Αντιρατσιστικό κίνημα
Χανιά: Αντιφασιστική οργή

Χανιά, Σάββατο 28 Μάρτη

Για την Πέμπτη 2 Απριλίου το πρωί αναβλήθηκε η διεξαγωγή της δίκης των νεοναζί για τον ξυλοδαρμό του γιατρού Δημήτρη Μακρέα στην περιοχή της Σπλάντζιας στα Χανιά.
 
Η αναβολή ζητήθηκε από τους δικηγόρους του γιατρού προκειμένου να είναι παρών στην ακροαματική διαδικασία αλλά και για να συμπληρωθεί η δικογραφία με νέες καταθέσεις και να αξιοποιηθούν βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος.
 
Την ίδια μέρα (Δευτέρα 30/3) είχε κυρηχθεί στάση εργασίας από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ,το Σύλλογο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπ/γων και συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο με αίτημα να μην υπάρξει συγκάλυψη και οι δράστες να καταδικαστούν παραδειγματικά και όχι απλά για πρόκληση σωματικών βλαβών (νέα στάση εργασίας και κινητοποίηση αναμένεται έξω από τα δικαστήρια και την Πέμπτη 2/4).
 
Η φασιστική επίθεση που έγινε πριν μερικές μέρες έχει ξεσηκώσει τη γενική κατακραυγή: Με ανακοινώσεις τους την έχουν ήδη καταδικάσει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπ/γων, το Κοινωνικό Ιατρείο, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, η ΚΕΕΡΦΑ, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, το Φόρουμ Μεταναστών.
 
Συλλαλητήριο
 
Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά το Σάββατο 28/3 ήταν μια μαζική δυναμική απάντηση ότι δεν θα ανεχθούμε πουθενά τη δράση των νεοναζί που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν. Αρκετές εκατοντάδες διαδήλωσαν με αίτημα να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι της επίθεσης στον Δημήτρη Μακρέα αλλά και να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
 
Η δολοφονική επίθεση στο γιατρό και μουσικό Δημήτρη Μακρέα έγινε το βράδυ της 25ης Μαρτίου στην οδό Δασκαλογιάννη. Λίγες μέρες μετά την παγκοσμια μέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού στις 21 Μάρτη η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε πάλι στα Χανιά.
 
 Το τάγμα εφόδου της ΧΑ, αφού προπηλάκισε ένα Μαροκινό μετανάστη στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη, στοχοποίησε το Δημήτρη που έβγαινε από το Στέκι Μεταναστών και του επιτέθηκε με μαφιόζικο τρόπο λίγα μέτρα παρακάτω, με μια ομάδα που κατέβηκε από το αμάξι και έναν που έδινε οδηγίες με κινητό από πίσω. Ήταν μια οργανωμένη επίθεση με λοστάρια και γροθιές και τον οδήγησε, με πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι που θα μπορούσαν να είναι μοιραία, στα επείγοντα. Αποτελεί μία οργανωμένη προσπάθεια επανεμφάνισης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής ενόψει της δίκης που έχει οριστεί για τις 20 Απρίλη.
 
•Αντιρατσιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 3 Απρίλη στις 6μμ στην Αγορά, καλεί η Πρωτοβουλία  Μεταναστών Χανίων και η ΚΕΕΡΦΑ, με αίτημα νομιμοποιήση και άσυλο.
Γιώργος Μαλινάκης