Συνεντεύξεις
Για την καταδίκη των Νεοναζί: Μάχες μέσα κι έξω από το δικαστήριο

Συγκέντρωση στον Κορυδαλλό την πρώτη μέρα της δίκης της ΧΑ, Απρίλης 2015

Συνέντευξη με τον Θανάση Καμπαγιάννη από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ.

Σε τι φάση μπαίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξανάρχισε στις αρχές Σεπτέμβρη; 

Είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση ολοκλήρωσης των μαρτύρων κατηγορίας. Το δικαστήριο έχει βγάλει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, μιας και εξέτασε έναν μεγάλο κατάλογο μαρτύρων κατηγορίας. Από τους 130 περίπου μάρτυρες κατηγορίας έχουν εξεταστεί αυτή τη στιγμή 115. Ήταν ένας μεγάλος κατάλογος γιατί έπρεπε να υπάρξει η εικόνα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο ως αναφορά στις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις δολοφονικές επιθέσεις στους κομμουνιστές συνδικαλιστές και στους Αιγύπτιους ψαράδες, αλλά και σε πλήθος άλλες υποθέσεις, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να στοιχειοθετηθεί ο πανελλαδικός χαρακτήρας της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. 

Τώρα με την ολοκλήρωση αυτών των μαρτύρων μπαίνουμε σε μία καινούργια φάση, που είναι η φάση των αναγνωστέων εγγράφων. Σε αυτή τη φάση πρόκειται να διαβαστούνε πάρα πολλά έγγραφα, εκθέσεις της αστυνομίας που υπάρχουν μέσα στη δικογραφία. Το δικαστήριο πρόκειται να δει και να ακούσει πάρα πολλά βίντεο, πάρα πολλά ηχητικά, πολλές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μελών της Χρυσής Αυγής, μηνύματα τα οποία αντηλλάγησαν ανάμεσα σε φυσικούς αυτουργούς επιθέσεων και σε ηγετικά της στελέχη. Και άρα από αυτή την άποψη είναι μία πάρα πολύ κρίσιμη και σημαντική φάση, γιατί σε αυτή είναι που θα στοιχειοθετηθεί και ο οργανωμένος χαρακτήρας και η ιεραρχική δράση της Χρυσής Αυγής. Ότι δηλαδή καμία από αυτές τις δολοφονικές επιθέσεις για τις οποίες άκουσε το δικαστήριο δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, δεν ήταν τυχαία αλλά ήταν κομμάτι της ιεραρχικά οργανωμένης δράσης της Χρυσής Αυγής. 

Εκτιμώ ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο θα διαρκέσει αυτή η φάση, θα είναι κάποιοι μήνες, γιατί θα είναι μία μακρά και επίπονη διαδικασία για το δικαστήριο. Είναι σημαντικό να θυμίσουμε εδώ ότι σε μία σειρά από δικαστήρια που δεν έγινε αυτό, δηλαδή που τα δικαστήρια δεν είδαν τα βίντεο και δεν άκουσαν τα ηχητικά, η Χρυσή Αυγή κατάφερε να αποφύγει τις ποινικές κυρώσεις και άρα αυτό είναι κάτι το οποίο σαν Πολιτική Αγωγή δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε στη συγκεκριμένη δίκη. Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας το δικαστήριο θα έχει αποχτήσει πλήρη εικόνα και του υλικού του ανακριτικού που υπάρχει αλλά και όλων των αποδεικτικών στοιχείων. 

Τι σημασία έχουν οι φετινές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται τις ημέρες της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα; 

Οι φετινές κινητοποιήσεις για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έχουν ένα διπλό νόημα. Αφενός υπενθυμίζουν το αίτημα της οικογένειας του Παύλου Φύσσα για Δικαιοσύνη και άρα απέναντι στην καθυστέρηση της ποινικής δίωξης και της όλης δικαστικής διαδικασίας, το γεγονός ότι οι αντιφασιστικές αυτές κινητοποιήσεις δίνουν το μήνυμα ότι “δεν ξεχνάμε”, είναι πολύ σημαντικό και προς τους ίδιους τους κρατικούς μηχανισμούς και προς τη δικαστική και ευρύτερα την κρατική εξουσία. Ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής εξακολουθεί να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των ανησυχιών της πλειοψηφίας του κόσμου στην Ελλάδα, που είναι αντιφασιστική. 

Αφετέρου το μήνυμα των φετινών αντιφασιστικών κινητοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό γιατί βάζουν στον στόχο τους τα δολοφονικά ορμητήρια της Χρυσής Αυγής, που είναι τα γραφεία της. Αυτό δηλαδή το οποίο προέκυψε μέσα από την αποδεικτική διαδικασία, ότι οι επιθέσεις αυτές όχι μονάχα είναι οργανωμένες αλλά έχουν σαν αφετηρία τους τα γραφεία της οργάνωσης, του υποτιθέμενου νόμιμου πολιτικού κόμματος, γίνεται όπλο στα χέρια και αιχμή του αντιφασιστικού κινήματος σε αυτή την καινούργια φάση. 

Άρα από αυτή την άποψη οι φετινές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν εκείνη την δύναμη, η οποία πρόκειται να υλοποιήσει και μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Γιατί τα γραφεία της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να τα κλείσει ούτε η αστυνομία ούτε οι κρατικοί μηχανισμοί, θα τα κλείσει, με όπλο μία καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Χρυσής Αυγής, το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα. Αυτή είναι η κοινωνική δύναμη που χτίζει αυτή τη στιγμή το αντιφασιστικό κίνημα και οι φετινές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι καθόλου επετειακές αλλά έχουν μία πολύ συγκεκριμένη αιχμή και μία πολύ συγκεκριμένη χρησιμότητα. 

Ποιες είναι οι διεθνείς διαστάσεις της μάχης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής;

Ακόμα και αν θέλαμε να αδιαφορήσουμε ή να υποτιμήσουμε τη φασιστική απειλή, τα γεγονότα της Σάρλοτσβιλ, δηλαδή η προσπάθεια που κάνει η φασιστική και ρατσιστική άκρα δεξιά, με τον αέρα της εκλογής του Τραμπ, να τρομοκρατήσει στις ίδιες τις ΗΠΑ, είναι ένα καμπανάκι για τη σημασία που έχει το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς. Είναι ακόμα περισσότερο καμπανάκι για μας εδώ στην Ελλάδα, γιατί οι ίδιοι οι φασίστες διοργανωτές της συγκέντρωσης στο Σάρλοτσβιλ έχουν δηλώσει ότι η έμπνευσή τους για τη δολοφονική τους δράση είναι η δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και αντίστοιχων νεοναζιστικών οργανώσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Άρα από αυτή την άποψη έχουμε πολλαπλό βάρος στις πλάτες μας. Αυτή την εξαγωγή ναζισμού, που στην πραγματικότητα έχει επιτελέσει η Χρυσή Αυγή, να τη μετατρέψουμε στο αντίθετό της, που είναι η εξαγωγή του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος στην Ελλάδα, που δίνει την έμπνευση σε όλο τον κόσμο να παλέψει ενάντια στο άπλωμα της φασιστικής απειλής. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση του πόσο μεγάλη σημασία έχει διεθνώς το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα αλλά και η εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Κομμάτι αυτής της διεθνούς διάστασης του αντιφασιστικού κινήματος είναι προφανώς η άνοδος της άκρας δεξιάς σε μία σειρά από χώρες της Ευρώπης. Ευτυχώς το αντιφασιστικό κίνημα έχει παίξει ρόλο και έχει καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις διεθνώς και από αυτή την άποψη η Διεθνής Συνάντηση που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στις 14-15 Οκτώβρη στο Ρούφ, όπου θα συναντηθούμε με αντιφασίστριες και αντιφασίστες, που θα έρθουν από χώρες της Ευρώπης για να δούμε σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα και πώς οργανώνουμε τα επόμενα βήματα του αντιφασιστικού κινήματος, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. 

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης μίλησε στην Κατερίνα Θωίδου

Σ. Λουκμάν, Π. Φύσσας

 

Χ. Χάγιερ, Α. Λάζαρης