Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Δήμους και Περιφέρειες

Οι Τοπικές Επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Καλαμάτα και Κόρινθο, πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ανοιχτές εκδηλώσεις όπου συζήτησαν τα βασικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης του αντικαπιταλιστικού σχήματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 50 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση της Καλαμάτας που έγινε την Τετάρτη 12/2, ενώ ανάλογη επιτυχία είχε και η εκδήλωση της Κορίνθου. Και στις δύο συζητήθηκαν οι δυνατότητες που ανοίγονται για την πολιτική παρέμβαση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Πελοπόννησο στη βάση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Μετά τις εκδηλώσεις και την πλατιά συζήτηση που θα γίνει σε όλες τις πόλεις, θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του σχήματος στην Περιφέρεια.

«Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα: Είτε το κεφάλαιο θα ξεπεράσει την κρίση του σε βάρος μας, διαπράττοντας το μεγάλο αυτό κοινωνικό έγκλημα, ισοπεδώνοντας οριστικά ό,τι κατάφερε να κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες όλες αυτές τις δεκαετίες, είτε εμείς θα χαράξουμε από κοινού το μονοπάτι του νικηφόρου αγώνα, της παρατεταμένης σύγκρουσης και ρήξης με τις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ΔΝΤ για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα συμφέροντά μας… Για εμάς λοιπόν είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός αντικαπιταλιστικού σχήματος παρέμβασης σαν αναπόσπαστο κομμάτι ενός πραγματικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ρήξης και ανατροπής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα μάχεται τις αντιλαϊκές πολιτικές», αναφέρει το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις δύο εκδηλώσεις.

Μετά την πρώτη συνέλευση της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή που αποφάσισε την Πέμπτη 20/2 να συζητήσει το προσχέδιο της διακήρυξης, να προχωρήσει σε νέα ανοιχτή συνέλευση στις 5-10 Μάρτη, να οργανωθούν συσκέψεις ανά διαμέρισμα και άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις ενάντια στο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, όπως ήδη έγινε με τις συγκεντρώσεις της Δευτέρας 17/2 έξω από τα πολυιατρεία. Επίσης στην πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού προτάθηκε η υποψηφιότητα του Π. Κωνσταντίνου.

Νίκαια

Τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικού σχήματος στη Νίκαια αποφάσισε η Συνέλευση της ΤΕ Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β' Πειραιά που συνεδρίασε τη Δευτέρα 17/2, όπου συζητήθηκαν τα βασικά πολιτικά χαραχτηριστικά του σχήματος, η διαδικασία συγκρότησής του και έγιναν προτάσεις για επικεφαλείς. Αποφασίστηκε να γίνει η πρώτη ιδρυτική συνέλευση του σχήματος στις 5 Μάρτη.

Την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, στο Δημαρχείο της Καισαριανής, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση της «Ανυπόταχτης Καισαριανής» με θέμα «Τα προβλήματα της πόλης και η λύση τους». Αποφασίστηκε οι επόμενες συνελεύσεις να είναι θεματικές και να συζητιέται κάθε φορά ένα θέμα. Η επόμενη συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε 3 εβδομάδες με θέμα «την κοινωφελή εργασία και τον νέο ρόλο του Δήμου ως εργοδότη, χρήστη εργασίας και αγοραστή υπηρεσιών».

Έγινε την Κυριακή 16/2 η Συνέλευση του Δημοτικού Σχήματος «Ρήγμα στα Δυτικά» στο Αιγάλεω. Συμμετείχαν πάνω από 60 αγωνιστές της περιοχής που ψήφισαν τη διακήρυξη του σχήματος και τον γιατρό Πέτρο Παπανικολάου, επικεφαλή του σχήματος. Μετά την παρέμβαση ενάντια στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ που έγινε την επόμενη μέρα το πρωί, στη νέα συνεδρίαση του συντονιστικού θα αποφασιστεί νέα συνέλευση και εκδήλωση με θέμα το ευρώ και την ΕΕ.

Την παρέμβασή του στις δημοτικές εκλογές του Μάη, με επικεφαλής τη Ράνια Νενεδακη, νυν δημοτική σύμβουλο αποφάσισε το δημοτικό Σχήμα Ζωγράφου, “Κίνημα στην Πόλη”, που συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή. Στη συνέλευση που πήραν μέρος εργαζόμενοι, μετανάστες, φοιτητές από την περιοχή του Ζωγράφου αποφασίστηκε να συγκροτηθεί νεο συντονιστικό με διευρυμένη συμμετοχή και άνοιξε η συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης του σχήματος μέχρι τις δημοτικές εκλογές, με πρωτο σταθμό τη μάχη για να μείνουν ανοιχτά τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Κατερίνα Θωίδου


Κρήτη

Στις 16/2 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο η πρώτη συνέλευση της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στην Κρήτη για να συζητηθεί η παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές στην Περιφέρεια Κρήτης. Η συνέλευση ήταν αρκετά μαζική καθώς πάνω από εκατό άτομα έλαβαν μέρος.

Τη συζήτηση άνοιξε ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΑΠ, Σεραφείμ Ρίζος, που παρουσίασε έναν απολογισμό των έως τώρα παρεμβάσεων μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και των αξόνων βάση των οποίων κινήθηκε αυτή και εξειδικεύτηκε σε ζητήματα όπως ο Καλλικράτης, το ΕΣΠΑ, το χωροταξικό, οι ΒΑΠΕ, η διακομιδή των σκουπιδιών, ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός. Απαρίθμησε τις κόντρες που δώσαμε ως ΑΑΠ στο Περιφερειακό Συμβούλιο προβάλλοντας τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες από την πάλη για τα νοσοκομεία στο Λασίθι, τον αγώνα για τη σωτηρία των σχολείων ενάντια στις συγχωνεύσεις, τις απεργίες και τις φοιτητικές καταλήψεις, τη μάχη ενάντια στους φασίστες και το ρατσισμό κ.α. Τόνισε ότι η επόμενη κάθοδός μας στις περιφερειακές εκλογές πρέπει να βασίζεται στην προβολή και υπεράσπιση των εργατικών αγώνων για την ανατροπή της κυβέρνησης, το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και τον αντί ΕΕ χαρακτήρα του εγχειρήματος, καθώς και στην αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη.

Στόχοι

Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά πλούσια καθώς πάνω από 25 σύντροφοι πήραν το λόγο. Αποφασίστηκε ότι η ΑΑΠ θα παρέμβει στις ερχόμενες περιφερειακές εκλογές διεκδικώντας την Περιφέρεια Κρήτης. Με την παρέμβασή της θέτει ως στόχους την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου στις περιφέρειες, στους Δήμους και στην κοινωνία καθώς και της κυβέρνησης.

Την υπεράσπιση των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων με παύση πληρωμών, διαγραφή του τοκογλυφικού και ιμπεριαλιστικού χρέους, με κατάργηση των μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων. Κατάργηση του Καλλικράτη, πάλη ενάντια στο τοπικό κράτος, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Την πάλη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο. Τον αγώνα ενάντια στο τοπικό κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, άρνηση και ανυπακοή στις δεσμεύσεις και οδηγίες της, σε σύνδεση με τη συνολική πάλη για ρήξη και αποδέσμευση από Ευρώ και ΕΕ. Θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα την ενίσχυση και διεύρυνση της.

Στο καλό κλίμα της συνέλευσης, δυστυχώς, υπήρχαν εξαιρέσεις. Η προσπάθεια αποκλεισμού ομιλητών όπως συντρόφισσας απολυμένης συνδικαλίστριας από το χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την ώρα που οι ίδιοι διατείνονταν ότι πρέπει να έχουμε θέσεις για τον τουρισμό, η βίαιη διακοπή ομιλητή, δεν αποτελούν στοιχείο δημοκρατικής συζήτησης, αλλά ούτε και στοιχεία συντροφικών σχέσεων που έχουμε διαμορφώσει στην Κρήτη έπειτα από τόσα χρόνια κοινής δουλειάς και παρέμβασης.

Στη νέα συνέλευση της ΑΑΠ που ορίστηκε για της 9/3 θα συνεχιστεί η συζήτηση για την παρέμβασή μας. Το ΣΕΚ θα δώσει τις δυνάμεις του για την όσο το δυνατό καλύτερη, αποτελεσματικότερη και δημοκρατικότερη διεξαγωγή της.

Μαργαρίτα Παπαμηνά


Κεντρική Μακεδονία

Το Σάββατο 15/2 έγινε στην ΕΔΟΘ στη Θεσσαλονίκη σύνελευση του Περιφερειακού Σχήματος Κεντρικής Μακεδονίας, «Αντικαπιταλιστική Αριστερά –Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, Καλλικράτη» με βασικό θέμα συζήτησης τον απολογισμό της παρέμβασης της Κίνησης εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, τους άξονες της προγραμματικής διακήρυξης, το πρόγραμμα δράσης και τα κριτήρια συγκρότησης του ψηφοδελτίου.

Μετά την παρουσίαση του 8σελίδου απολογισμού από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Κούτρα, χαιρετισμό απεύθυνε ο Ζώης Πολυζωΐδης από το ΔΣ των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ που ευχαρίστησε τόσο το σχήμα όσο και τον επικεφαλής για την στήριξη στον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Στη συνέχεια η Νένα Παμπουκίδου, εργαζόμενη στην Περιφέρεια του νομού Κιλκίς θύμισε τη μάχη των εργαζόμενων στην Περιφέρεια ενάντια στις απολύσεις των ΙΔΑΧ και την στήριξη του αγώνα των εργαζόμενων από το περιφερειακό σχήμα όσο και από τον επικεφαλής Γιάννη Κούτρα. Ο Μάκης Γεροντίδης από τα Γιαννιτσά θύμισε την παρέμβαση στις τοπικές μάχες για το περιβάλλον, ενώ ο Χάρης Μόχλας από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας τόνισε ότι η παρουσία του σχήματος έδωσε προβολή στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνολικά γιατί είχε θετικές παρεμβάσεις.

Απολογισμός

Οι περισσότερες τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων αποτίμησαν θετικά τον απολογισμό δράσης. Έγινε συζήτηση πάνω στο ζήτημα της καλύτερης λειτουργίας του σχήματος και συμφωνήθηκε ότι θα γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια για να γίνουν πιο τακτικές συνελεύσεις το επόμενο διάστημα.

Τέλος ανακοινώθηκε το νέο εκλογικό κατέβασμα του σχήματος στην Κεντρική Μακεδονία, εκλέχτηκε γραμματεία όπου θα οργανώσει τη νέα συνέλευση την Κυριακή 9 Μάρτη, που θα ψηφίσει τη διακήρυξη και τον επικεφαλής περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες.

Οπως αναφέρει το δελτίο τύπου της “Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς –Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, Καλλικράτη στην Κ. Μακεδονία”: “Αποφασίστηκε η συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές της 18ης Μάη με βασικούς στόχους: Την αποφασιστική καταδίκη της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και συνολικά της πολιτικής κυβέρνησης -ΕΕ-ΔΝΤ, των Μνημονίων και του Καλλικράτη. Την αποφασιστική καταδίκη της ΕΕ που οργανώνει με τα Μνημόνια και το ληστρικό Χρέος της αντιλαϊκή εκστρατεία σε όλη την Ευρώπη. Την ανάδειξη μιας ισχυρής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, μιας δύναμης που ενισχύει την ανάπτυξη μαχητικών αγώνων με πρόγραμμα την εργατική διέξοδο από την κρίση”.


Νέο Ηράκλειο

Την Κυριακή 16.02 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνέλευση του αριστερού - αντικαπιταλιστικού δημοτικού σχήματος στο Ν. Ηράκλειο, το οποίο και ονομάστηκε: "Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο - Αριστερή Αντικαπιταλιστική Δημοτική κίνηση".

Με συμμετοχή πάνω από σαράντα αγωνιστών και αγωνιστριών της γειτονιάς, συζητήθηκε και εγκρίθηκε η ιδρυτική Διακήρυξη του Σχήματος και το πλαίσιο οργανωτικής λειτουργίας.

Τη συνέλευση άνοιξαν οι Δημήτρης Ταβουλάρης και Γιώργος Ράγκος και στη συνέχεια έγινε μεγάλη συζήτηση γύρω από την ανάγκη ύπαρξης ενός δημοτικού σχήματος με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο που να μπορεί και να δίνει μάχες μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο αλλά και να κινητοποιεί τον κόσμο της γειτονιάς.

Σε ένα δήμο που η δημοτική αρχή έχει τους εργαζόμενους στη δημοτική ραδιοφωνία ένα χρόνο απλήρωτους, που η κυβέρνηση έκλεισε τον τοπικό ΕΟΠΥΥ, που οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν ικανοποιούν ούτε το 25% των παιδιών που κάνανε αίτηση και οι δημοτικές παροχές μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν, που οι ναζί της Χρυσής Αυγής έχουν τα κεντρικά γραφεία - ορμητήρια δολοφόνων για τα Βόρεια Προάστια, που το κτήμα ΦΙΞ είναι κλειστό για τους κατοίκους, ένα αριστερό αντικαπιταλιστικό δημοτικό σχήμα έχει πολύ δουλειά να κάνει με όλους όσους βρεθήκαμε μαζί στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια της γειτονιάς, στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις υποστήριξης των απεργιακών αγώνων, των εργαζόμενων στο δήμο, στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, στη τοπική κλινική Γρηγοριάδη, στους αγώνες για να δοθεί το Κτήμα ΦΙΞ στους κατοίκους, στις λαϊκές συνελεύσεις στην πλατεία και άλλου.

Γιώργος Ράγκος