Στην δεύτερη βδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα. Από την Δευτέρα 30 Ιούλη που ξεκίνησαν την απεργία διαρκείας οργανώνουν καθημερινά περιφρουρήσεις σε κεντρικά καταστήματα στην Αθήνα αλλά και σε μια σειρά από πόλεις της επαρχίας, και καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από το κτίριο της τράπεζας της Ελλάδος και το κεντρικό κτίριο της ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου.
Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα εκφράζουν την μαζική αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της τράπεζας στον Σάλλα της Πειραιώς αλλά και τη διάθεση τους να συνεχίσουν την μάχη μέχρι τη νίκη σε όλες τις καθημερινές κινητοποιήσεις, με κορυφαία στιγμή το πανελλαδικό απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τετάρτη 1 Αυγούστου, την τρίτη μέρα των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος Εργαζόμενων Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΑΤΕ).
Εκείνη την ημέρα ο δρόμος μπροστά από το παραδοσιακό κτίριο της ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου πλημμύρισε από νωρίς το πρωί με απεργούς που άρχισαν να καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα.
“Απεργούμε για το ξεπούλημα, το χάρισμα της Αγροτικής στο Σάλλα. Δεν είναι τόσο που μένουμε στο δρόμο χωρίς δουλειά, που όλα είναι αβέβαια, που δε ξέρουμε τι θα απογίνουμε”, μας είπαν η Δήμητρα και η Ερμιόνη, από το κατάστημα Αγίου Μελετίου, “Πιο πολύ είναι το τεράστιο σκάνδαλο που γίνεται. Επιβαρύνεται ο λαός και όλοι μας με το σκάνδαλο αυτό. Θα πάρει ο Σάλλας την Αγροτική μαζί με δώρο 6,5 δις που θα τα δώσουμε εμείς όλοι με τη φορολογία μας. Θα πληρώσουμε το Σάλλα με τα λεφτά μας”.
Στο συλλαλητήριο, εκτός από το πανό των εργαζόμενων της Μεσσηνίας, συμμετείχε και η Πρωτοβουλία για την Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης με πανό που έγραφε “Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής, συμπαράσταση στην απεργία μέχρι τη νίκη”.
Όπως μας είπε στη διαδήλωση η Άννα, εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο κατάστημα Καλαμάτας: “Η δημόσια ΑΤΕ, που ανήκει στο λαό και τους εργαζόμενους και τους αγρότες, δόθηκε έναντι πινακίου φακής στον ιδιώτη Σάλλα ο οποίος πριν μερικούς μήνες είχε δανειστεί από την τράπεζα 300 εκατομμύρια ευρώ και τώρα έρχεται και την παίρνει δωρεάν. Αυτή τη στιγμή διακυβεύονται οι εργασιακές μας σχέσεις, η μονιμότητά μας, απολυόμαστε όλοι, διαλύονται τα καταστήματα στο βωμό του κέρδους και του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και να έχει διάρκεια και να έχουμε συμμάχους τους εργαζόμενους από άλλα σωματεία, τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς και γενικά όλο το λαό και τους πελάτες μας κυρίως που ξέρουν ότι είμαστε μια τράπεζα που όλα τα χρόνια είμαστε στο πλευρό τους και ειδικά στους αγρότες γιατί το 70% της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα. Ο ιδιώτης Σάλλας θα δώσει δάνεια με ληστρικά επιτόκια, θα κάνει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Το κράτος θα χάσει ένα εργαλείο που είχε στα χέρια του για να ασκεί αγροτική πολιτική.
Μηχανογραφικό
Είμαστε από καταστήματα της Μεσσηνίας, ήρθαμε για να διαδηλώσουμε μαζί με τους συναδέλφους μας και το σωματείο, αν και έχουμε να κάνουμε ένσταση απέναντι στο σωματείο γιατί γνώριζε εδώ και ένα μήνα και περισσότερο όλη αυτή τη διαδικασία και το αποσιωπούσε και δεν είχε οργανώσει τον αγώνα μας. Το θέμα είναι να οργανωθούμε από τα κάτω, να βγούμε στους δρόμους, να καταλάβουμε το μηχανογραφικό κέντρο για να σταματήσει να διοχετεύει η τράπεζα στοιχεία στο Σάλλα και να προχωρήσουμε σε καταλήψεις στα κατά τόπους καταστήματα”.
Η διαδήλωση ανέβηκε στη Βουλή πριν καταλήξει στα γραφεία του Συλλόγου όπου σε μια κατάμεστη αίθουσα, εκατοντάδες απεργοί συζήτησαν για την πορεία του αγώνα, την οργάνωση και την κλιμάκωσή του. Εκεί, η ηγεσία του Συλλόγου ήρθε αντιμέτωπη με την οργή των εργαζόμενων για τα μισόλογά της τόσο σε σχέση με τη συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων όσο και για τους στόχους που βάζει.
Ο ένας μετά τον άλλο οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες σηκώνονταν για να τονίσουν ότι δεν αποδέχονται το τετελεσμένο της ιδιωτικοποίησης, ότι ο αγώνας γίνεται για να ακυρωθεί η συμφωνία κυβέρνησης-Πειραιώς και όχι για να πάρουν ψεύτικες εγγυήσεις από το Σάλλα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Ενώ επιβεβαιώθηκε το μήνυμα που ερχόταν κυριολεκτικά από όλη την Ελλάδα τις δύο προηγούμενες μέρες, με τις μαζικές συγκεντρώσεις και τις περιφρουρήσεις, τις γενικές συνελεύσεις και τις αποφάσεις τους, ότι η πλειοψηφία της βάσης θέλει τη συνέχιση της απεργίας διαρκείας με πλήρη μπλοκάρισμα των λειτουργιών της τράπεζας, απεργιακές επιτροπές, καταλήψεις και άπλωμα του αγώνα μέχρι την ανατροπή του ξεπουλήματος.
Αυτή η εικόνα επαναλαμβάνεται πλέον καθημερινά στις συνελεύσεις που οργανώνονται στην μεγάλη αίθουσα στα γραφεία του συλλόγου μετά το τέλος των απεργιακών συγκεντρώσεων.
Μπορούννα νικήσουν
Η ακύρωση της συμφωνίας για το ξεπούλημα της Αγροτικής είναι ρεαλιστική προοπτική. Από τη μια μεριά η διοίκηση της Πειραιώς έχει φοβηθεί από την συνεχιζόμενη απεργία αλλά και από τη μεγάλη συμμετοχή. Η τράπεζα πρακτικά δεν λειτουργεί μια που μαζί με τις άδειες του καλοκαιριού το προσωπικό που δεν δουλεύει πανελλαδικά ξεπερνάει το 80% ακόμη και με τα στοιχεία της τράπεζας.
Γι’ αυτό και τη Δευτέρα 6 Αυγούστου σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σπάσει το απεργιακό μέτωπο η διοίκηση της Πειραιώς κάλεσε με ατομικό μέιλ σε όλους τους εργαζόμενους της Αγροτικής να υπογράψουν μέχρι τις 13 Αυγούστου νέα ατομική σύμβαση με την Πειραιώς (με όλα τα δικαιώματα που είχαν και πριν). Η απάντηση των εργαζόμενων στην συνέλευση το μεσημέρι της ίδια ημέρας ήταν ένα τεράστιο όχι, μαζί με προτάσεις για ακόμη καλύτερη οργάνωση της απεργίας.
Ταυτόχρονα διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο στις τράπεζες τώρα που έχει ξεκινήσει τον αγώνα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική και το ΤΤ έχουν την δύναμη να ξεσηκώσουν όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους. Να βγάλουν στο δρόμο του αγώνα τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς που μόλις πριν από λίγους μήνες ο Σάλλας προσπάθησε να τους επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών. Να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους στην Εμπορική που είναι η επόμενη τράπεζα που έχει μπει στο στόχαστρο για να εξαγοραστεί. Μπορούν να αναγκάσουν την ΟΤΟΕ να κλιμακώσει, προχωρώντας σε απεργία σε όλες τις τράπεζες νεκρώνοντας εντελώς τα «ιερά και τα όσια» της τρόικας. Απέναντι σε αυτά τα άπληστα αρπακτικά τους τραπεζίτες, η απεργία διαρκείας όλων των τραπεζοϋπαλλήλων μπορεί να τσακίσει όλα τα σχέδια τους και μαζί με αυτά και την κυβέρνηση του Σαμαρά.
Επιμέλεια κειμένων: Λένα Βερδέ, Νεκτάριος Δαργάκης, Τάσος Αναστασιάδης