Διεθνή
Βελγιο: Εργατικές μάχες

Τα βελγικά συνδικάτα ακύρωσαν την απεργία της 7/10 την τελευταία στιγμή, ωστόσο οι εργαζόμενοι τη μετέτρεψαν σε ημέρα δράσης, με πολλούς κλάδους και εργατικούς χώρους να απεργούν και να διαδηλώνουν. 

1500 εργαζόμενοι της πολυεθνικής κατασκευαστικής Caterpillar, μαζί με αλληλέγγυους εργάτες από άλλους χώρους και γύρω πόλεις, διαδήλωσαν έξω από το εργοστάσιο που προσπαθεί η εταιρία να κλείσει στο Σαρλερουά. Το κλείσιμο θα σημάνει την απόλυση τουλάχιστον 2000 εργαζόμενων και επιβάρυνση του γαλλικού εργοστασίου με το οποίο θα συγχωνευτεί. Η προσπάθεια κλεισίματος έχει πυροδοτήσει, εδώ και πάνω από ένα μήνα, κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που επηρεάζονται σε Γαλλία και Βέλγιο. Η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς την έδρα της ομοσπονδίας εργοδοτών της βιομηχανίας.

Στις Βρυξέλλες, 1000 άτομα διαδήλωσαν έξω από την έδρα της ασφαλιστικής εταιρίας AXA και της τράπεζας ING, ενάντια στην πρόθεση του ομίλου ING για κατάργηση πάνω από 3 χιλιάδων θέσεων στο Βέλγιο. Στα πλαίσια της ημέρας δράσης, 200 καταστήματα του ομίλου παρέμειναν κλειστά.

Τις ίδιες ώρες στην πρωτεύουσα της Βαλλωνίας, Βαβρ, έγινε διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες, με χαιρετισμούς από τους κλάδους που απεργούσαν και πορεία προς το δημαρχείο της πόλης. Στη μάχη ξαναμπήκαν, παρά την ακύρωση της γενικής απεργίας, οι εργαζόμενοι σε εστίαση, καθαριότητα, μέταλλο, ύφασμα, τεχνολογική βιομηχανία. 

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα 4.2 δις στον προϋπολογισμό. Οι εργάτες και οι εργάτριες του Βελγίου βγήκαν στους δρόμους με οργή τόσο ενάντια στην κυβέρνηση της λιτότητας, όσο και ενάντια στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπονόμευσαν και προσπάθησαν να αποδιοργανώσουν όλη αυτή τη δυναμική.