Διεθνή
Η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται - Αριστερή έξοδος

Και οι δυο επίσημες πλευρές στη διαμάχη για το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ξεπεράσει τον εαυτό τους σε χυδαιότητα την ώρα που το περιοδικό Socialist Review πήγαινε στο τυπογραφείο.
 
Στα τέλη του Μάη η καμπάνια "Ψηφίζουμε αποχώρηση" τύπωσε μια ρατσιστική αφίσα με τίτλο "Η Τουρκία (πληθυσμός 76 εκατομμύρια) μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση" και με φωτογραφία ένα βρετανικό διαβατήριο. Η καμπάνια "Παραμένουμε" απάντησε με ένα ακόμα ύποπτο ντοσιέ από το υπουργείο Οικονομικών που προέβλεπε μια μακροχρόνια ύφεση στην περίπτωση της αποχώρησης - γραμμένο από τις ίδιες ιδιοφυΐες που είχαν προβλέψει ρυθμούς ανάπτυξης 2.5 - 3.0% για το 2008, την πρώτη χρονιά της ύφεσης.
 
Την ίδια στιγμή, αντιμέτωπο με μια κατάσταση όπου πολλοί, ιδιαίτερα νεότεροι άνθρωποι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στη βάση μιας λανθασμένης αλλά κατανοητής σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον διεθνισμό, ένα μεγάλο τμήμα της αριστεράς πήρε την εξίσου λανθασμένη αλλά μη κατανοητή απόφαση να στηρίξει την ψήφο της παραμονής.
 
Το κεντρικό τους επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ είναι μεν στη σημερινή της μορφή ομολογουμένως βάρβαρη - βάναυση στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους μη Ευρωπαίους πρόσφυγες, περιφρονητική απέναντι στη δημοκρατία και δεμένη στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα- αλλά μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Έχοντας συγκρουστεί τους τελευταίους μήνες με αριστερούς υποστηρικτές αυτής της άποψης σε διάφορες εκδηλώσεις ανά τη χώρα, περιμένω ακόμα να ακούσω από κάποιον από αυτούς κάποια μέθοδο μέσα από την οποία θα μπορεί να μεταρρυθμιστεί πράγματι η ΕΕ.
 
Γραφειοκρατίες
Η ΕΕ είναι γεμάτη από μη εκλεγμένες γραφειοκρατίες που περιστοιχίζουν όργανα σαν την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι θεμελιακές αποφάσεις παίρνονται γενικά μέσα από παζάρια ανάμεσα στις διάφορες εθνικές κυβερνήσεις στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο, δημοκρατικό, πανευρωπαϊκό φόρουμ ικανό να πιέζει για μεταρρυθμίσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που δεν έχει καν το δικαίωμα να κάνει νομοθετικές προτάσεις, σίγουρα δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτό το καθήκον.
 
Βασικά για να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να ξαναγραφτούν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, κάτι που απαιτεί τη συγκατάθεση και των 28 κρατών μελών. Αν η Αριστερά κέρδιζε και στα 28 κράτη μέλη δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε γνήσιους διεθνιστικούς οργανισμούς για να προωθήσουμε τα συμφέροντα των εργατών.
 
Πέρα απ' αυτά, η ιδέα ενός αναδυόμενου αριστερού φιλοευρωπαϊκού ρεύματος ικανού να μετασχηματίσει τους θεσμούς της Ευρώπης θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό ότι έχει πεθάνει στους δρόμους της Αθήνας. Στην τελευταία (χρονικά) φάση του προγράμματος "διάσωσης" της Ελλάδας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χειροκροτούμενη από την ΕΕ, πέρασε στην επίθεση ενάντια στις συντάξεις. Την ώρα που η συμφωνία πέρναγε από τη Βουλή με τις ψήφους μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και των δεξιών ΑΝΕΛ, έξω στην πλατεία Συντάγματος η αστυνομία απωθούσε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα.
 
Λίγες βδομάδες αργότερα η ελληνική κυβέρνηση διέλυσε τον ανεπίσημο προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα με τη Μακεδονία, απαγορεύοντας την πρόσβαση στους δημοσιογράφους την ώρα που η αστυνομία εξανάγκαζε τους πρόσφυγες να μετακομίσουν σε επίσημα στρατόπεδα. Και πάλι αυτή η επιχείρηση ήταν τμήμα της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, μιας συμφωνίας που έχει σημάνει την κατακόρυφη άνοδο της καταπίεσης ενάντια στους πρόσφυγες ενώ την ίδια στιγμή (την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο) μόλις 177 Σύριοι πρόσφυγες -από τα 2.7 εκατομμύρια που είναι εγκλωβισμένα στην Τουρκία- έχουν μετεγκατασταθεί στην Ευρώπη. Μεταρρυθμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ΕΕ; Ή μήπως γίνεται το ανάποδο; 
 
Έχει έρθει η ώρα να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την ΕΕ όπως αντιμετωπίζουμε το ΔΝΤ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου: σαν νεοφιλελεύθερους καπιταλιστικούς οργανισμούς τους οποίους θα πρέπει να διαλύσουμε, όχι να μεταρρυθμίσουμε.
 
Το δεύτερο επιχείρημα που προβάλουν οι αριστεροί υποστηρικτές της παραμονής είναι ότι η έξοδος θα μας αφήσει στα νύχια μιας κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Γιατί θεωρείται ο Τζόνσον πιο κακός σε σύγκριση με τον Ντέιβιντ Κάμερον ή τον Τζορτζ Όζμπορν μου είναι ακατανόητο. Η ριζοσπαστική αριστερά μπορεί να είναι μικρή, αλλά, το να κατεβάζουμε τον πήχη στο επίπεδο της στήριξης της μιας πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος σε βάρος της άλλης, ανεβάζει την κακομοιριά σε νέα επίπεδα.
 
Το καθήκον μας είναι να αδυνατίσουμε τους καπιταλιστικούς θεσμούς τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, να βαθύνουμε την κρίση της Δεξιάς και να αξιοποιήσουμε τις αυξανόμενες εντάσεις στο εσωτερικό της. Για αυτό, η συμμετοχή στη δημιουργία του Lexit, της Αριστερής Καμπάνιας για την Έξοδο, μιας καμπάνιας που συνενώνει τις δυνάμεις που χαρακτηρίζονται σαν διεθνιστές αντίπαλοι της ΕΕ, ήταν μια μεγάλη λύτρωση.
 
Το Lexit δεν είναι η κυρίαρχη φωνή στην καμπάνια για το δημοψήφισμα. Τα επιχειρήματά μας, όμως, παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της συζήτησης στα συνδικάτα και την αριστερά. Πάρτε για παράδειγμα την καταπληκτική κοινή ανακοίνωση που συμφωνήθηκε από το RMT (συνδικάτο εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, τη ναυτιλία και τις μεταφορές), ASLEF (μηχανοδηγοί) και BFA WU (τρόφιμα) τον Μάη. Η ανακοίνωση δεν καλεί απλά και μόνο σε μια αριστερή ψήφο αποχώρησης αλλά περιλαμβάνει και τις παρακάτω γραμμές:
 
"Σε αντίθεση με το UKIP και άλλους, εμείς δεν πιστεύουμε ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι ένα αποκομμένο νησί. Η χώρα μας -όπως και πολλές άλλες χώρες- είναι μια χώρα προσφύγων. Θέλουμε να πληρώνεται ο καθένας δίκαια για την εργασία του και να έχει ο καθένας τα ίδια δικαιώματα στην δουλειά. Δεν υποστηρίζουμε το Φρούριο Βρετανία και δεν υποστηρίζουμε το Φρούριο Ευρώπη. Λυπούμαστε βαθιά για τα παιδιά και τις οικογένειες που δραπετεύουν από τη φτώχεια, τις διώξεις και τον πόλεμο και δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην Ευρώπη".
 
Συγκρίνεται αυτό με το θέαμα του Σερ Μπρένταν Μπάρμπερ, του πρώην ηγέτη της TUC (η ΓΣΕΕ της Βρετανίας) να μοιράζεται το βήμα με τον Κάμερον; Στο όνομα της απώθησης του υποτιθέμενου κινδύνου της πτώσης των μισθών ο Μπάρμπερ ενώνει τη φωνή του με τον άνθρωπο που σφυροκοπεί τους μισθούς και τα μέλη των συνδικάτων. Η ταξική συνεργασία στο απόγειό της.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 23 Ιούνη, η καμπάνια Lexit θα πρέπει να είναι υπερήφανη για την προώθηση μιας ανεξάρτητης και διεθνιστικής θέσης ενάντια στην ΕΕ.
Tζόζεφ Τσουνάρα