Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η ομοφοβία σκοτώνει

Προβολή της ταινίας «Βυζιά» (2017) και ανοιχτή συζήτηση διοργάνωσε η Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 και άνω, Proud Seniors στις 24/2. Πρόκειται για ντοκυμαντέρ σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Την έρευνα και το σενάριο έκανε η Λιόπη Αμπατζή και τη σκηνοθεσία η Ανιές Σκλάβου και ο Στέλιος Τατάκης. 

Η ταινία αγγίζει και μια σειρά ζητήματα που κάνουν τη σχέση μιας γυναίκας με το σώμα της «ταμπού», δυσκολεύοντας την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, ενώ δίνει έμφαση και στο πώς η απουσία συνέχειας (και άρα χρόνου και εμπιστοσύνης) στη σχέση γιατρού και ασθενούς μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές και επιδείνωση της υγείας. Ενδιαφέρον είχε επίσης η εξομολόγηση ενός άνδρα, μεγάλου σε ηλικία, που έπασχε από καρκίνο του μαστού: «Κάθομαι μόνος γιατί τι να πω στο καφενείο; Ότι έχω καρκίνο του μαστού, ολόκληρος άντρας;», δείχνοντας πολύ γλαφυρά ότι η αντιμετώπιση των ταμπού και η πρόσβαση στην Υγεία είναι υπόθεση όλων. 

Στερεότυπα

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε λόγος και για τα στερεότυπα που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν στο σύστημα Υγείας σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων. Έχοντας μόλις δει το ντοκυμαντέρ, το συμπέρασμα ότι η ομοφοβία οδηγεί σε χειροτέρευση της Υγείας του ασθενούς και κατά συνέπεια χειρότερη Υγεία για το κοινωνικό σύνολο, βγαίνει άμεσα. 

Η ίδια η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης δείχνει πόσο χειροπιαστά είναι τα αιτήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων και πόσο αναγκαίο και εφικτό είναι να συνδεθούν με τις μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι –για παράδειγμα στο υγειονομικό κίνημα. Η μάχη για τσάκισμα της ομοφοβίας σε κάθε πτυχή της κοινωνίας και ειδικά στο κοινωνικό κράτος είναι επιτακτική. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο Β. Χατζηνικολάου κάλεσε στην απεργιακή 8 Μάρτη, μια ιστορική ημέρα που θα συγκεντρώσει όλες αυτές τις αιχμές στους δρόμους.