Γράμματα και σχόλια
Έξω οι φασίστες από το Γκάζι

Από την αντιφασιστική κινητοποίηση στο Γκάζι, 12/5

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η ΛΟΑΤΚΙ+ αντιφασιστική δράση κατά της σεξιστικής βίας την Παρασκευή 12 Μαΐου στο Γκάζι, μια πρώτη απάντηση στις ομοφοβικές επιθέσεις που κάνουν ομάδες φασιστών στην περιοχή. Αφορμή ήταν η επίθεση που δέχτηκε πριν λίγες εβδομάδες η Χ., όπου «παρέα» τριών τραμπούκων παρίστανε ότι ψάχνει για μπαρ, ώστε να δώσει το σήμα σε ομάδα 20 ατόμων που βρίσκονταν κοντά να επιτεθούν. Το περιστατικό όμως δεν είναι μεμονωμένο: πολλές ομοφοβικές επιθέσεις έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και ιδίως σε lgbtq-friendly περιοχές όπως το Γκάζι. Επιπλέον, οι καταγγελίες αναδεικνύουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο επίθεσης σε πολλά από τα περιστατικά, πράγμα που δείχνει ότι πρόκειται για φασιστικές ομάδες που δρουν οργανωμένα.

Η κινητοποίηση στηρίχθηκε από την LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Πολύχρωμο Σχολείο, τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, την Colour Youth, την ΟΛΚΕ και άλλες οργανώσεις. Ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα με μικροφωνική στο σταθμό Κεραμεικός, κατασκευή πανό, μοίρασμα κειμένου και ενημέρωση του κόσμου που περνούσε. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία που έγινε το βράδυ στην πλατεία του Γκαζιού και τους γύρω δρόμους. Με συνθήματα «Ούτε στο Γκάζι ούτε πουθενά – έξω οι φασίστες από τη γειτονιά», «Γκέι, τρανς και λεσβίες θα είμαστε παρούσες σ’ όλες τις απεργίες» καθώς και συνθήματα υπέρ της ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα, κατάφερε και ξεσήκωσε θετικά τον κόσμο της γειτονιάς, ενώ έδωσε το στίγμα ότι το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, μαζί με την αντιφασιστική πλειονότητα του κόσμου και το εργατικό κίνημα θα απομονώσει τους φασίστες και θα σπάσει την προσπάθεια διαχωρισμού ντόπιων – μεταναστών/τριών με την ισλαμοφοβική ρατσιστική προπαγάνδα που είναι νερό στον μύλο της Χρυσής Αυγής.

Η ανακοίνωση που μοιράστηκε αναφέρει: «Τέτοιου είδους περιστατικά αποτελούν συχνό φαινόμενο στην περιοχή, κάποια εκ των οποίων μας έχουν καταγγελθεί ήδη και δείχνουν ένα κλίμα στοχευμένου εκφοβισμού. Πρόκειται για την αυτοπεποίθηση που αναπτύσσουν φασιστικές ή φασίζουσες ομάδες χάρη στη συνολικότερη κατάσταση καταπάτησης δικαιωμάτων στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. …

Διεκδικούμε το δικαίωμα να κυκλοφορούμε στο δρόμο χωρίς φόβο. Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ελευθερία της σεξουαλικότητάς μας, της έκφρασης. Οι πλατείες και οι γειτονιές ανήκουν σε όλες και όλους. Δεν ανεχόμαστε άλλες σεξιστικές επιθέσεις πουθενά και για κανένα λόγο».

Η ομάδα LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε στους επόμενους σταθμούς: την πανεργατική απεργία της 17 Μάη και το Pride. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις που συμμετείχαν στην κινητοποίηση προσανατολίζονται σε νέα αντιφασιστική δράση τις επόμενες εβδομάδες.