Διεθνή
«Ναρκοθετημένο» αμερικανο-ισραηλινό σχέδιο εκεχειρίας

Πολυτεχνείο 2024, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Την Τρίτη 19/11 ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Χοxστάιν πήγαινε ξανά στον Λίβανο προκειμένου να πιέσει την λιβανέζικη κυβέρνηση και την Χεζμπολάχ να πουν το «οκ» σε μια πρόταση δίμηνης εκεχειρίας 13 σημείων για τον Λίβανο, την οποία τους είχε παραδώσει η πρεσβευτής των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. 

Πολιτικοί αναλυτές από την Παλαιστίνη και τον Λίβανο χαρακτηρίζουν το αμερικάνικο σχέδιο εκεχειρίας (που έχει προκύψει μετά από συνεννόηση μεταξύ του απερχόμενου από την κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος και του Τραμπ, που στο μεταξύ είχε συναντηθεί με υπουργό της ισραηλινής κυβέρνησης) «ναρκοθετημένο». 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει: πρόκειται για μια επανάληψη (υποτίθεται «προς το καλύτερο») του προηγούμενου αμερικανικού σχεδίου που είχαν απορρίψει και η λιβανέζικη κυβέρνηση και η Χεζμπολάχ για απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τον Λίβανο, σταμάτημα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου του από ισραηλινά αεροπλάνα, απόσυρση της Χεζμπολάχ πίσω από τον ποταμό Λιτάνι και ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού στα σύνορα. 

Εξακολουθεί να προβλέπεται η δημιουργία «διεθνούς επιτροπής» πέρα από τον ΟΗΕ για την επίβλεψη της εφαρμογής των ρητρών -με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά πέρα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα προβλέπει και μια αραβική και όχι το Ισραήλ. Δεν περιλαμβάνεται ο όρος του Ισραήλ να εισβάλει στη χώρα όποτε θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλειά του ενώ εισάγεται ρήτρα με στόχο να διασφαλιστεί διακοπή της εισαγωγής όπλων από τη Συρία προς την Χεζμπολάχ.

Δεν πρόκειται βέβαια για ειρηνευτικό σχέδιο. Πόσο πραγματικά μπορεί κανείς να πιστέψει τις «δεσμεύσεις» του Ισραήλ ότι δεν θα ξαναπεράσει μονομερώς τα σύνορα όποτε του καπνίσει έχοντας ξανά την υποστήριξη των ΗΠΑ όπως συνέβη αυτή την φορά; 

Στην πραγματικότητα είναι ένα σχέδιο που επιδιώκει να βγάλει το Ισραήλ από την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Ο ισραηλινός στρατός τα έχει βρει μπαστούνια στον Λίβανο. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε για δεύτερη φορά από την εκκίνηση του πολέμου ότι έχει δοθεί εντολή και επίκειται η χερσαία επίθεση. Αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν μια ακόμη εβδομάδα φονικότατων βομβαρδισμών σε ολόκληρη τη χώρα. Το Ισραήλ δεν τολμά να προχωρήσει χερσαία γιατί αφενός βαραίνει πάνω του η ήττα του 2006 αφετέρου το φοβίζουν οι ολοένα και περισσότερες απώλειες που ήδη έχει στον Λίβανο. 

Ζωντανή

Η «φυγή προς τα εμπρός» με άπλωμα του πολέμου στον Λίβανο πάει να γίνει μπούμερανγκ για το Ισραήλ καθώς ούτε στην Γάζα έχει καταφέρει, παρά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών και τον γενοκτονικό αποκλεισμό της βόρειας Γάζας, να διαλύσει την παλαιστινιακή αντίσταση. Σε μακροσκελές άρθρο τους, οι Financial Times την προηγούμενη εβδομάδα, εξηγούσαν ότι η Χαμάς εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή: «Είναι ένα κίνημα, έχουν θεσμούς - θα τους πάρει χρόνο να ανακάμψουν, αλλά δεν θα εξαλειφθούν». 

Οι ΗΠΑ, με την προσωρινή εκεχειρία που απευθύνουν στον Λίβανο παρεμβαίνουν για να το βγάλουν από τη δύσκολη θέση: Η δίμηνη εκεχειρία (μέχρι να αναλάβει ο Τραμπ δηλαδή) έχει σαν στόχο να δημιουργήσει μια διπλή διάσπαση. Να δημιουργήσει σύγκρουση στο εσωτερικό του Λιβάνου ανάμεσα στην κυβέρνηση του Λιβάνου και την Χεζμπολάχ αν η τελευταία δεν συμφωνήσει με την πρόταση. Να διασπάσει το κοινό μέτωπο της αντίστασης στον Λίβανο και στην Γάζα, αν η Χεζμπολάχ αναγκαστεί να συμφωνήσει με την προσωρινή εκεχειρία. Αφήνοντας μόνη της την Παλαιστινιακή Αντίσταση προκειμένου να την αναγκάσουν και εκεί σε κάποιου τύπου συνθηκολόγηση που να βολεύει το Ισραήλ.

ΗΠΑ και Ισραήλ προσπαθούν να επιβάλουν αυτή τη συμφωνία από τη μια κλιμακώνοντας τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο και στην Γάζα τις τελευταίες μέρες με εκατοντάδες νεκρούς αμάχους. Αλλά και με πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν να παρέμβει υπέρ της εκεχειρίας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο μέλλων υπουργός του Τραμπ, Ίλον Μασκ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Ιράν στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τους New York Times, ανώτερος σύμβουλος του Χαμενεΐ, συναντήθηκε με Λιβανέζους αξιωματούχους στη Βηρυτό μεταφέροντας την υποστήριξη του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου με το Ισραήλ.

Η θέση της Χεζμπολάχ που μπήκε σε μια χαμηλής έντασης πόλεμο με το Ισραήλ όταν αυτό εισέβαλε στην Γάζα τον περσινό Οκτώβρη, μέχρι σήμερα είναι ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής παύσης των επιχειρήσεων, και στην Γάζα.