρθε στα σπίτια μας. Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από τότε» μας λέει ο κ. Γιώργος, κάτοικος της Πεντέλης. 

«Τα καμένα είναι αγκαλιά με τα άκαυτα κάτω από το νοσοκομείο Παίδων. Δεν έχουν καθαρίσει τίποτα. Το ίδιο και μέσα στην πόλη. Στο σχολείο που κάηκε, τα δέντρα ακουμπούσαν πάνω του. Έκαναν γέφυρα για τη φωτιά. Οι δεξαμενές κάηκαν το ’22 και δεν αντικαταστάθηκε καμία. Μία δεξαμενή έχει μόνο μέσα στο Παίδων και γι’ αυτό και σώθηκε. Πώς να μην καείς άμα δεν έχεις κάνει μια αντιπυρική ζώνη». Δίπλα του η κ. Αθηνά, επίσης κάτοικος της γειτονιάς, συνεχίζει: «Η έλλειψη δασοπροστασίας ήταν εμφανέστατη. Και μη λένε ότι πετούσαν πυροσβεστικά. Δεν ισχύει. Κατά τις 9μιση ήρθαν δύο ελικόπτερα που η φωτιά ήταν από τη μια στον Αγ. Παντελεήμονα και απ΄ την άλλη στο 414. Ρίξανε μια ρίψη κι εξαφανίστηκαν. Κι έπειτα η φωτιά κατέβηκε από τρεις μεριές. Κι έγινε μετά αναζωπύρωση και κυκλωτική. Όταν ρίχνει μία το ελικόπτερο και φαίνεται ότι καταλαγιάζει η φλόγα, από κάτω καίει. Άμα το αφήσεις θα ξαναφουντώσει. Δεν έφτανε μία. Και κάηκαν τα πάντα. Μέχρι και το σχολείο στη γωνία. Όσοι σωθήκαμε είμαστε τυχεροί. Εγώ μένω από το ’80 εδώ. Τον Αύγουστο του ’81 ήταν η πρώτη φωτιά στο οικόπεδο που είναι το σχολείο και πάνω στο βουνό. Το σώσαμε. Από τότε είχε πολλές φωτιές. Καμία δεν μπήκε μέσα στον οικισμό. Αυτή μπήκε γιατί δεν υπήρχαν αεροπλάνα, δεν είχε ζώνες, δεν είχε δρόμους. Τα δίνουν αλλού τα λεφτά». 

20/8, Κινητοποίηση στην Πεντέλη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Το κράξιμο του Μητσοτάκη

Γεμάτοι οργή υποδέχτηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της Πεντέλης και των γύρω περιοχών στην επιστροφή του Μητσοτάκη στον τόπο του εγκλήματος, την Τρίτη 20/8, λίγες μόλις μέρες μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε τη βορειοανατολική Αττική. Το παλιό δημαρχείο στην Π. Πεντέλη, όπου ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη των κυβερνητικών στελεχών, ήταν από νωρίς αποκλεισμένο από κάθε είδους αστυνομικούς. Ήταν ο μόνος τρόπος να αποφύγουν την αγανάκτηση των κατοίκων από τις πυρόπληκτες περιοχές που κατήγγειλαν τη διαχρονική εγκληματική διάλυση της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Αλλά δεν τη γλίτωσαν. 

«Δολοφόνοι» και «Παραιτήσου» φωνάχτηκε ξανά και ξανά πίσω από το φραγμό των ΜΑΤ, μόλις εμφανίστηκαν ο Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Χαρδαλιάς και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη. Οι διαδηλωτές/ριες παρέμειναν για ώρες έξω από το παλιό δημαρχείο, φωνάζοντας συνθήματα, μέχρι την αναχώρηση των κυβερνητικών στελεχών και την ευκαιρία για μια ακόμα “γιούχα”. 

Στη συγκέντρωση μαζί με πλήθος κατοίκων συμμετείχαν φορείς της περιοχής, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, τα περιφερειακά σχήματα Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και Ανυπότακτη Αττική, η δημοτική παράταξη Πεντέλη Πόλη Πρότυπο, η Φυσιολατρική Κίνηση «Βριλησσός», η Κίνηση για την Προστασία του Μ. Ρέματος Ραφήνας κ.α.

Τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να επιτεθούν στους διαδηλωτές. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε «ότι όση σχέση είχαν αυτοί οι διαμαρτυρόμενοι με την περιοχή έχω εγώ με την Γροιλανδία. Κοινώς ήταν διάφορες αποχρώσεις της Αριστεράς, από διάφορα μέρη, αποδιδόμενοι στην αγαπημένη τους συνήθεια…τη διαμαρτυρία», ενώ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου επέλεξε τη στοχοποίηση του πρ. δημοτικού συμβούλου Αθήνας Πέτρου Κωνσταντίνου με χρυσαυγίτικης έμπνευσης λασπολογία. Συγκεκριμένα, παρότι σε αντίθεση με τον Γεωργιάδη δέχτηκε ότι «σήμερα στην Πεντέλη υπήρχαν κάτοικοι της περιοχής που έχουν δικαιολογημένα αιτήματα», συνέχισε αναφερόμενος στην παρουσία του Π. Κωνσταντίνου στην κινητοποίηση ξεθάβοντας το παραμύθι που κυκλοφορούσε η Χ.Α και τον συσχέτιζε με την πυρκαγιά της Μαρφίν το 2010.

«Προφανώς η παρουσία του σηματοδότησε στην κυβέρνηση την συμβολή της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και σε αυτόν τον αγώνα. Και στην προσπάθειά της να υποβαθμίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις περιορίζοντάς τις σε αυτήν, αλλά και να μειώσει ηθικά και πολιτικά την αξιοπιστία τους, ακολούθησε το δρόμο της Χρυσής Αυγής στη συκοφάντηση του Πέτρου Κωνσταντίνου» σημειώνει μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, Κώστας Παπαδάκης και θυμίζει την καταδίκη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση, για συκοφαντική δυσφήμιση του Πέτρου Κωνσταντίνου, καθώς ισχυρίστηκε εν γνώσει του ψευδώς ότι ήταν ο εμπρηστής της Μαρφίν. «Στα βήματα του τελευταίου βαδίζει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στην προσπάθειά του να δείξει την πολιτική του παρουσία. Αντιλαμβανόμαστε την ενόχληση που προκαλεί στην κυβερνητική πολιτική η δράση της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα και όσων την απαρτίζουν. Σήμερα στοχοποιούν τον Πέτρο Κωνσταντίνου, αύριο άλλον/ην. Με την όρεξη θα μείνουν. Ίσως και με κάποια καταδίκη… Σημασία έχει η αδυναμία τους να πουν οτιδήποτε άλλο από ξαναζεσταμένες χρυσαυγίτικες συκοφαντίες, αλλά και η έλλειψη οποιασδήποτε ηθικής αναστολής να λένε ψέματα» συνεχίζει ο Κ. Παπαδάκης.

Στέλιος Μιχαηλίδης

Βριλήσσια
“Στην πυρασφάλεια από 14 έχουν μείνει 6”

Όταν μπήκα στο δήμο Βριλησσίων ως εργάτης καθαριότητας το 2020, με τοποθέτησαν στην πυρασφάλεια. Ήμασταν γύρω στα 12 άτομα με συμβάσεις covid και δύο μόνιμοι εργαζόμενοι. Εκτελούσαμε χρέη πυροφύλακα, περιπολίες με υδροφόρα οχήματα κλπ. Εκείνη τη χρονιά θυμάμαι ότι είχαμε προλάβει πυρκαγιές με αποτελεσματικότητα. Π.χ θυμάμαι είχε πάει να πιάσει φωτιά κοντά στη Μονή Πεντέλης, το κατάλαβε μια συναδέλφισσα που ήταν σε ένα πόστο εκεί κοντά, ειδοποίησε αμέσως και την έσβησαν πριν επεκταθεί. Κι άλλες φορές, ήμασταν στα πόστα κι όταν βλέπαμε καπνό ή φωτιά συνεργαζόμασταν με την πυροσβεστική και τους οδηγούσαμε στο σημείο που χρειαζόταν. Αυτά το καλοκαίρι του 2020. 

Φτάνουμε τώρα, το 2024. Οι εργαζόμενοι που είναι σε αυτά τα καθήκοντα είναι οι δύο μόνιμοι και άλλοι τέσσερις της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βριλησσίων. Κι όταν χρειάστηκε τώρα με τη φωτιά να παρέμβουν δεν μπορούσαν γιατί δεν υπήρχαν τα μηχανήματα για να τα δουλέψουν. Η μείωση του προσωπικού είναι δραματική. Από 14 άτομα στην πυρασφάλεια αυτή τη στιγμή είναι 6. Κανείς από εμάς που δουλεύαμε τότε, δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς. Εμείς μπήκαμε με κονδύλι κόβιντ με χρήματα της Ε.Ε και σήμερα δουλεύουμε με ασφαλιστικά μέτρα σε διάφορα άλλα πόστα του δήμου. Τους πήγαμε στα δικαστήρια για να μην απολυθούμε. Κι όσους δουλεύαμε στην πυρασφάλεια μας έχουν σκορπίσει δεξιά – αριστερά, για να μπορεί να λειτουργεί ο δήμος, γιατί οι ελλείψεις προσωπικού είναι γενικευμένες σε όλες τις υπηρεσίες. Εμένα ας πούμε με έχουν σε τρία διαφορετικά πόστα της καθαριότητας.  

Επίσης φέτος δεν υπήρχαν πυροφυλάκια με πυροφύλακες, ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης. Με το 2020 που το συγκρίνω, χάρη σε αυτό το πόστο προλάβαμε πολλές φωτιές. Κι αν δεν έχεις καν ένα τέτοιο απαραίτητο μέτρο πρόληψης, μετά έχεις το θέμα της αντιμετώπισης της φωτιάς που έχεις μόλις 6 άτομα με μόλις δύο μηχανήματα: ένα αγροτικό αυτοκίνητο με μια δεξαμενή νερού στην καρότσα και μια μεγαλύτερη υδροφόρα. 

Όταν έφτανε η φωτιά στα Άνω Βριλήσσια και πέρασε το ρέμα του Βριλησσού και στο Άνω Πάτημα Χαλανδρίου οι αρχές δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Κάηκε το περιφερειακό δάσος των Βριλησσίων -την ξέρω την περιοχή γιατί εκεί ήταν το πόστο μου παλιά- χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση. Ήμουν ακριβώς από κάτω και δεν άκουσα κανένα ελικόπτερο. Το ότι θα έφτανε η φωτιά στα σπίτια το βλέπανε. Αλλά οι αρχές ήταν αδιάφορες και οι εργάτες λίγοι και χωρίς όπλα να πολεμήσουν. Χρειαζόμασταν όχι μόνο εμείς που στελεχώναμε την πυρασφάλεια παλιότερα, αλλά ακόμα περισσότερα άτομα. Έπρεπε να έχουν προσλάβει κόσμο. Αλλά δεν το έκαναν, λόγω της εγκληματικής τους αμέλειας, της πολιτικής των μη προσλήψεων και των διαφορετικών προτεραιοτήτων που έχουν. Έτσι φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Θοδωρής Λυκογιαννάκης,
εργαζόμενος στο δήμο Βριλησσίων