Πρωτοβουλία για την δημιουργία «Συντονισμού Εργαζομένων για τη Δημοκρατική Αλλαγή» πήραν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε πολλές επαρχίες της Συρίας, ξαναπιάνοντας το νήμα της συριακής επανάστασης του 2012 με πρώτο βήμα την πραγματοποίηση βδομαδιάτικων καθιστικών διαμαρτυριών τα Σάββατα μπροστά από τα κτίρια των εργατικών συνδικάτων σε μια σειρά πόλεις. Όπως διαβάζουμε στην «Πρώτη Γραμμή» του Επαναστατικού Αριστερού Ρεύματος στη Συρία:
«Υπό το φως της συνέχισης των αποτυχημένων άδικων οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων με στόχο την εργατική τάξη και της επιδείνωσης της κρίσης διαβίωσης που υφίστανται εκατομμύρια Σύριοι, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δημοκρατικής Αλλαγής ανακοινώνει τη συγκρότηση ειρηνικών δημοκρατικών εργατικών συντονισμών σε όλες τις συριακές επαρχίες… Πιστεύουμε ότι ο ειρηνικός και οργανωμένος αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη των δίκαιων αιτημάτων μας και ότι η ενότητα των εργαζομένων είναι το πιο ισχυρό όπλο ενάντια στις πολιτικές καταπίεσης και εκμετάλλευσης… Ας ενώσουμε τις γραμμές μας και ας ξεκινήσουμε ένα μαζικό εργατικό κίνημα που θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής δικαιοσύνης και ελευθερίας στη Συρία.
Καλούμε όλους τους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να οργανωθούν και να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στα συντονιστικά για την επίτευξη των ακόλουθων στόχων: Ακύρωση όλων των αποφάσεων της υπηρεσιακής κυβέρνησης που αφορούν απολύσεις, διαθεσιμότητες, μη ανανέωση συμβάσεων ή αναγκαστικές άδειες με οποιοδήποτε όνομα και με οποιοδήποτε πρόσχημα…Αύξηση των μισθών και των συντάξεων ίση με το ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης… Ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων… Η συνδικαλιστική οργάνωση ανήκει στους εργαζόμενους και αυτοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για την τύχη της με νέες εκλογές χωρίς κηδεμονία...».
Η ανάγκη του συντονισμού προκύπτει καθώς σε μια σειρά πόλεις της Συρίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη εργατικές -και όχι μόνο- κινητοποιήσεις. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα: Στις 4/2 εργαζόμενοι στην εταιρία ηλεκτρισμού στην Λαττάκεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση και τις αναγκαστικές άδειες εκατοντάδων εργαζομένων. Αντίστοιχα, εργατική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από τη γενική εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ταρτούς, ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να καταγγείλει τις συμβάσεις 762 συμβασιούχων και να βγάλει σε αναγκαστικά άδεια για τρεις μήνες άλλους 137.
Στο Χαλέπι, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προχώρησαν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη ασφάλειας και τις επανειλημμένες επιθέσεις κατά την ώρα της εργασίας τους. «Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά προϊόν της αποσύνθεσης του κράτους και της κατάρρευσης των δημόσιων υπηρεσιών υπό το βάρος ταξικών πολιτικών που περιθωριοποιούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και του ιατρικού προσωπικού, αφήνοντάς τους ευάλωτους στη βία ελλείψει ασφάλειας και σταθερότητας» αναφέρει η «Πρώτη Γραμμή».
Ο συντονισμός και η ενότητα της εργατικής τάξης της Συρίας ανεξαρτήτως εθνότητας, θρησκείας και φύλου έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για να εξασφαλίσει τα προς το ζην σε μια χώρα όπου το μηνιάτικο των δημοσίων υπαλλήλων είναι 25 δολάρια το μήνα, αλλά και για να εξασφαλίσει τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ασφάλεια των εργαζομένων, το σταμάτημα των εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων, την απελευθέρωση της χώρας από τους κατοχικούς στρατούς.
Η ντε φάκτο προσωρινή κυβέρνηση Αλ Σάρα (Τζολάνι) την ίδια στιγμή που προσπαθεί μέσα από συναντήσεις με εκπροσώπους δυτικών και αραβικών κυβερνήσεων να εδραιώσει την εξουσία της αναζητώντας συμμάχους σε κυβερνήσεις και «επενδυτές» από το εξωτερικό, στο εσωτερικό: Εξαγγέλλει ιδιωτικοποιήσεις. Προωθεί μαζικές απολύσεις και δεν πληρώνει συντάξεις, με πρόσχημα υποτίθεται το «ξεκαθάρισμα φιλοκαθεστωτικών» ενώ αφήνει ελεύθερα (προς συνεργασία) στελέχη του Άσαντ κατηγορούμενα για εγκλήματα. Διαπράττει η ίδια ή επιτρέπει να διαπράττονται επιθέσεις κατά μειονοτήτων και αντιπολιτευόμενων. Ενώ αφήνει τον τουρκικό και τον ισραηλινό στρατό να δρουν ανενόχλητοι αντίστοιχα στον Βορρά και το Νότο της χώρας και φιλοξενεί τις αμερικάνικες και ρωσικές βάσεις.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα από τη μια είχαμε σε συνοικία της Δαμασκού συγκέντρωση κατοίκων που απαιτούσε την δίωξη ενός πρώην αξιωματούχου του Άσαντ που απελευθερώθηκε από το καθεστώς παρά τη συμμετοχή του σε εγκλήματα και από την άλλη στην Ταρτούς και την Λαττάκεια, όπου υπάρχουν πολλοί αλεβίτες, διαδηλώσεις κατοίκων που καλούσαν τις αρχές να αποκαλύψουν που βρίσκονται οι άνθρωποί τους και απελευθερώσουν «όσους δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα».
Υποδομές
Στην Κουνέιτρα στο Νότο ο ισραηλινός στρατός έχοντας καταλάβει παράνομα τα υψίπεδα του Γκολάν και κομμάτι της νότιας Συρίας, συνεχίζει τις επιθέσεις βομβαρδίζοντας ανθρώπους, υποδομές του συριακού κράτους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανοίγοντας πυρ εναντίον κατοίκων που βοσκούσαν τα ζώα τους, κάνοντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε χωριά - αλλά και βομβαρδίζοντας στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, όπου κυβερνητικές δυνάμεις του Άλ Σάρα επιχειρούν εναντίον της Χεζμπολάχ.
Στον Βορρά ο τουρκικός στρατός έχει κλιμακώσει τις φονικές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς σε συνεργασία με τον «Συριακό Εθνικό Στρατό» που υποστηρίζεται από την Τουρκία εναντίον των Κούρδων μαχητών και αμάχων. Στο Μάνμπιτζ, που ελέγχεται από αυτόν στη βόρεια Συρία, οι κάτοικοι έκλεισαν για δύο μέρες όλα τα εμπορικά καταστήματα καταγγέλλοντας τις δολοφονίες αμάχων από βομβιστική επίθεση στην πόλη. Σε αντίθεση με τις αμερικανικές διαρροές περί αποχώρησης του αμερικάνικου στρατού από τη Συρία, τις τελευταίες εβδομάδες μεταγωγικά και νταλίκες έχουν ξεφορτώσει τόνους στρατιωτικού υλικού στις αμερικανικές βάσεις ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις με τους Κούρδους μαχητές των SDF.
Στο μεταξύ ενώ συνεχίζουν να ανακαλύπτονται μαζικοί τάφοι από την περίοδο Άσαντ (17 τάφοι με 1.632 νεκρούς σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) δεκάδες άνθρωποι συνεχίζουν να σκοτώνονται καθημερινά σε διάφορα σημεία της Συρίας σε επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας ή υποστηρικτών της προσωρινής κυβέρνησης Αλ Σάρα, σε σεχταριστικές επιθέσεις, σε «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες αλλά και στα πολλά αφύλαχτα ναρκοπέδια.
Επίσης σε ανακοίνωσή τους ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές στην Συρία κατήγγειλαν, μετά από βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, τη βίαιη εκστρατεία διώξεων και συλλήψεων με στόχο ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε διάφορες πόλεις της Συρίας «για να καθαρίσει η συριακή κοινωνία από την “ηθική παρακμή” του καθεστώτος Άσαντ» -ενώ στην ουσία συνεχίζουν την πολιτική συλλήψεων και κακοποίησης που από το 2021 εφάρμοζε το καθεστώς Άσαντ θεωρώντας εκείνο τους ομοφυλόφιλους παράδειγμα «δυτικού φιλελευθερισμού».
Στην Ταρτούς, την Κυριακή 9/2 μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις και υπέρ μιας δημοκρατικής Συρίας δέχθηκε βίαιη επίθεση από «άγνωστη» ομάδα πιστή στη κυβέρνηση Αλ Σάρα. Όπως διαβάζουμε στην «Πρώτη Γραμμή»: «Οι επιτιθέμενοι χαρακτήρισαν τους διαδηλωτές “απομεινάρια του προηγούμενου καθεστώτος” σε μια προσπάθεια να τους απαξιώσουν και να καταστείλουν τις φωνές που ζητούν δημοκρατία και δικαιοσύνη. Βέβαια ανάμεσα στους διαδηλωτές που δέχθηκαν βίαια επίθεση ήταν ένας αγωνιστής που είχε συλληφθεί τρεις φορές από το καθεστώς Άσαντ και ένα αντικαθεστωτικός φωτογράφος.
Αυτό που συνέβη στην Ταρτούς δεν είναι απλώς μια καθιστική διαμαρτυρία που αντιμετωπίστηκε από μια αντισυγκέντρωση αλλά μια έκφραση της σύγκρουσης κοινωνικών και πολιτικών συμφερόντων ενώ η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της στη Συρία. Η συνεχιζόμενη βία και οι απειλές κατά ακτιβιστών, είτε από υποστηρικτές του παλιού καθεστώτος είτε από εκείνους που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την “επανάσταση” και είναι στην εξουσία, επιβεβαιώνει ότι ο αγώνας για μια δημοκρατική και δίκαιη Συρία για όλους τους Σύριους, μόλις αρχίζει. Τα γεγονότα δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για μια ισχυρή επαναστατική αριστερή οργάνωση που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα του συριακού λαού και θα αντιμετωπίζει τις πολιτικές καταστολής και αποκλεισμού».
Πηγές: «Πρώτη Γραμμή», «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»