Εργατικό κίνημα
Απεργιακό κίνημα ενάντια στο Ασφαλιστικό-σφαγείο: Μαζικές καταλήψεις στα Δημαρχεία

Τεράστια πανελλαδική ανταπόκριση βρήκε το κάλεσμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη 28/1 για στάση εργασίας, καταλήψεις και συνελεύσεις σε όλα τα δημαρχεία της χώρας αφού στους εργαζόμενους των Δήμων επικρατεί αναβρασμός ενόψει της κατάθεσης του Ασφαλιστικού και της  Πανεργατικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη.
 
Στην Αττική πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε όλους σχεδόν τους δήμους , ενώ υπήρξαν σημεία στα οποία οι δημοτικές υπηρεσίες (γκαράζ, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, διοικητικές υπηρεσίες, κλπ) έκλεισαν ολοσχερώς.
 
Στο δήμο της Αθήνας συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο Πνευματικό Κέντρο ενώ κλιμάκια του σωματείου πραγματοποιούσαν εξορμήσεις ενημέρωσης για το ασφαλιστικό με κάλεσμα για την πανεργατική σε όλα τα κτήρια και τις υπηρεσίες του δήμου.
 
Σημαντική κινητοποίηση με κατάληψη του δημαρχείου έγινε στου Ζωγράφου, ενώ παρεμφερείς κινητοποιήσεις είχαμε στο Βύρωνα και στην Καλλιθέα. Κινητοποίηση έγινε και στο δημαρχείο της Ηλιούπολης. 
 
Το δημαρχείο κατέλαβαν εργαζόμενοι στον Αγ. Δημήτριο, αλλά και στον Άλιμο ενώ στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη άπλωσαν πανό στο δημαρχείο καλώντας όλον τον κόσμο να συμμετέχει στην Πανεργατική 4 Φλεβάρη. 
 
Στα Δυτικά οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πετρούπολης κρέμασαν πανό ενάντια στο ασφαλιστικό και πραγματοποίησαν κατάληψη του Δημαρχείου, ενώ στο Δήμο Φυλής περικύκλωσαν το δημαρχείο κάνοντας ενημέρωση για το νέο ασφαλιστικό και κατέλαβαν το ΧΥΤΑ σταματώντας την αποκομιδή των σκουπιδιών. Κατάληψη έγινε και στο Δημαρχείο Άγ. Αναργύρων-Καματερού ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στην κατάληψη του δημαρχείου στο Αιγάλεω. 
 
Και στα Βόρεια οι κινητοποιήσεις πήραν μαζικό χαρακτήρα. Στο Δήμο Χαλανδρίου οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το κεντρικό κτίριο του Δήμου πραγματοποιώντας συνέλευση για το ασφαλιστικό - ταφόπλακα καλώντας στην πανεργατική της 4ης Φεβρουαρίου, στην οποία, όπως αποφασίστηκε, οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν δυναμικά. Το ίδιο συνέβη στο Μαρούσι και στη Ν. Ιωνίας αλλά και στα Βριλήσσια (βλ. δίπλα) όπου οι εργαζόμενοι μετά την κατάληψη και την συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Πάνω από 150 εργαζόμενοι, η πλειοψηφία όσων εργάζονται στο δήμο βρέθηκαν έξω από το δημαρχείο της Ν. Φιλαδέλφεια πραγματοποιώντας συνέλευση ενημέρωσης και αποφασίζοντας την μαζική κάθοδό τους στην Πανεργατική ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπαιδευτικοί από την ΕΛΜΕ της περιοχής. Κατάληψη πραγματοποιήθηκε και στο δημαρχείο του  Ν. Ηρακλείου.
 
Κατάληψη του δημαρχείου στον Πειραιά πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι ενώ ακολούθησε Γενική Συνέλευση. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, στο Κερατσίνι αλλά και στα Μέγαρα.
 
Πανελλαδικά
Μαζική ήταν η ανταπόκριση στους δήμου όλης της χώρας. Από την Κρήτη όπου υπήρχαν νομοί όπως στα Χανιά που όλα τα δημαρχεία (Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, Παλαιόχωρας και Αποκορώνου) ήταν κατειλημμένα με συμμετοχή που έφτανε στο 100% των εργαζόμενων. Παρεμφερής ήταν η εικόνα στο Ηράκλειο με τους εργαζόμενου να καταλαμβάνουν το δημαρχείο ξεσηκώνοντας τον κόσμο για την συμμετοχή στην Πανεργατική 4 Φλεβάρη. Στο νομό Λασιθίου τα δημαρχεία της Ιεράπετρας, της Σητείας και του Οροπέδιου έμειναν κατειλημμένα σχεδόν όλη την ημέρα μετατρέποντας την στάση σε 24ωρη απεργία. 
 
Και στα υπόλοιπα νησιά, στη Νάξο, στη Σύρο και στη Σάμο οι καταλήψεις είχαν τη μαζική στήριξη του κόσμου. Ενώ στην συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Ικαρίας συμμετείχαν δηλώνοντας την συμπαράστασή τους εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του νησιού.  
 
Μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις και στην Πελοπόννησο. Στην Πάτρα και στο Αίγιο, στην Κόρινθο, σε όλα τα δημαρχεία της Αργολίδας, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα.
 
Κατάληψη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Αγρίνιο πραγματοποιώντας συνέλευση. Το λόγο στην συνέλευση πήραν εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο νοσοκομείο της πόλης δίνοντας το στίγμα του κοινού αγώνα ενάντια στο ασφαλιστικό και τις μνημονιακές επιθέσεις. Κινητοποίηση έγινε και στο δημαρχείο Μεσολογγίου.
 
Κατάληψη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Ηγουμενίτσα, ενώ 4ωρη στάση με συνέλευση ενημέρωσης για το ασφαλιστικό πραγματοποίησαν στον δήμο Ιωαννίνων. Κλειστά ήταν την Πέμπτη 28/1 και όλα τα δημαρχεία του νομού Θεσπρωτίας με κοινή ανακοίνωση των συλλόγων εργαζόμενων στους δήμους του νομού.
 
Στη Θεσσαλία που βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω των μπλόκων οι εργαζόμενοι στο δήμο Λάρισας έκαναν στάση εργασίας και συνέλευση αποφασίζοντας να πραγματοποιήσουν πορεία συμπαράστασης στα μπλόκα των αγροτών στη Νίκαια. Στο Βόλο οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το δημαρχείο και έστησαν μικροφωνική ενημερώνοντας και καλώντας τον κόσμο στην Πανεργατική  4 Φλεβάρη. Καταλήψεις σε δημαρχεία είχαμε και στην Καλαμπάκα, στο Κιλελέρ και την Ελασσόνα.
 
Καταλήψεις πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και στην Βόρεια Ελλάδα, στην Πτολεμαΐδα, στην Φλώρινα, στη Δράμα, στην Καστοριά, στην Κοζάνη και στο Βελβεντό, στα Σέρβια, ενώ κατάληψη πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στο δήμο Θερμαϊκού. Σε 4ωρη στάση εργασίας και συνέλευση ενημέρωσης για το ασφαλιστικό κάλεσε και το σωματείο εργαζόμενων στο δήμο Θεσσαλονίκης. 
Μαζική ήταν και η κινητοποίηση των εργαζόμενων στο δήμο Αλεξανδρούπολης που πραγματοποίησαν κατάληψη του δημαρχείου και συνέλευση ενώ έστησαν μικροφωνική καλώντας όλο τον κόσμο στην πανεργατική στις 4 Φλεβάρη. Κατάληψη του δημαρχείου και συνέλευση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο δήμο Ξάνθης.
 

Βριλήσσια

Έκλεισε για τα καλά ο Δήμος Βριλησσίων από την μαζική κινητοποίηση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που πραγματοποίησαν κατάληψη στο Δημαρχείο και συγκέντρωση στο προαύλιο. 
 
Την συγκέντρωση άνοιξε αναλύοντας την τεράστια επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι με το ασφαλιστικό-σφαγείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η πρόεδρος του σωματείου, Ειρήνη Παπαδάτου. 
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αντιπρόεδρος, Ρούλα Σουντουλίδου τονίζοντας πως “είναι φανερό πως το ασφαλιστικό μας αφορά όλους αφού κατεδαφίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που ισχύει μέχρι σήμερα αλλά το χειρότερο είναι πως καταδικάζει τη νέα γενιά σε ένα μισθό των 300 ευρώ και μια σύνταξη των 180 ευρώ αν καταφέρουν να την πάρουν ποτέ”, τόνισε καλώντας στην πανεργατική στις 4 Φλεβάρη και στην προσυγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλ. Καραϊσκάκη στις 10πμ. Τέλος θύμισε πως μαζί με τη μάχη του ασφαλιστικού δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις υπόλοιπες μνημονιακές επιθέσεις όπως είναι τα ζητήματα των προσλήψεων αλλά και η απλήρωτη εργασία δίνοντας το παράδειγμα των συναδέλφων της στην ύδρευση και την καθαριότητα καλώντας το κόσμο να σταθεί στο πλευρό τους και μετά την πανεργατική για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
 
Σκληρό μήνυμα
Στην συγκέντρωση μίλησε και ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό ενάντια στα Μνημόνια ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τα ψέματα της κυβέρνησης σε σχέση με το ασφαλιστικό σε επίπεδο περικοπών, αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορούν να βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν τα ταμεία, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα της μαζικής παρουσίας στην πανεργατική στις 4 Φλεβάρη. “Η Πανεργατική στις 4 Φλεβάρη είναι κρίσιμη και πρέπει να στείλει ένα σκληρό μήνυμα αντίστασης”. 
 
Του αγωνιστικούς χαιρετισμούς της δημοτικής παράταξης “Δράση για μια άλλη πόλη” έστειλε ο δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων, Ορέστης Ηλίας εξηγώντας πως είναι ανάγκη αυτές οι κινητοποιήσεις να ενταθούν παντού να ξεσηκωθούν όλοι οι χώροι δουλειάς, να συντονιστούν οι διαφορετικοί κλάδοι για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να μην καταθέσει το ασφαλιστικό. 
 
Εξήγησε πως η λύση και για το ασφαλιστικό και για τις υπόλοιπες μνημονιακές επιθέσεις (ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, κλπ) δεν είναι άλλη από το να σταματήσουμε να πληρώνουμε δεκάδες δις στους τραπεζίτες για το χρέος αντί να κόβουμε από τους μισθούς, τις συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα.
 
Παρόντες παίρνοντας το λόγο και χαιρετίζοντας την συγκέντρωση ήταν και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Βήττος καθώς και εκπρόσωπος από τους εκπαιδευτικούς της περιοχής.