Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Τριήμερο δράσης 16-18 Σεπτέμβρη: Αντιφασιστικά συλλαλητήρια για να κλείσουν τα “Γραφεία” της Χ.Α.

Οι ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου στις 11/9

 Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει: 

Το Σάββατο 16/9, μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 6μμ στο Σύνταγμα και διαδήλωση που θα πάει στην αμερικάνικη πρεσβεία και θα καταλήξει στα γραφεία της Χ.Α. στη Μεσογείων. 

Την Δευτέρα 18/9, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, συγκέντρωση στο μνημείο του στο Κερατσίνι στις 5μμ και πορεία στις γειτονιές της πόλης ενώ θα ακολουθήσει συναυλία που διοργανώνει στις 8μμ στο Καστράκι στη Δραπετσώνα η οικογένεια του Παύλου Φύσσα.


 

 Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις του τριημέρου 16-18 Σεπτεμβρίου και κοινό ενωτικό αντιφασιστικό κάλεσμα απευθύνουν μια σειρά από οργανώσεις, κινήσεις και συνδικάτα σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Δευτέρα 11/9 στην ΕΣΗΕΑ για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ήδη έχει κυκλοφορήσει κοινή αφίσα και προκήρυξη. 

Στη συνέντευξη τύπου, πρώτη πήρε το λόγο εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για το Κλείσιμο των Γραφείων της Χ.Α η Mαρία Κασκαρίκα, μητέρα του Αλέξη Λάζαρη, του φοιτητή που δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου που εξόρμησε από τα κεντρικά γραφεία της Χ.Α στη Μεσογείων: 

«Το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α καθίσταται πρωταρχικό αίτημά μας» τόνισε. «Γιατί τα γραφεία; Γιατί όπως έχει δείξει η πρακτική των ναζί είναι τόπος σχεδιασμού και οργάνωσης καθώς και ορμητήρια των εγκληματικών επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου. Δεύτερον, τα γραφεία της Χ.Α νομιμοποιούν την Χ.Α ως κόμμα. 

Μετά την επισφράγιση-αποδοχή από τους δικαστές του Αρείου Πάγου το 2012 και στη συνέχεια την εκλογή του ναζιστικού μορφώματος διακηρύσσουν ότι είναι νόμιμο κόμμα… Όμως η Χ.Α δεν σέβεται το σύνταγμα, τους νόμους, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό το αποδεικνύουν οι δύο δολοφονίες του Φύσσα και του Λουκμάν, οι δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις σε πολίτες, που από τύχη ζουν, είτε γιατί περνούσαν από τα γραφεία τους είτε γιατί ήταν αλλοδαποί είτε γιατί είχαν διαφορετική άποψη είτε για να επιβληθούν και να τρομοκρατήσουν. Για να ανακόψουμε τις εγκληματικές τους πράξεις, το λαϊκό κίνημα να οργανώσει την αντιφασιστική του δράση. Το έχουμε καθήκον απέναντι στους συνανθρώπους μας και απέναντι στη δημοκρατία». 

«Δεν μπορούμε να μην πάρουμε τα μέτρα μας σαν αντιφασιστικό κίνημα και να μην διεκδικήσουμε τα γραφεία της Χ.Α να κλείσουν παντού» τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ. «Είναι τρομοκρατικές γιάφκες απ’ όπου ξεκινάνε οι δολοφονίες και υπάρχει ζήτημα συγκάλυψης και ανοχής από την αστυνομία και την κυβέρνηση που ανέχονται να είναι ανοιχτές. 

Θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση αν το Σάββατο πάμε σε μια διαδήλωση που θα εμποδιστεί από την αστυνομία να φτάσει στα γραφεία της Χ.Α. Ποιο είναι το νόημα να κλείνει κανείς με φραγμούς την πρόσβαση στους αντιφασίστες διαδηλωτές να φτάσουν στο κεντρικό ορμητήριο; Δεν δεχόμαστε να υπάρχει αντιμετώπιση ότι το αντιφασιστικό κίνημα είναι ένα από τα δύο άκρα. Απαιτούμε ανεμπόδιστη διεξαγωγή της διαδήλωσης. 

“Διαδήλωση-σταθμός”

Θα είναι μια διαδήλωση σταθμός για μια μεγάλη κλιμάκωση της δράσης γιατί οι ρατσιστικές πολιτικές πραγματικά τους ανοίγουν το δρόμο. Μόλις πριν δύο μέρες στη Μόρια είχαμε μια επιδρομή της ΕΛ.ΑΣ στις 5 το πρωί για να συλλάβουν τους πρόσφυγες για απέλαση. Αυτή είναι η κατάντια της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αυτές οι πολιτικές ξαναφέρνουν τους ναζί στους δρόμους. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις κινήσεις και συνδικάτα να δώσουν δυναμικό παρόν, καθώς και στη νεολαία, τους φοιτητές και τους μαθητές».

«Κάνουμε κάλεσμα στα συνδικάτα να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Θεωρούμε ότι το Σάββατο 16/9, ο κεντρικός χαρακτήρας που έχει αυτή η κινητοποίηση στην Αθήνα μπορεί να συσπειρώσει χιλιάδες ανθρώπους, να δώσει μια απάντηση αλλά και να απαιτήσει και να καταγγείλει την πολιτική που άμεσα ή έμμεσα θρέφει τους νεοναζί και να καταλήξει στα γραφεία της Χ.Α όπου απαιτούμε να κλείσουν και τα κεντρικά και οι κατά τόπους γιάφκες» τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό.

 «Χρειάζεται απάντηση. Γι’ αυτό για πρώτη φορά μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε όλες οι αντιφασιστικές κινήσεις, συντονίζουμε τη δράση μας και κατεβαίνουμε μαζί να προτάξουμε το αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α. Κατά δεύτερο είναι το προσφυγικό αυτό καθ’ εαυτό» τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Παύλος Αντωνόπουλος από το Συντονισμό Σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό. «Η κυβέρνηση έχει τρομακτική ευθύνη για όσα επιτρέπει μέχρι σήμερα γιατί ανεξάρτητα από το προφίλ που θέλει να δώσει, η πρακτική της δεν συνάδει. Στα σώματα ασφαλείας διαλύει τους πυρήνες που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια; Στο στρατό; Γι’ αυτό ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας, καλούμε όλο το λαό, να συμμετέχει».

«Αν δεν κινητοποιηθεί το μαζικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι πρόσφυγες, οι ντόπιοι μαζί, δεν πρόκειται καμιά δικαιοσύνη, κανένα κράτος, να κόψει αυτό το χέρι που θα βοηθήσει το σύστημα να σταθεί όρθιο την κρίσιμη στιγμή, αυτό το χέρι που λέγεται φασισμός. Δεν θα το κάνει κανείς, εμείς θα το κάνουμε με τη μαζική μας κινητοποίηση. Το να κλείσουν τα γραφεία τους, το να εξαφανιστούν από το δρόμο οι ναζί, το να καταδικαστούν – γιατί αυτή η μάχη δεν έχει καθόλου χαθεί και τη δίνουμε – όλα αυτά περνούν από τη μαζική κινητοποίηση» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Μάνος Σκούφογλου μιλώντας εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά. 

“Να παλέψουμε όλοι μαζί”

«Προχθές ήμουν στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Δεν μπορείτε να το συλλάβετε πως μπορούν και ζουν άνθρωποι εκεί μέσα» τόνισε ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας. «Άνθρωποι που ούτε έχουν κλέψει ούτε έχουν δολοφονήσει ούτε έχουν κάνει τίποτε κακό, επειδή απλά και μόνο δεν έχουν χαρτιά. Μέσα στους θαλάμους βρώμικα νερά. Όλα τα στρώματα γεμάτα με κοριούς. Οι αρρώστιες τούς θερίζουν, ψώρα, φυματίωση, ηπατίτιδες. Στις 24 ώρες τους δίνουν μόνο δύο ώρες για να βγουν έξω από τους θαλάμους που δεν υπάρχει χώρος. Στις φυλακές άνθρωποι που έχουν δολοφονήσει έχουν δικαίωμα να πάνε γυμναστήριο, αλλά στην Κόρινθο όχι. Αυτό είναι ρατσισμός. Η λύση είναι να παλέψουμε όλοι μαζί, να πούμε όχι στο ρατσισμό, όχι στο φασισμό, να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α». 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν από κάτω εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων και οργανώσεων: Η Μάνια Μπαρσέφκσι εκ μέρος της Λαϊκής Ενότητας δήλωσε τη στήριξη και την ολόθερμη συμμετοχή της ΛΑΕ στις κινητοποιήσεις στις 16 και 18 Σεπτέμβρη. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σταθμό σε μια αλυσίδα κινητοποιήσεων» τόνισε «καθώς ο φασισμός επιχειρεί ξανά να σηκώσει κεφάλι. Πατάει πάνω στην εξαθλίωση, πάνω στην ανάπτυξη του φασισμού σε μια σειρά από χώρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πατάει πάνω στη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ που αφαίρεσε ένα μεγάλο κομμάτι της ελπίδας. Έτσι χθες είχαμε μια επιχείρηση στη Μόρια με εκατοντάδες αστυνομικούς να επιχειρούν να εφαρμόσουν την πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο και των απελάσεων…»

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να συμμετέχει στο τριήμερο κινητοποιήσεων 16-18 Σεπτεμβρίου» τόνισε ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος του Κεντρικού Συνονιστικού της. «Δεν είναι επετειακή η διαδήλωση και οι κινητοποιήσεις. Είναι σταθμός για να συνεχίσουμε τη δράση μας όλο το επόμενο διάστημα. Τέσσερα χρόνια πριν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κάναμε την πρώτη απόπειρα και χιλιάδες βάδισαν στη Μεσογείων ζητώντας να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες κινητοποιήσεις και το αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α το έχουν αγκαλιάσει πολλές παραπάνω δυνάμεις. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης για να συνεχίσουμε και μετά από αυτό το διήμερο για να μην αφήσουμε τους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι, να παλέψουμε ενάντια στα ρατσιστικά μέτρα».

«Είναι μια σημαντική κινητοποίηση αυτή του τριημέρου γιατί γίνεται σε μια ενιαιομετωπική βάση» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΕΕΚ» προσθέτοντας ότι θα πρέπει ο αντιφασιστικός αγώνας να συνδυάζεται με τον αντικαπιταλιστικό. 

Γιώργος Πίττας


Σε όλες τις πόλεις

Πανελλαδικό χαρακτήρα έχει πάρει η πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ για κλιμάκωση του αντιφασιστικού κινήματος στη φετινή επέτειο των τεσσάρων χρόνων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, με αντιφασιστικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε μία σειρά πόλεις.

Την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη σύσκεψη κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ στα Χανιά. «Συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Δασκάλων, την ΕΛΜΕ, την Πρωτοβουλία για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων που γίνεται στις 16 και 17 Σεπτέμβρη και από το σχήμα Ενωτικό Κίνημα εργαζομένων για την Ανατροπή του νοσοκομείου Χανίων», μας είπε ο Μιχάλης. «Συμφωνήσαμε ότι προχωράμε σε κάλεσμα για αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 16/9 στις 11.30πμ στην πλατεία Αγοράς, με κεντρικά αιτήματα να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, να μπουν φυλακή οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και στοπ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τη Δευτέρα το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων πρόκειται να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, ενώ την Τετάρτη 13/9 θα καταθέσουμε ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Χανίων. Ήδη την Παρασκευή έγινε μαζική εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ με μικροφωνική στην πλατεία αγοράς. Τις επόμενες ημέρες συνεχίζουμε με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου».  

Την ίδια μέρα στο Ηράκλειο, η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες κάλεσε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που ξεκίνησε από τα Λιοντάρια και κατευθύνθηκε στο Λιμάνι όπου βρίσκονται φυλακισμένοι 177 πρόσφυγες που έφτασαν πρόσφατα διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας, άσυλο και στέγη. «Δεκάδες αντιρατσιστές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΚΕΕΡΦΑ και αντιεξουσιστές συμμετείχαμε στην κινητοποίηση» μας είπε ο Αλέξανδρος. «Μετά την πορεία που κατέληξε στο Λιμάνι κάναμε επί τόπου σύσκεψη για τις 16/9. Στη σύσκεψη εκτός από την ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το σωματείο εργαζόμενων στα Ερευνητικά Κέντρα, η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, το ΕΕΚ. Αποφασίσαμε να καλέσουμε αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 16/9 στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια, στη βάση του κοινού ενωτικού καλέσματος που έχει αποφασιστεί κεντρικά. Έχουμε ήδη ξεκινήσει εξορμήσεις στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ στο Πάρκο Γεωργιάδη». 

«Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την κινητοποίηση στις 16 Σεπτέμβρη και η εκτίμηση είναι αισιόδοξη», μας είπε η Κωνσταντίνα από την ΚΕΕΡΦΑ Βόλου. «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε εξορμήσεις στις σχολές και στους εργατικούς χώρους γνωρίζοντας νέο κόσμο και καλώντας τον να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε. Με αφορμή τις 16 Σεπτέμβρη, ανοίγουμε την κουβέντα με κάθε ευκαιρία για τη σημασία του κλεισίματος των γραφείων της ΧΑ και η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. Επίσης η εξόρμηση στην πλατεία Αγίου Νικολάου, την περασμένη Παρασκευή, έδειξε το ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς πήραμε κάποια τηλέφωνα και συζητήσαμε με άτομα που είχαν ήδη ενημερωθεί για την κινητοποίηση από τις αφίσες στην πόλη. Τώρα σειρά έχουν τα σχολεία. Επικοινωνούμε με τις επαφές μας και πάμε για εξόρμηση με την Εργατική Αλληλεγγύη στα σχολεία τους. Η νέα σχολική χρονιά μας βρίσκει με ένα δίκτυο μαθητών και φοιτητών που έχουμε δουλέψει μαζί του για τις 18 Μάρτη».

«Έχουμε καλέσει σύσκεψη σωματείων την Τρίτη 12/9 ενόψει της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στις 16/9», μας είπε ο Παντελής από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. «Την καλούμε στις 5μμ για να παρευρεθούμε στις 7μμ στην συνέλευση του διδασκαλικού συλλόγου. Η πρότασή μας θα είναι να γίνει συγκέντρωση και πορεία. Έχουμε ήδη ξεκινήσει εξορμήσεις στο Νοσοκομείο και τη Νομαρχία και έχει φανεί η διάθεση για στήριξη του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου. Θα απευθυνθούμε επίσης στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και σε άλλα κομμάτια της αριστεράς». 

«Στην Πάτρα έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την οργάνωση αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 16/9 στην πλατεία Όλγας», μας είπε ο Νεκτάριος. «Έχουμε ήδη κάνει σύσκεψη από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αυτή τη βδομάδα οργανώνουμε εξορμήσεις στα νοσοκομεία, στις σχολές, στην Εφορία, το Δήμο και τα ΕΛΤΑ. Περιμένουμε απόφαση της ΕΛΜΕ Αχαΐας για τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο». 

 «Στην τελική ευθεία οργανώνουμε ανοιχτή σύσκεψη τη Δευτέρα 11/9 για την διοργάνωση της συγκέντρωσης έτσι ώστε στις 16/9 να συντονιστούμε όλοι οι αντιρατσιστές και οι αντιφασίστες, μαζί με συλλόγους και σωματεία, και μετανάστες στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα πως όχι μόνο τους νεοναζί θα σταματήσουμε, αλλά και τις πολιτικές της ισλαμοφοβίας και των ρατσιστικών απελάσεων που τους στρώνουν το δρόμο» μας μεταφέρει η Λουίζα από την ΚΕΕΡΦΑ στα Γιάννενα. «Οι εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και στην πόλη εν όψει της αντιφασιστικής κινητοποίησης βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση. Στην αντιφασιστική εξόρμηση που έγινε στην Περιφέρεια, μαθητές άφηναν τα τηλέφωνά τους στα κείμενα υπογραφών και έπαιρναν προκηρύξεις για τα σχολεία τους, όπως αντίστοιχα έκαναν και φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι. Στην ΕΡΑ οι εργαζόμενοι δήλωσαν στήριξη στην κινητοποίηση και μας κάλεσαν να μιλήσουμε στο ραδιόφωνο. Αντίστοιχα στις σχολές ξεκινήσαμε ανακοινώσεις και παρεμβάσεις». 

Κατερίνα Θωίδου


 

Θεσσαλονίκη

Μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 11πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Στο συλλαλητήριο καλούν ο Σύλλογος εργαζομένων ΚΘΒΕ, η ΕΝΙΘ, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΚΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑ.Ε., η Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η ΑΡΚ, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η ΟΚΔΕ.

Στο χώρο θα υπάρχει μικροφωνική και μετά από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς από κινήσεις και οργανώσεις θα ακολουθήσει διαδήλωση που θα περάσει από το αμερικάνικο προξενείο, θα πάει στα γραφεία της Χ.Α και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο Εργατικό Κέντρο, η τελική σύσκεψη και αποφασίστηκε να γίνει αντιφασιστικό κάλεσμα σε σωματεία και συλλόγους (ΕΛΜΕ, σχολεία, σχολές κ.α.) καθώς και σε κινήσεις και πολιτικές οργανώσεις. 

Η ΚΕΕΡΦΑ έχει ήδη ξεκινήσει μαζική καμπάνια δράσης για τις 16/9 με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις σε Τούμπα, Χαριλάου, Δυτικά και κέντρο την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη και μαζική πικετοφορία-αφισοκόλληση στην Καμάρα την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη στις 7μμ, καθώς και εξορμήσεις στις σχολές, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, την ΕΡΤ και άλλους χώρους εργασίας της πόλης.


 

Κόρινθος

«Από την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη το βράδυ, πάνω από οκτακόσιοι κρατούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες προχώρησαν σε αποχή από το φαγητό» αναφέρει σε καταγγελία της η ΚΕΕΡΦΑ «διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης τους. Υπάρχουν άνθρωποι ασθενείς (με διαρκή “φαγούρα” όπως αναφέρουν) χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Το φαγητό είναι πανάθλιο, ακόμη και το νερό δεν πίνεται πολλές φορές. Υπάρχουν παντού ζωύφια. Κάποιοι βρίσκονται εκεί πάνω από δεκαπέντε μήνες ή και δεκαέξι μήνες χωρίς καμία ενημέρωση για το μέλλον τους. Η κυβέρνηση, που είχε υποσχεθεί να κλείσει τα Νταχάου της Αμυγδαλέζας και της Κορίνθου, γέμισε όλη τη χώρα με στρατόπεδα-γκέτο κάτω από τον έλεγχο του στρατού και της Αστυνομίας. Να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης-κέντρα κράτησης και να δοθούν χαρτιά και άσυλο για όλους». 


Λέσβος

«Δεν ήταν ο γαλατάς, ήταν ο Μουζάλας με τα ΜΑΤ στη Μόρια για μαζικές απελάσεις» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου. 

«Το μπλόκο γύρω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στη Μόρια και η εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο με στόχο τις μαζικές συλλήψεις για απέλαση στη Τουρκία εκατοντάδων είναι μια ενέργεια που θυμίζει την βαρβαρότητα των πρακτικών αποικιακών στρατών κατοχής. Αυτές οι πολιτικές του εγκλωβισμού των προσφύγων και των απελάσεων που προωθεί ο Μουζάλας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν αποθρασύνει τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής τα οποία επιτέθηκαν την Παρασκευή σε αντιφασίστες αγωνιστές που έσβηναν εμετικά ναζιστικά συνθήματα στη Παγανή. 

Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα οι μαζικές απελάσεις, να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να ανοίξουν τα σύνορα και να δοθεί άσυλο και στέγη για όλους. Να κλείσει το Νταχάου της Μόρια εδώ και τώρα και να συνεχίσουν οι πρόσφυγες το ταξίδι τους. Στα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα μαζί με τους πρόσφυγες θα δώσουν τη δικιά τους δυναμική απάντηση με συγκέντρωση στη Πλατεία Σαπφούς στις 18/9 στις 6μμ».

Απρόκλητη επίθεση

«Tην  Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 2.00 μετά το μεσημέρι αντιφασίστες αγωνιστές που έσβηναν φασιστικά και εθνικιστικά συνθήματα στην περιοχή της Παγανής Μυτιλήνης δέχθηκαν απόκλητη επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία με αποτέλεσμα το τραυματισμό ενός εξ αυτών» καταγγέλλει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου. «Μόνο χάρη στην ψύχραιμη στάση των αγωνιστών και την παρέμβαση διερχόμενων από την περιοχή ο τραυματισμός δεν εξελίχθηκε σε δολοφονική επίθεση… Η απάντηση θα είναι άμεση μαζική και πολιτική. Ο φασισμός, η ξενοφοβία και κάθε μορφής ρατσισμού δεν έχουν θέση στην Λέσβο».