Τις μεγαλύτερες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη από την εποχή της Δεύτερης Ιντιφάντα πριν από 20 χρόνια, διεξάγει το Ισραήλ. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ έχει σκοτώσει πάνω από 50 ανθρώπους στη Δυτική Όχθη ενώ οι επιθέσεις του, με τανκς και στρατεύματα έχουν προκαλέσει την αναγκαστική μετακίνηση πάνω από 40 χιλιάδων Παλαιστίνιων. Ο ισραηλινός Υπουργός “Άμυνας”, Κατζ, δήλωσε πως τα στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή “ολόκληρη τη χρονιά”. Στην προσφυγούπολη της Τζενίν, είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν τανκς από το 2002. Η Τζενίν είναι περιοχή που υποδέχθηκε χιλιάδες από τους Παλαιστίνιους που εκτόπισε με βία το Ισραήλ με την ίδρυσή του το 1947-48. Στους καταυλισμούς, ο κόσμος ζει 80 χρόνια αργότερα σε άθλιες συνθήκες, αλλά το Ισαρήλ πάντα έχει τον φόβο ότι οι πυκνοκατοικημένες γειτονιές των φτωχών γίνονται το κέντρο οργάνωσης καινούργιων μορφών ριζοσπαστικοποίησης ιδιαίτερα μέσα στη νεολαία.
Το Ισραήλ καταστρέφει δρόμους και άλλες υποδομές στην πόλη και στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ο Ερυθρός Σταυρός καταγγέλλει πως οι εκτοπίσεις έχουν προκαλέσει κόσμο στη Δυτική Όχθη να μην έχει ασφαλή πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα, δηλαδή συνθήκες Λωρίδας της Γάζας. Την ίδια στιγμή που στη Γάζα συνεχίζουν να πεθαίνουν παιδιά από το κρύο και τις δυσκολίες, μιας και το Ισραήλ έχει μπλοκάρει την εισαγωγή προσωρινών κατοικιών στη Λωρίδα.
Ένας εργαζόμενος στην ψυχική υγεία στον καταυλισμό της Τζενίν μίλησε στην εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου για την ιστορία μιας μάνας που ο γιος της έπεσε θύμα της ισραηλινής βίας.
Τη βραδιά του γάμου του, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τον δολοφόνησαν επειδή είπαν πως είναι μέλος της παλαιστινιακής Αντίστασης. Η μητέρα του έστησε ένα συμβολικό μνημείο για το γιο της έξω από το σπίτι της. Όταν οι Ισραηλινοί μπήκαν ξανά με επιδρομή στο χωριό της, κατέστρεψαν εντελώς το μνημείο. “Έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη σαν συνέπεια του τραύματος που υπέστη. Και τώρα, η ίδια δεν έχει πουθενά να πάει, δεν ξέρει πού να στραφεί για βοήθεια. Μιλάει στο γιο της σαν να είναι ακόμη ζωντανός. Όταν το Ισραήλ σκοτώνει άλλα παιδιά στην Τζενίν, πηγαίνει στα σπίτια των οικογενειών τους και μιλάει σε αυτά τα παιδιά, ζητώντας τους να πουν κάτι στο γιο της. Πλέον επαναλαμβάνει μία και μόνο φράση: ‘Γιατί δεν τους άφησαν τουλάχιστον να παντρευτούν;’. Είναι η δική της αντίδραση στο τραύμα. Το Ισραήλ πήρε βίντεο από τις στιγμές της απόγνωσής της, τα πείραξε και τώρα ισχυρίζεται πως η μάνα υποστηρίζει την τρομοκρατία.”
Ενώ το Ισραήλ προχωράει σε αυτή την κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη, συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, δεν είχε απελευθερώσει 620 Παλαιστίνιους ομήρους που προέβλεπε η συμφωνία, ενώ η Χαμάς δηλώνει πως τηρεί κατά γράμμα τους όρους.
Πέρα από τις απάτες που κάνει το Ισραήλ και τα παιχνίδια που παίζει με τη στήριξη του Τραμπ, ένας από τους λόγους που καθυστερεί τις ανταλλαγές με τους Ισραηλινούς ομήρους είναι πως έχει εξοργιστεί από τις τελετές παράδοσης που κάνει η Χαμάς, οι οποίες μετατρέπονται σε πανηγυρικά πολιτικά γεγονότα στα οποία επιδεικνύει τις μαζικές οργανωτικές και στρατιωτικές της δυνατότητες. Η περίφημη δέσμευση του Νετανιάχου ότι θα τελειώσει τον πόλεμο όταν εξαφανιστεί η Χαμάς γελοιοποιείται ανοιχτά.
Οι κατηγορίες του Ισραήλ ότι αυτά τα γεγονότα παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας δεν έχουν την παραμικρή αξία, όταν στο ίδιο ακριβώς διάστημα το Ισραήλ έχει σκοτώσει πάνω από 100 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα.
Στον αέρα
Παράλληλα συνεχίζονται τα παρασκηνιακά μαγειρέματα για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και την ανοικοδόμησή της. Στον αέρα βρίσκεται το περιβόητο “σχέδιο” Τραμπ, που θέλει να πετάξει τους Παλαιστίνιους κατά εκατομμύρια στην Ιορδανία και την Αίγυπτο και να μετατρέψει υποτίθεται τη Λωρίδα της Γάζας σε μια “Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής”. Τα αραβικά καθεστώτα προσπαθούν να σώσουν την ελάχιστη αξιοπρέπειά τους, προετοιμάζοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο, αλλά πάνω απ’ όλα επιχειρούν να μπουν συντονισμένα στο φαγοπότι της ανοικοδόμησης. Ενόψει βρίσκεται η Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου που θα γίνει στις 4 Μάρτη στο Κάιρο υπό την προεδρία του δικτάτορα Σίσι. Στο μεταξύ έγινε μια πρώτη ανεπίσημη συνεδρίαση στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, για να ετοιμάσουν ένα προσχέδιο. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για να ξαναστηθεί η Λωρίδα της Γάζας.
Στην πρώτη προεδρία του, ο Τραμπ προώθησε τις λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ, σπρώχνοντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο να αποκαταστήσουν ομαλές σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτή η γραμμή πλεύσης, η οποία στηριζόταν σε μια απλοϊκή λογική οικονομικών ανταλλαγμάτων προσπαθούσε να σταθεροποιήσει κάτω από αμερικανική αιγίδα την περιοχή. Τώρα όμως, τα σχέδια περί “Ριβιέρας” και πεντάστερων ξενοδοχείων που θα στηθούν στις παραλίες της Γάζας όταν θα έχουν διωχθεί οι Παλαιστίνιοι δεν προκαλούν καμιά ηρεμία στους ηγέτες των αραβικών καθεστώτων, αντίθετα τους εκθέτουν και τους προκαλούν ανησυχία ότι αν κάνουν το παραμικρό νεύμα προς τον Τραμπ μπορεί να το πληρώσουν πολύ ακριβά μέσα στις χώρες τους.
Ήταν χαρακτηριστικό το πινγκ-πονγκ που εξελίχθηκε μεταξύ Τραμπ και βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Αφού ο Τραμπ τον στρίμωξε και απείλησε ότι θα διακόψει την αμερικάνικη βοήθεια στην Ιορδανία (ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ένα ποσό που κρατάει όρθιο το καθεστώς), ο Αμπντάλα προσπαθούσε να κρατήσει την ισορροπία. Όμως, ήταν ο Λευκός Οίκος αυτή τη φορά που αναγκάστηκε να βγάλει διορθωτικό βίντεο με τον Τραμπ να στηρίζει τον βασιλιά της Ιορδανίας, γιατί από ό,τι φαίνεται δόθηκε σήμα πως το δημόσιο ξεφτίλισμα του Αμπντάλα έχει ξεπεράσει τα όρια και μπορεί να προκαλέσει κρίση στην Ιορδανία. Τα σχέδια του Τραμπ είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Το σιδερένιο χέρι του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να το κραδαίνει ταυτόχρονα προς χίλιες κατευθύνσεις, αλλά στη Μέση Ανατολή, μια νέα αποσταθεροποίηση ή μια επαναστατική ανατροπή καθεστώτος είναι οι ΗΠΑ αυτές που θα την πλήρωναν πρώτες. Το ίδιο το Ισραήλ μπορεί να ειδοποίησε τον Τραμπ ότι δεν είναι καθόλου έξυπνη επιλογή να κινδυνεύσει το καθεστώς του Αμπντάλα που κρατάει τον έλεγχο πάνω σε μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες Παλαιστίνιων προσφύγων.
Βαρβαρότητα
Η συμφωνία εκεχειρίας είναι μια μεγάλη νίκη της παλαιστινιακής Αντίστασης, αλλά όλοι ξέρουν ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου. Το Ισραήλ συνεχίζει και απλώνει τη βαρβαρότητά του στη Δυτική Όχθη. Υψηλόβαθμα στελέχη του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου, κάλεσαν αυτή τη βδομάδα να δολοφονηθούν όλοι οι ενήλικοι Παλαιστίνιοι στη Τζενίν. Η Αντίσταση και η εξάπλωσή της στις αραβικές πρωτεύουσες παραμένει το κλειδί. Γι’ αυτό και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τραμπ εντείνει τις πιέσεις κατά του φοιτητικού κινήματος που οργάνωσε το κύμα αλληλεγγύης στην Γάζα. Πιέζει τα Πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε αποβολές και δικαστικές διώξεις. Από το Σικάγο ως το Κάιρο και το Αμμάν, οι αγώνες από τα κάτω μπαίνουν εμπόδιο στους σχεδιασμούς και κάνουν βασιλιάδες και δικτάτορες να τρέμουν και να διχάζονται μπροστά σε κάθε επόμενο βήμα.