
Με επιτυχία, μαζική συμμετοχή και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας έκδοσης του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «Αντίσταση και Αλληλεγγύη – Με την Παλαιστίνη ως την Λευτεριά» την Πέμπτη 7/5 στο πλαίσιο της 22ης διεθνούς έκθεσης βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Για το βιβλίο μίλησαν ο Χρήστος Μάης, από τις εκδόσεις Ψηφίδες, ο Γιάχια Ασκέρ από την Παλαιστινιακή Κοινότητα στη Θεσσαλονίκη και ο Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη και από τους συγγραφείς του βιβλίου.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Χρήστος Μάης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους συγγραφείς και στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, κάνοντας λόγο για μια σημαντική έκδοση, που δεν κρύβει ότι έχει σαφή πολιτική θέση, και ανοίγει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, παρότι βγήκε με την αίσθηση του κατεπείγοντος για να καταγραφεί η ιστορία της πρώτης διετίας της γενοκτονικής εκστρατείας του Ισραήλ. Στάθηκε στο πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο για τη σχέση του κράτους του Ισραήλ με τον ελληνικό καπιταλισμό, καθώς και το κτίσιμο του άξονα Ελλάδας-Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες που περιγράφεται στο βιβλίο. Όπως τόνισε, πολύ σωστά μπαίνει κεντρικά από την έκδοση το ζήτημα της στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας-Ισραήλ και η σύνδεση με τα συμφέροντα του ελληνικού καπιταλισμού που θα πρέπει επίσης να μπουν στο στόχαστρο του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Κλείνοντας, τόνισε πως το βιβλίο αποτελεί ένα πολιτικό εγχειρίδιο που μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο το κίνημα αλληλεγγύης εδώ, αλλά και την ίδια την παλαιστινιακή αντίσταση.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάχια Ασκέρ, που δήλωσε πως η έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου αλλά και η εκδήλωση που οργάνωσε στο πλαίσιο της Έκθεσης δίνει δύναμη στον παλαιστινιακό λαό που συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στο κράτος του Ισραήλ αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση που το στηρίζει. Τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση θα συνεχίσει γιατί έχει δίκιο, γιατί ξεσηκώνει ένα παγκόσμιο κίνημα, γιατί η αλληλεγγύη ξεκινάει μαζικά από τα κάτω και σιγά-σιγά ανεβαίνει και πιέζει τους πάντες.
Κρίσιμο σημείο
Κάνοντας μια περιγραφή της σημερινής κατάστασης, τόνισε ότι η Αντίσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο αλλά θα συνεχίσει γιατί η απελευθέρωση της Παλαιστίνης πάει μαζί με τη συνολική απελευθέρωση. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που φρόντισαν για την έκδοση του βιβλίου και όσες/ους συμμετείχαν στην εκδήλωση και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων Τιάγκο Άβιλα και Σαΐφ Αμπουκεσέκ που συμμετείχαν στην αποστολή του Global Sumud Flotilla, απήχθησαν και κρατούνταν παράνομα από το κράτος του Ισραήλ.
Ο Γιώργος Πίττας ξεκινώντας περιέγραψε τους στόχους της έκδοσης, που γράφτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την λεγόμενη εκεχειρία του το περασμένο φθινόπωρο για να καταγράψει δύο χρόνια αντίστασης στην γενοκτονία και δύο χρόνια ξεσηκωμού του κινήματος αλληλεγγύης διεθνώς. Στάθηκε στα όσα έχουν μεσολαβήσει μετά την έκδοση του βιβλίου, με το διαβόητο “Συμβούλιο Ειρήνης” του Τραμπ να έχει βαλτώσει, και τον πόλεμο των ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν να έχει φτάσει σε αδιέξοδο, με τον φόβο του ξεσηκωμού, όχι μόνο του αραβικού πεζοδρομίου, αλλά και όλου του μουσουλμανικού κόσμου, να καραδοκεί. Αφού περιέγραψε τα ζητήματα που ανοίγει το βιβλίο, έμεινε ιδιαίτερα στα στρατηγικά ζητήματα και στο σύνθημα για Παλαιστίνη ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι τη θάλασσα. Κλείνοντας, τόνισε πως λογοδοτεί στη δράση και στη συνέχεια της αντίστασης και της αλληλεγγύης, με πρώτο σταθμό τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται διεθνώς την ερχόμενη εβδομάδα για την επέτειο της Νάκμπα.
Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις, με πρώτη του Γιώργου Μπούλου από την Παλαιστινιακή Παροικία που επίσης ευχαρίστησε το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και τους συγγραφείς, λέγοντας πως το βιβλίο βοηθάει τον κόσμο να καταλάβει τι είναι η παλαιστινιακή αντίσταση κόντρα στους μύθους και τα εγκλήματα του σιωνισμού. Και οι υπόλοιποι παρεμβαίνοντες στάθηκαν στο κίνημα αλληλεγγύης, τα διεθνή παραδείγματα, την ανάγκη να περάσει το κίνημα στους χώρους δουλειάς με απεργίες, καθώς και τη σύνδεση με τη νέα επίθεση στο Ιράν και τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους με τη βάση της Σούδας.
Ευκλείδης Μακρόγλου

Με οπτική γωνία “Το πρίσμα του δρόμου”
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «ΙΡΑΝ – Ιμπεριαλισμός και Πόλεμος, Αντίσταση και Επανάσταση» την Τετάρτη 6/5 στο Zatopek book cafe στην Καλλιθέα. Για το βιβλίο μίλησαν ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Λέανδρος Μπόλαρης από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.
Ο Σ. Ρούσσος ξεκίνησε λέγοντας «μην ακούτε εμένα, αγοράστε το βιβλίο και διαβάστε το κρατώντας σημειώσεις». Συνέχισε την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι αυτή η έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου είναι κομμάτι μιας βιβλιογραφίας για το Ιράν που τώρα διαμορφώνεται. Ξεχώρισε τρεις λόγους που αξίζει να διαβαστεί αυτή η έκδοση του ΜΒ. Ο πρώτος, ότι είναι γραμμένη «από μια οπτική γωνία που αποκαλώ ‘πρίσμα του δρόμου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό» αναφερόμενος στα κεφάλαια για τα κινήματα των τελευταίων 20 χρόνων που έχουν συγκλονίσει το Ιράν αλλά και στην ίδια την Ιρανική Επανάσταση.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τμήματα του βιβλίου που μιλάνε για την ιρανική Αριστερά και τους στρατηγικούς προσανατολισμούς της τη δεκαετία του ’60 και του ’70 «το καλάσνικοφ και όχι οι σόρα» (εργατικές επιτροπές) σε μια κοινωνία που «ήταν περισσότερο σαν μια χώρα του ευρωπαϊκού νότου παρά σαν αυτές των μοναρχιών του Κόλπου».
Πολιτική στόχευση
Ο δεύτερος, είναι ότι το βιβλίο παρόλο «που έχει γραφτεί από μια συγκεκριμένη σκοπιά με πολιτική στόχευση, δεν υπερβάλλει δεν βάζει τα γεγονότα στην προκρούστεια κλίνη της ιδεολογίας». Ο τρίτος, είναι η συγκεκριμένη ανάλυση «της συγκεκριμένης εκδοχής του πολιτικού σιϊτικού Ισλάμ ως ενοποιητικής ιδεολογίας» τόσο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης όσο και σήμερα. Μίλησε, επίσης, για την στάση της κυβέρνησης της ΝΔ που τα «έχει δώσει όλα» στην υποστήριξη του Ισραήλ και των εγκλημάτων του στην Παλαιστίνη και έχει ταυτισθεί με τον Τραμπ.
Ο Λ. Μπόλαρης τόνισε στη δική του παρέμβαση ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσαν ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν είχε στόχο να αποκαταστήσει την κλονισμένη αμερικάνικη ηγεμονία στη Μέση Ανατολή και ότι όπως και να προσπαθούν να το παρουσιάσουν τα ΜΜΕ ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει χάσει σε αυτόν τον πόλεμο. Μίλησε για τον ρόλο του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και τους σημερινούς αγώνες του κινήματος στις ΗΠΑ, μια βδομάδα μετά τις τεράστιες πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις στις αμερικάνικες πόλεις.
Η συζήτηση που ακολούθησε έπιασε όλα τα θέματα: από την ιστορία της Αριστεράς και της Επανάστασης στο Ιράν μέχρι το αν υπάρχει «κενό ισχύος» στη Μέση Ανατολή σήμερα και ποια δύναμη μπορεί να το καλύψει. Και βέβαια για τις δυνατότητες και τα καθήκοντα που έχουμε εδώ, την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού και για αυτή τη συζήτηση είναι το τετραήμερο Μαρξισμός 2026.
• Ο Σ. Ρούσσος θα είναι ομιλητής στον ΜΑΡΞΙΣΜΟ 2026 στη συζήτηση «Κάτω τα χέρια από το Ιράν» το Σάββατο 23/5, 12.30μμ.

