Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πανδραμινό συλλαλητήριο και συναυλία για τη διάσωση του ΕΣΥ την 1η Νοέμβρη.
Η Παρθένα Κιόρτεβε, νεφρολόγος στο τοπικό νοσοκομείο και μέλος ΔΣ Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας μίλησε στην Εργατική Αλληλεγύη: «Καταγράφηκε στην ιστορία της πόλης ως η μέρα που όλη η Δράμα σηκώθηκε και φώναξε γι' αυτό που δικαιούται: ένα νοσοκομείο καλά στελεχωμένο που να λειτουργεί με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς και που να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι παρόμοιο στην πόλη. Για πρώτη φορά αισθάνθηκα ως υγειονομικός ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον αγώνα που δίνουμε. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική. Συμμετείχαν Δραμινοί κάθε ηλικίας, από τους μαθητές μέχρι τους συνταξιούχους, οι ελάχιστοι φοιτητές της πόλης, οι επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, συνάδελφοι που έκλεισαν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και ασθενείς μας.
Η πρωτοβουλία ανήκει σε πέντε ενεργούς πολίτες της Δράμας που επί δύο μήνες έκαναν μια τεράστια καμπάνια ενημέρωσης. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με προσυγκέντρωση των υγειονομικών στην Πλατεία Δικαστηρίων, κάναμε πορεία με πανό και συνθήματα για να φτάσουμε στην κεντρική πλατεία όπου ενωθήκαμε με τους υπόλοιπους φορείς. Εκεί έγιναν χαιρετισμοί από υγειονομικούς, συλλόγους καρκινοπαθών και νεφροπαθών και άλλους, ενώ ακολούθησε συναυλία με δέκα περίπου σχήματα και μουσικούς της πόλης.
Το νοσοκομείο μας έχει πολλά προβλήματα. Ενδεικτικά, η Παθολογική -η μεγαλύτερη σε επαρχιακό νοσοκομείο με 52 κλίνες- λειτουργεί μόνο με τη διευθύντρια, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι έντεκα, και η ΜΕΘ μόνο με έναν εντατικολόγο για έξι οργανικές θέσεις και εφτά κλίνες. Είναι δύο πολύ βασικές κλινικές που αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Έχουμε πάρει δεσμεύσεις για αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε ο δήμος και η περιφέρεια να μπορούν δίνουν επιπλέον οικονομικά κίνητρα και στους μόνιμους γιατρούς. Σε λίγες μέρες λήγει η προκήρυξη θέσεων για παθολόγους και εντατικολόγους, αλλά δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς. Υπάρχει η σκέψη να οργανώσουμε κατέβασμα με πούλμαν στην Αθήνα για διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας.
Αυτά όλα είναι ξεκάθαρα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών. Η περιφέρεια ρημάζει μέσα από τη διάλυση των νοσοκομείων, των σχολείων και άλλων υπηρεσιών. Ειδικά ο λαός της Δράμας έχει φτωχοποιηθεί πολύ, η ανεργία είναι στα ύψη και έχουμε γίνει μία πόλη συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς νέους, οι οποίοι φεύγουν. Όσοι έχουμε μείνει δηλώνει την αγανάκτησή μας απέναντι στην κυβέρνηση που ικανοποιεί τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος μας. Θα συνεχίσουμε με τη συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία στις 20/11 και σε ό,τι άλλο εξαγγείλουν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ».