Κατέβασε τους διακόπτες η ΕΤΙΤΑ

Τους διακόπτες των δελτίων ειδήσεων και όλων των ενημερωτικών εκπομπών στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας κατέβασαν οι τεχνικοί την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Απρίλη. Οι απεργίες που κήρυξε η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) και κάλυψε το ΕΚΑ, έδειξαν για άλλη μια φορά τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να νεκρώνουν ολοκληρωτικά την ενημέρωση.

Το ίδιο έδειξε και η αντίδραση των καναλαρχών που έστειλαν, δύο φορές, την Ενωση στα δικαστήρια για να βγουν οι 24ωρες απεργίες, πρώτα της Πέμπτης 5/4 και μετά της Παρασκευής 6/4, παράνομες και καταχρηστικές. Οι καταδικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου δεν πτόησαν τους τεχνικούς που πραγματοποίησαν τις απεργίες με την κάλυψη του ΕΚΑ.

Η κινητοποίησή τους κατάφερε μάλιστα να συμπαρασύρει την ΕΣΗΕΑ και την ΕΠΗΕΑ που κήρυξαν τετράωρη στάση εργασίας 6πμ-10πμ την Παρασκευή 6/4 όλων των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Οπως ανέφερε η ανακοίνωση των Ενώσεων: “Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συνεχιζόμενο κύμα απολύσεων και την άρνηση υπογραφής ΣΣΕ. Επίσης, η στάση εργασίας γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συνάδελφους τεχνικούς τηλεόρασης”.

Με τις απεργίες, που αναμένεται να έχουν συνέχεια, οι τεχνικοί διεκδικούν: Να αποσυρθεί η εργοδοσία από την προσβολή και την αμφισβήτηση της Δ.Α. 26/2011 που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών τηλεόρασης που εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς με εθνική εμβέλεια. Να αποσυρθούν αμέσως όλες οι μηνύσεις και οι αγωγές κατά των τεχνικών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή συνδικαλίζονται.

“Μοναδική παραφωνία για άλλη μια φορά ήταν το μνημονιακό κανάλι του ΣΚΑΙ που δεν σεβάστηκε όχι μόνο την δική μας απεργία, αλλά και αυτή την στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ που κήρυξε για συμπαράσταση. Δεν μας κάνει πια εντύπωση μιας και η διοίκηση του εργασιακού ΝΤΑΧΑΟΥ το ΣΚΑΙ, «απαγορεύει» με τρομοκρατικούς και αυταρχικούς τρόπους το ΔΙΚΑΙΩΜΑ συμμετοχής των εργαζομένων του σταθμού, σε οποιαδήποτε κινητοποίηση”, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ μετά τις απεργίες.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΕΤΕΡ σε μια σειρά ραδιοφωνικούς σταθμούς ενάντια στις απολύσεις, τις ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, την καταστρατήγηση της ΣΣΕ. Οι τεχνικοί στο SENTRA FM συνεχίζουν τις 3ήμερες 9 με 12/4 έχοντας ξεπεράσει τις 10 μέρες απεργίας, τις ίδιες μέρες απεργούν οι τεχνικοί στους σταθμούς HAPPY και LOVE, ενώ οι συνάδελφοί τους στο ΚΟΚΚΙΝΟ πραγματοποιούν νέα 48ωρη στις 9 και 10/4.

Με τους εργαζόμενους στην Ελευθεροτυπία και το ALTER να επιμένουν στον αγώνα τους για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και την επαναλειτουργία των Μέσων χωρίς μείωση θέσεων εργασίας και χωρίς καμιά μεταβολή μισθολογικών ή εργασιακών δικαιωμάτων, με τους εργαζόμενους σε μια σειρά Μέσα να προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στις επιθέσεις των εργοδοτών, οι Ενώσεις των ΜΜΕ είναι απαραίτητο να κλιμακώσουν με απεργία σε όλον τον κλάδο τώρα.