Διεθνή
Υεμένη: Φονικοί βομβαρδισμοί, γκάφες, «ανησυχίες»... και στο βάθος;

Υεμένη, 17 Μάρτη. Φωτό: AP

Το πιο αιματηρό χτύπημα στην Υεμένη από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ εξαπέλυσε ο αμερικάνικος στρατός στα μέσα Μάρτη. Πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν μετά από σειρά βομβαρδισμών από αέρος και θαλάσσης. Υποτίθεται ότι χτυπήθηκαν ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις, αλλά η κυβέρνηση των Χουθιτών αναφέρει πως χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές και σκοτώθηκαν γυναίκες και παιδιά. Υπηρεσίες του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν πως τα χτυπήματα κάθε άλλο παρά “χειρουργικά” ήταν.

Οι δεκάδες ή εκατοντάδες άνθρωποι που σκοτώνονται με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να μην έγιναν αμέσως διεθνής είδηση. Αλλά η Υεμένη ήρθε στα πρωτοσέλιδα την Τρίτη 25 του Μάρτη, όταν το περιοδικό Ατλάντικ αποκάλυψε μια τεράστια γκάφα πίσω από την απόφαση της επίθεσης. Η αμερικάνικη κυβέρνηση συζητούσε τα τελευταία βήματα πριν από τους βομβαρδισμούς σε ένα κανάλι της εφαρμογής μηνυμάτων Signal και μάλιστα είχαν συμπεριλάβει τον αρχισυντάκτη του Atlantic στην ομάδα, μάλλον χωρίς να το θέλουν.

Κορυφή

Πέρα όμως από το φιάσκο των υπουργών του Τραμπ σε επίπεδο προστασίας των μυστικών τους υπηρεσιών και του στρατού τους, οι διάλογοι που έρχονται στο φως είναι αποκαλυπτικοί για την κατάσταση αβεβαιότητας στην κορυφή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Βανς, παρενέβη στο γκρουπ λέγοντας πως διαφωνεί με την επίθεση στην Υεμένη: “Νομίζω ότι κάνουμε λάθος”, έγραψε, συμπληρώνοντας: “[μόνο] Το 3% του αμερικάνικου εμπορίου διακινείται μέσω του Σουέζ. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ευρωπαϊκό εμπόριο είναι 40%. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το αμερικάνικο κοινό να μην καταλάβει γιατί είναι αναγκαίο. Ο σημαντικότερος λόγος, όπως είπε ο πρόεδρος, είναι να στείλουμε ένα μήνυμα”.

Ο τόνος της (ελάχιστα καλυμμένης) κριτικής στον Τραμπ ανέβηκε ακόμη περισσότερο από τον Βανς: “Δεν είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος έχει υπόψη του πόσο αντιφατικό είναι το χτύπημα σε σχέση με το μήνυμα που στέλνουμε στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Υπάρχει επιπλέον κίνδυνος να δούμε κάποιο μέτριο μέχρι σοβαρό ξεπέταγμα των τιμών του πετρελαίου”, ενώ κράτησε για το τέλος την υπόσχεση ότι δεν θα κάνει γνωστές τις κριτικές του: “Είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω την άποψη της πλειοψηφίας και να κρατήσω αυτές τις ανησυχίες για τον εαυτό μου”.

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ένας από τους παράγοντες που θυμίζουν σε όλους πως η δολοφονική μανία του Ισραήλ και οι απρόβλεπτες κινήσεις του Νετανιάχου στη Γάζα δεν είναι δωρεάν για όλους, όση υποστήριξη και να τους δίνει ο Τραμπ. Όταν υπογράφτηκε η εκεχειρία με τη Χαμάς, υποχώρησε και η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χουθίτες σταμάτησαν να κάνουν χτυπήματα στα εμπορικά πλοία που διέρχονται από τα στενά προς το Σουέζ. Όταν όμως το Ισραήλ ξαναξεκίνησε το μακελειό, δίκαια ξαναξεκίνησε και η δέσμευση των Χουθιτών για διατάραξη του διεθνούς εμπορίου. Τις τελευταίες μέρες, πύραυλοι από την Υεμένη έφτασαν πολύ κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η δυνατότητα των Χουθιτών να εκτοξεύουν πυραύλους αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη δεν δυσκολεύει μόνο τους εφοπλιστές και τα καράβια τους που αναγκάζονται να κάνουν το γύρο της Αφρικής, ούτε μόνο τα κέρδη των ευρωπαίων καπιταλιστών. Ανησυχεί ιδιαίτερα τα αραβικά καθεστώτα και τις πετρελαϊκές τους εγκαταστάσεις που βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην Υεμένη από ό,τι το Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία υπέστη σκληρή ήττα στην Υεμένη στον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2015. Οι Σαουδάραβες πολιόρκησαν τη χώρα, προκάλεσαν μαζική πείνα, ασθένειες και βομβάρδισαν ολόκληρα χωριά μόνο και μόνο για να εκπαιδεύσουν τους πιλότους τους. Αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν κακήν κακώς, καθώς δεν ήταν σε θέση ούτε να σταθεροποιήσουν τη χώρα, ούτε να σταματήσουν το αντάρτικο που έβαζε στόχο τους πετρελαιαγωγούς και τα διυλιστήρια. Προτίμησαν τελικά να προχωρήσουν σε συμφωνίες με τους Χουθίτες για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Η αγριότητα του Ισραήλ μετά τον Οκτώβρη του 2023 ήταν που έσπρωξε τους Χουθίτες να παρέμβουν και γρήγορα έγινε φανερό ότι όντως μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή στο διεθνές εμπόριο. Ο Μπάιντεν μέχρι και την τελευταία στιγμή της προεδρίας του προσπαθούσε να στήσει μια συμμαχία για να κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς κατά της Υεμένης, οι οποίοι ποτέ δεν σταμάτησαν εντελώς. Τώρα η κυβέρνηση Τραμπ που υπόσχεται να “φέρει την ειρήνη”, στηρίζοντας το Νετανιάχου μέχρι τέλους, συνεχίζει και αυτή τους βομβαρδισμούς. Αλλά, όπως φαίνεται και από τους διαλόγους που ήρθαν στο φως, ούτε και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η κλιμάκωση, ούτε τι ακριβώς επιδιώκουν πέρα από το να μας θυμίσουν ότι είναι ικανοί να δολοφονούν μαζικά σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.