Εργατικό κίνημα
ΕΡΤ ANOIXTH με τις κατακτήσεις του αγώνα

Από τη συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ την εβδομάδα που πέρασε, με καλεσμένους πλήθος συνδικαλιστικών φορέων που σχετίζονται με το ζήτημα.
 
Κοινή αφετηρία όλων των εκπροσώπων που τοποθετήθηκαν ήταν το γεγονός ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου και η επικείμενη επαναλειτουργία του φορέα, αποτελεί μια πρώτη νίκη, μια πρώτη δικαίωση του πολύμηνου αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα έγιναν σειρά παρατηρήσεων για τις ελλείψεις του νομοσχεδίου και τα σημεία που δεν ικανοποιούν τους αγωνιζόμενους. 
 
Ίσως την πιο σκληρή κριτική, την έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης: “Παρά τις επισημάνσεις που έγιναν, το σχέδιο νόμου εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ σοβαρά προβλήματα” τόνισε, καθώς “περιορίζεται στη μετονομασία της ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ, με ορισμένες επί μέρους τροποποιήσεις του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ” Συνέχισε χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο “απογοητευτικό, από κάθε άποψη, πολιτική, ηθική, συμβολική, επικοινωνιακή, αξιοπρέπειας. Δεν μπορεί κανένας της ΕΡΤ να νιώσει δικαίωση και ενθουσιασμό από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου. Θεωρούμε ότι δεν είναι αργά να υπάρξει αναθεώρηση ή να διορθωθει κατά τέτοιο τρόπο που να μη θυμίζει το “μαύρο”  παρελθόν της ΝΕΡΙΤ”.
 
Εκπροσωπόντας της διεθνή συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στα ΜΜΕ, UNI MEI, ο εργαζόμενος της ΕΡΤ, Γαβρίλος Κασιμάτης έθεσε το πρόβλημα της μη διασφάλισης “στο γράμμα του νόμου, της λειτουργίας όλων των φορέων και των υπηρεσιών. Δεν νοείται ενιαίος φορέας χωρίς τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, την ΕΡΤ3, τα μουσικά σύνολα κλπ” .   
 
Σαφέστατα πιο θετικός απέναντι στο νομοσχέδιο αλλά με τις δικές του παρατηρήσεις, ο Γιώργος Σαββίδης εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ: “ Αυτόν τον αγώνα τον δώσαμε με τον λαό και είχαμε μαζί μας και αλληλέγγυους που πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε αυτούς που θα προσληφθούν. Υπάρχουν και ζητήματα με τις αποζημιώσεις κλπ. Δεν πρέπει να έρθουν παραπονεμένοι οι συνάδελφοι στον νέο φορέα. Πρέπει να είναι όλοι με ψηλά το κεφάλι αλλά χωρίς να αισθάνονται ότι αδικήθηκαν”.
 
Στο ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπός τους, Γιάννης Πρίντεζης: 
 
“Λυπάμαι γιατί μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, αγώνα κι αγωνίας, βρίσκομαι απέναντί σας προκειμένου να αποδείξω πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα για μένα και τους συναδέλφους. ... Οι συμβασιούχοι ήταν για όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπό καθεστώς ομηρίας και μπαλάκι για τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Η αποκατάσταση των εις βάρος τους αδικιών αποτέλεσε αιχμή του δόρατος των δεσμεύσεων της σημερινής κυβέρνησης. Επικαλούμαι την επίσημη προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το άνοιγμα της νέας ΕΡΤ, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβρη του 2014 και στην οποία υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τους συμβασιούχους. Τέσσερις μήνες μετά το γύρισμα της σελίδας λοιπόν κι ενώ το ν/σ για την ΕΡΤ έχει μπει στην τελική ευθεία, η αποκατάσταση των συμβασιούχων, που σε ένα μεγάλο ποσοστό τους αγωνίστηκαν για να μείνει ανοιχτή η φωνή των αντιμνημονιακών, των αγωνιζόμενων δυνάμεων, εξακολουθεί δυστυχώς σε αντίθεση με τα όσα ελέχθησαν, να είναι διακύβευμα. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τί σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τους συμβασιούχους της ΕΡΤ.”
 
Αυτοδιαχείριση
 
Στην ανάγκη αυτοτέλειας της ΕΡΤ3 και στην εμπειρία της αυτοδιαχείρισης αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της ΕΡΤ3, Ελευθερία Φαραντάκη και Γιάννης Γκίρμπας.
 
“Για εμάς μείζον ζήτημα ποτέ δεν ήταν μόνο οι θέσεις εργασίας μας” τόνισε η Ελευθερία Φαραντάκη και συνέχισε: “Ζητάμε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλες τις δομές της σε κάθε γωνιά της χώρας και την απρόσκοπτη λειτουργία της. Ακύρωση των παράνομων άδικων απολύσεων με αναγνώριση εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. ΕΡΤ ανεξάρτητη στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Ως εργαζόμενοι ζητάμε να ενσωματώσουμε σταδιακά τις κατακτήσεις από τον πολύμηνο αυτοδιευθυνόμενο αγώνα μας προς όφελος της κοινωνίας, της ελευθεροτυπίας και της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας.
 
Η αυτοδιαχείριση για μας δεν αποτελεί ουτοπία. Είναι η βιωμένη πράξη που στηρίχτηκε από χιλιάδες πολίτες, από όλα τα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας που αρνούνται να υποταχτούν στο μαύρο. Η αυτοοργάνωση της ΕΡΤ3 είναι μια βιωμένη πράξη που γίνεται αντικείμενο καταγραφής και μελέτης από διεθνή μέσα ενημέρωσης κι από πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Πάνω απ'όλα με κεντρικό πυρήνα τη γενική συνέλευση των εργαζομένων...
 
Προτείνουμε επιστροφή στις ΣΣΕ στο πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας πριν την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών για τα εργασιακά. Χωρις μισθολογικές ανισότητες του προσωπικού. Επιστροφή όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που είχαν ενεργή σύμβαση με την ΕΡΤ στις 11/6/13 και μονιμοποίησή τους. Ενσωμάτωση σταδιακά των αλληλέγγυων που συμμετείχαν λειτουργικά στον αγώνα μας. Το ανταποδοτικό τέλος των 3ευρώ να μείνει αποκλειστικά στη λειτουργία της ΕΡΤ. 
 
Αναμένουμε από τον κ. υπουργό να μας πει γιατί δεν υπάρχει η ΕΡΤ3 ως αναφορά στο σχέδιο νόμου, εάν θα έχει την διοικητική αυτοτέλεια που είχαμε επί 20 συναπτά έτη, με ποιόν τρόπο θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της πολύμηνης αυτοδιαχειριζόμενης λειτουργίας. Με ποιόν τρόπο το ν/σ αποτρέπει την επανάλειψη ενός αντιδημοκρατικού πραξικοπηματικού λουκέτου στη δημόσια ρ/τ. Τί θα γίνει με το αρχείο της ΕΡΤ και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία”;
 
Σε κοινό μήκος κύμματος ο Γιάννης Γκίρμπας, μεταξύ άλλων είπε:  “Κρατήσαμε την ΕΡΤ ζωντανή. Δύο είναι τα σημαντικότερα πράγματα που κατακτήσαμε. Η αυτοδιαχείριση της παραγωγής και η αυτοδιεύθυνση του αγώνα. Αν η κυβέρνηση πραγματικά ενσωματώσει αυτά τα χαρακτηριστικά την επόμενη μέρα λειτουργίας της ΕΡΤ τότε θα χει ακούσει και την κοινωνία που μας στηρίζει και τους ίδιους τους εργαζόμενους”.          
 
Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς δεσμεύτηκε να απαντήσει στα ζητήματα αφού εξεταστούν οι παρατηρήσεις και τα υπομνήματα των φορέων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες μέρες.