Διεθνή
Ιορδανία: Εργατικός ξεσηκωμός

Η 30 Μάη δεν ήταν μέρα γενικής απεργίας μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ιορδανία. 

Η εργατική τάξη της Ιορδανίας κατέβηκε στην πρώτη γενική απεργία μετά από 20 ολόκληρα χρόνια με τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται καθημερινά φτάνοντας την Κυριακή 3/6 έξω από την πρωθυπουργική κατοικία απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. 

Την απεργία κάλεσαν από κοινού πάνω από 12 εργατικές ομοσπονδίες και αφορούν κομμάτια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενάντια στο τριετές σχέδιο σκληρών μέτρων λιτότητας που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ προκειμένου το εξωτερικό χρέος της Ιορδανίας να μειωθεί από 95% σε 77% του ΑΕΠ μέχρι το 2021. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη συνήθη συνταγή ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων, μειώσεων μισθών, αύξησης φορολογίας στους φτωχούς και περικοπών στο δημόσιο τομέα. 

Συγκρούσεις με την αστυνομία έγιναν στην πρωτεύουσα Αμμάν ενώ στο Μάαν, μια πόλη στα νότια της χώρας, οι απεργοί έκλεισαν τους εθνικούς δρόμους καίγοντας λάστιχα ενώ ο ηγέτης της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας Ali al Abous δήλωσε ότι «αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα θα κλιμακώσουμε». Στην απεργία συμμετείχαν πάνω από 230.000 εργάτες που δουλεύουν στον βιομηχανικό τομέα. Τα πλακάτ των διαδηλωτών έγραφαν «Ο λαός της Ιορδανίας δεν θα γονατίσει», «Είμαστε ο λαός, είμαστε η κόκκινη γραμμή», «Δεν είμαστε ΑΤΜ», «κάτω η κυβέρνηση». 

Κρίση

Οι κινητοποιήσεις έχουν δημιουργήσει κρίση στο καθεστώς του βασιλιά Αμπντάλα με την πλειοψηφία των βουλευτών να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που αυξάνει την φορολόγηση και τον ίδιο τον Αμπντάλα (παίζοντάς το «υπεράνω» στην αντίθεσης κυβέρνησης και εργαζομένων) να συζητάει την παραίτηση του πρωθυπουργού του. Στην Ιορδανία, όχι μόνο ο πρωθυπουργός αλλά και το ίδιο το κοινοβούλιο είναι υπό αίρεση κάτω από την εξουσία του βασιλιά. 

Νωρίτερα μέσα στην βδομάδα ο Αμπντάλα είχε αναγκαστεί να μπλοκάρει μια νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και του ρεύματος για όσο διαρκεί το Ραμαζάνι μέχρι τα μέσα του Ιουνίου. Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί πέντε φορές από την αρχή του έτους, ενώ τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 55% από τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 18,5% του πληθυσμού είναι άνεργο και το 20% είναι στα όρια της φτώχειας. 

Ήδη οι εξελίξεις στην Ιορδανία, (στην οποία ζουν 650.000 Σύριοι πρόσφυγες σε ένα συνολικό πληθυσμό 9,5 εκατομμυρίων) ανησυχούν τα αραβικά καθεστώτα από την Αίγυπτο μέχρι την Σαουδική Αραβία, καθώς δείχνει ότι η φωτιά που γέννησε την Αραβική Άνοιξη πριν από επτά χρόνια, παραμένει ζωντανή. Το ίδιο «ανήσυχες» είναι οι δυτικές κυβερνήσεις που έβλεπαν την Ιορδανία σαν μια όαση σταθερότητας στην περιοχή. Ήδη τον Δεκέμβρη στην Ιορδανία ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους και ενάντια στην απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ.