Διεθνή
Βρετανία: Όταν η λογοκρισία γίνεται μπούμερανγκ

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Kneecap στο Glastonbury. Φωτό: Alamy

Από το Γκλάστονμπερι μέχρι το ΟΑΚΑ η ιαχή Free Palestine-Λευτεριά στην Παλαιστίνη ξεσήκωσε την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Στο διήμερο συναυλιών του Λεξ στο ξεχειλισμένο ΟΑΚΑ οι παλαιστινιακές σημαίες ανέμιζαν ασταμάτητα. Τη δεύτερη μέρα, χαιρετισμό από τη σκηνή έκαναν συμμετέχοντες στο Μarch to Gaza. Στην περίπτωση του Γκλάστονμπερι όπου οι συναυλίες μεταδίδονταν live -ή δεν μεταδίδονταν στην περίπτωση των ιρλανδών Kneecap τους οποίους το BBC είχε φροντίσει να εξαιρέσει από την live μετάδοση- το μήνυμα έφτασε σε εκατομμύρια περισσότερους.  

Από το 1977 που οι Sex Pistols με το «God save the queen», απαγορευμένοι από BBC, ραδιόφωνα και όλα τα μέσα ενημέρωσης, χτυπάγανε την πρώτη θέση στο βρετανικό «τοπ τεν», οι βρετανικές αρχές δεν έχουν ακόμη μάθει ότι η λογοκρισία συχνά φέρνει αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Iδιαίτερα όταν στόχος της είναι να καταπνίξει τις -όλο και περισσότερες- φωνές που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν ανοιχτά την ισραηλινή γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, τον ρόλο του ισραηλινού στρατού και τη στήριξη που έχει από την κυβέρνηση Στάρμερ.

To ΒΒC έκοψε τους Kneecap αλλά αποφάσισε να μεταδώσει ζωντανά το πανκ/γκράιμ/χιπχοπ ντουέτο Bob Vylan. Την προηγούμενη, η μπάντα σχεδόν προειδοποίησε το BBC ανεβάζοντας τη φράση: «Φτάσαμε στο σημείο να μας εμπιστεύεται το BBC σε ζωντανή μετάδοση»! Όταν βγήκαν στη σκηνή άρχισαν τα συνθήματα για την Παλαιστίνη. Ο κατάμεστος από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους συναυλιακός χώρος αντήχησε από τα συνθήματα «Death-death to the IDF»,  «Free, Free Palestine», «From the river to the sea Palestine will be free». Στη σκηνή το μήνυμα έγραφε: «Τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν αποκαλέσει γενοκτονία. Το BBC την αποκαλεί “σύγκρουση”».

Αργότερα η συναυλία κατέβηκε από τα πολυμέσα του ΒΒC. Ο πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ καταδίκασε το συγκρότημα για «αποκρουστική ρητορική μίσους».  Δεν είχε κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Γκλαστονμπέρι το Ισραήλ δολοφόνησε 200 Παλαιστίνιους στην Γάζα. Η δε βρετανική αστυνομία ήδη «μελετάει» βίντεο από τις συναυλίες προκειμένου να δει αν έχει διαπραχτεί κάποιο «έγκλημα». Οι ΗΠΑ πήραν πίσω τη βίζα των Bob Vylan.

«Fuck Keir Starmer»

H συναυλία των Kneecap -που ήδη διώκονται γιατί είναι στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης- δεν μεταδόθηκε από το BBC αλλά τα βιντεάκια με το πλήθος να φωνάζει μαζί τους «Fuck Keir Starmer» έγιναν ανάρπαστα στο διαδίκτυο. Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Socialist Worker: «Τα συνθήματα Fuck Keir Starmer και Free, free Palestine αντηχούσαν σε όλο το σετ τους, ενώ το πλήθος ήταν γεμάτο σημαίες της Παλαιστίνης. Άλλες σημαίες έγραφαν Free Mo Chara. Ο Μο Χάρα είναι ο ράπερ των Kneecap που έχει κατηγορηθεί για αδίκημα που αφορά “τρομοκρατία“». 

Ο Λιούις Νίλσεν από το Love Music Hate Racism ο οποίος βρίσκεται στο Γκλάστονμπέρι δήλωσε στο Socialist Worker: «Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό φαινόμενο. Έχεις 40.000 ανθρώπους που φωνάζουν κατά της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα τραγούδια οι Kneecap μιλούν για τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα και τη συνενοχή του βρετανικού κράτους σε αυτό. Καλούν τον κόσμο να υποστηρίξει τον Μο Χάρα στην επόμενη δικάσιμο στο δικαστήριο του Λονδίνου στις 20/8 όπου κατηγορείται για “τρομοκρατία”». 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει κακοδικία για έναν Ιρλανδό στο βρετανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης» τόνισε ο Μο Χάρα προσθέτοντας: «Καταλαβαίνουμε την αποικιοκρατία και καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον διεθνώς». Συνολικά στο Γκλάστονμπερι, δεκάδες ήταν οι καλλιτέχνες που άδραξαν την ευκαιρία για να στείλουν μηνύματα υπέρ της Παλαιστίνης.