Διεθνή
“Παζάρια” πάνω στις πλάτες των Παλαιστινίων

15/2, Λονδίνο. Φωτό: Dav Gil

Το Σάββατο απελευθερώθηκαν από την Χαμάς τρεις ισραηλινοί όμηροι και το κράτος του Ισραήλ προχώρησε στην μεγαλύτερη απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το ξεκίνημα των ανταλλαγών. 369 Παλαιστίνιοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τις κάμερες να καταγράφουν τις συγκινητικές στιγμές επανένωσης στην Γάζα και την Δυτική Όχθη ενώ κάποιοι απελάθηκαν σε τρίτες χώρες. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αναμένει τις  διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.  

O νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρούμπιο, εκκινώντας μια περιφερειακή περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας θα ακολουθήσουν το Κάιρο και άλλες αραβικές πρωτεύουσες, πήγε, προκλητικά, στην Δυτική Ιερουσαλήμ όπου συναντήθηκε με τον Νετανιάχου για να δηλώσει ότι υποστηρίζει πλήρως τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ. Τονίζοντας ότι η Χαμάς «πρέπει να εξαλειφθεί και ότι δεν μπορεί να παραμείνει σαν στρατιωτική ή κυβερνητική δύναμη». Η κυβέρνηση Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει ούτε την Χαμάς ούτε την Παλαιστινιακή Αρχή ενώ υπουργοί του Νετανιάχου συνεχίζουν τις δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να δεχτούν την ύπαρξη Παλαιστινιακού Κράτους.

«Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς δεν μπορεί να είναι στην εξουσία και νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή στάση» είπε σε ομιλία του στο UCLA ο Γιόσι Μπέιλιν, πρώην ισραηλινός υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις και ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στη σύνταξη των Συμφωνιών του Όσλο που δημιούργησαν την Παλαιστινιακή Αρχή στις αρχές της δεκαετίας του 90. «Δεν νομίζω ότι μπορούν να συνεχίσουν και να είναι η κυβερνητική δύναμη της Γάζας. Αλλά με ποιον διαπραγματευόμαστε; Με αυτούς. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει κανένας άλλος. «Εάν ο Τραμπ θέλει να πάρει νόμιμα τον έλεγχο της Γάζας πρέπει να μιλήσει με την Παλαιστινιακή Αρχή».

Αλλά το πρόβλημα για τα σχέδια εθνοκάθαρσης Ισραήλ-Τραμπ δεν είναι μόνο ότι μετά από όλη αυτήν την καταστροφή η Χαμάς και συνολικά η παλαιστινιακή αντίσταση εξακολουθεί να ελέγχει την Γάζα: Τα συμμαχικά στις ΗΠΑ αραβικά καθεστώτα έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν ένα τέτοιο σχέδιο εθνοκάθαρσης και ότι η ανοικοδόμηση στη Γάζα κόστους 20 με 50 δις δολαρίων καθώς και οποιοδήποτε μεταπολεμικό σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των συμφωνιών για «δύο κράτη», με τη Σαουδική Αραβία να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτό.

Όμως, τα διεφθαρμένα αραβικά καθεστώτα στο Ριάντ, στο Κάιρο, στο Αμμάν θέλουν να αναλάβουν τα ίδια να εξασφαλίσουν ότι θα πετάξουν την παλαιστινιακή αντίσταση και την Χαμάς έξω από την μεταπολεμική Γάζα. 

Αυτό προκύπτει από τον διπλωματικό πυρετό που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες και αναμένεται να κορυφωθεί στις 27 Φλεβάρη στο Κάιρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Αραβική Διάσκεψη στην οποία θα ανακοινωθεί το σχέδιο των αραβικών καθεστώτων για την Γάζα. Νωρίτερα θα υπάρξει πενταμερής Διάσκεψη στο Ριάντ με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, του Κατάρ αλλά και «παλαιστίνιων εκπροσώπων» σύμφωνα με το παλαιστινιακό μέσο Αλ Κουντς.

Στα αραβικά ΜΜΕ κυκλοφορούν ήδη διαρροές από τρία-τέσσερα παρεμφερή αιγυπτιακά, σαουδαραβικά σχέδια -σχετικά με το τελικό σχέδιο που θα προταθεί από την Αραβική Διάσκεψη- και αφορούν το ποια κράτη θα αναλάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια, την ανοικοδόμηση της Γάζας, και με τι κεφάλαια, το ποιος θα έχει τον αστυνομικό και στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής και βέβαια το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση στην Γάζα. Το κοινό τους σημείο είναι ότι άμεσα ή έμμεσα, αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η Χαμάς και οι οργανώσεις που συμμετείχαν στην παλαιστινιακή αντίσταση στην Γάζα θα αποκλειστούν. Οι πιο ακραίες προτάσεις που κυκλοφορούν μιλούν ακόμη και για αποκλεισμό της ίδιας της Παλαιστινιακής Αρχής ως τέτοια και τη δημιουργία «τεχνοκρατικής κυβέρνησης» ελεγχόμενων «προσωπικοτήτων» υπό την επίβλεψη της Αιγύπτου ή άλλων αραβικών κρατών.

Πάνω σε αυτά τα σχέδια τα αραβικά καθεστώτα ήδη συνεργάζονται με μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες και ελπίζουν να εξασφαλίσουν και τη συνεργασία των ΗΠΑ. «Τα ευρωπαϊκά κράτη συνεργάζονται επειγόντως με τους Άραβες συμμάχους τους» αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times. 

“Μεταρρυθμίσεις”

Σε δήλωσή του στις 16/2 σε κρατικό αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Χοσάμ Ζάκι τόνισε  ότι «τα παλαιστινιακά συμφέροντα απαιτούν την έξοδο της Χαμάς από το προσκήνιο» και υποστήριξε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή» χρειάζεται «μεταρρυθμίσεις» που θα της επιτρέψουν να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της διακυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα τώρα με το Middle East Eye «η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμη να “συγκρουστεί” με τη Χαμάς, αν αυτό είναι το τίμημα που απαιτείται για να αναλάβει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής με τον απεσταλμένο του  Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ στο Ριάντ την περασμένη Τρίτη». 

Κάτω από το βάρος των δηλώσεων Τραμπ και Ισραήλ περί αμερικανοϊσραηλινής Ριβιέρας, της απειλής να επανεκκινήσει ο γενοκτονικός πόλεμος και του εκβιασμού να μην ξεκινήσει ποτέ καμιά ανοικοδόμηση, τα αραβικά καθεστώτα 

-που δεν κούνησαν το δάχτυλό τους εδώ και 16 μήνες για να στηρίξουν τον Παλαιστινιακό λαό πέρα από το να δηλώνουν τον «αποτροπιασμό» τους- μαζί με τους δυτικούς συμμάχους τους -που πήραν ξεκάθαρα θέση με το Ισραήλ- επιδιώκουν ένα «παλαιστινιακό κράτος», στο οποίο ο μόνος που δεν θα έχει δικαίωμα δια να ομιλεί θα είναι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι. Ή ακόμη χειρότερα μια σύγκρουση στο εσωτερικό της παλαιστινιακής αντίστασης.

Το «εναλλακτικό σχέδιο» απέναντι στο «σχέδιο Τραμπ-Ισραήλ», που στην πραγματικότητα είναι ένα σχέδιο από άχυρα, είναι «πίσω στην αφετηρία» και ακόμη πιο πίσω από αυτή. Η επιβολή του θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερες δυσκολίες από τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις και περαιτέρω πιέσεις του Τραμπ και του Ισραήλ:  

Δεν πρόκειται να το δεχτούν ούτε οι Παλαιστίνιοι της Γάζας -δεν άντεξαν τον γενοκτονικό πόλεμο παλεύοντας έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, για να τους κάνει κουμάντο ο Σίσι και οι σαουδάραβες υπό την αιγίδα του Τραμπ και του Ισραήλ. Ούτε εκείνοι της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι από τη μια άκρη της ως την άλλη, με το που ξεκίνησε η εύθραυστη εκεχειρία στην Γάζα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της πιο βάρβαρης επίθεσης του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες: με δολοφονίες, μαζικές συλλήψεις, κατεδαφίσεις, πογκρόμ των εποίκων και τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους. 

Δεν πρόκειται να το καταπιούν αυτό ούτε οι Παλαιστίνιοι και οι αραβικές μάζες που στενάζουν κάτω από την μπότα του βασιλιά Αμπντάλα στην Ιορδανία ή του χασάπη της Αιγυπτιακής Επανάστασης, Σίσι. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το δεχτεί το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σε όλο τον κόσμο. Όπως ακριβώς συνέβη και με τις συμφωνίες του Όσλο -και ακόμη χειρότερα σήμερα μιας και τότε υποτίθεται όλα γίνονταν στο όνομα της «ειρήνης» και της «συνύπαρξης» ενώ τώρα γίνονται με την απειλή της εθνοκάθαρσης- η «λύση» τους ανοίγει ένα νέο κύκλο εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού και του δικαιώματός του να ζήσει ελεύθερος. Ο αγώνας για ένα λεύτερο, δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο, συνεχίζεται.