Εργατικό κίνημα
Η Θεσσαλονίκη μας καλεί

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

\r\n
\r\n
6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 6μμ, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
\r\n
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΟΥΛΜΑΝ 
\r\n
Αθήνα 210 5221509, 6984624073
\r\n
Αναχώρηση από Μουσείο 8πμ 
\r\n
\r\n
 
\r\n
\r\n
Πάτρα 6972868929 
\r\n
Γιάννενα 6981065550 
\r\n
Γιαννιτσά 6974541520 
\r\n
Αλεξανδρούπολη 6972552933 
\r\n
\r\n
\r\n
Βόλος 6974820870 
\r\n
Λάρισα 6947853655  
\r\n
Ξάνθη 6988944066 
\r\n
\r\n
 
\r\n
\r\n

\r\n

Eκδήλωση συζήτηση

\r\n
\r\n
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 12μεσ. ΕΔΟΘ Πρόξενου Κορομηλά 51
\r\n
Ομιλητές: από ΕΡΤ, Νοσοκομεία, εκπαιδευτικούς και την Εργατική Αλληλεγγύη
\r\n
\r\n
 
\r\n

\r\n

Ενάντια στην κυβέρνηση της ανεργίας, του πολέμου και του ρατσισμού 

\r\n
\r\n
\r\n
Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Ο Σαμαράς έχει το θράσος να απειλεί ότι θα εμφανιστεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ για να εξαγγείλει ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η πιο μισητή κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, θα συνεχίσει την πορεία της. Είναι σκέτη πρόκληση και στη ΔΕΘ θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει. Μια απάντηση αντικυβερνητική, αντιπολεμική, αντιφασιστική.
\r\n
 
\r\n
Όσο κι αν προσπαθούν τα παπαγαλάκια να φτιάξουν το προφίλ του Σαμαρά, μιλώντας για εξαγγελία φοροελαφρύνσεων από τη Θεσσαλονίκη, κανένας δεν ξεχνά ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση βουτηγμένη στα ψέματα και στο αίμα.
\r\n
Κάθε μέρα οι υπουργοί μιλάνε για το «τέλος των Μνημονίων» και κάθε μέρα παίρνουν νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα διαλύοντας μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία. Όλο το καλοκαίρι προσπαθούσαν να περάσουν “πακέτα” απολύσεων στο δημόσιο μέσα από το σφαγείο της αξιολόγησης αλλά η αντίσταση των εργαζόμενων τους μπλόκαρε. 
\r\n
 
\r\n
Την ίδια ώρα, ο Σαμαράς στηρίζει το Ισραήλ που αιματοκυλάει τη Γάζα. Όλος ο πλανήτης βγήκε στους δρόμους ενάντια στα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστίνιων, αλλά η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ επιμένει να συνεργάζεται με τους σφαγείς. Ο Ομπάμα στέλνει ξανά τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ στο Ιράκ και ο Σαμαράς συμμετέχει και σε αυτό το έγκλημα, όπως και στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ με τη Ρωσία για να μοιράσουν την Ουκρανία.
\r\n
\r\n

Πλάτες στους φασίστες

\r\n
\r\n
Είναι μια κυβέρνηση που σπέρνει το ρατσισμό και κάνει πλάτες στους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Μιλάνε για «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο και την ίδια στιγμή ο Βαγγελάτος και οι τραμπούκοι του, που πυροβόλησαν τους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, τριγυρνάνε ελεύθεροι.
\r\n
 
\r\n
Είναι η κυβέρνηση των Μπαλτάκων που αποφυλακίζει υπόδικους νεοναζί σαν τη Σκορδέλη και τον Ματθαιόπουλο και παζαρεύει «μετανοημένους» χρυσαυγίτες για να μαζέψει τα κουκιά της στη Βουλή.
\r\n
Η αναμονή για το αν και πότε θα γίνουν εκλογές προκειμένου να ανατραπεί αυτό το αίσχος, είναι λάθος. Οι αγώνες των εργατών γκρέμισαν τις κυβερνήσεις του Καραμανλή, του Παπανδρέου και του Παπαδήμου, το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα.
\r\n
Το συλλαλητήριο στις 6/9 στη Θεσσαλονίκη θα είναι το σημείο συνάντησης όλων των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, στέλνοντας καθαρό μήνυμα για το καυτό φθινόπωρο που θα ακουλουθήσει. Από τις ηρωικές καθαρίστριες, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, τους λιμενεργάτες της COSCO, τους απεργούς της Κόκα-κόλα, τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία κι όλο το δημόσιο που μπλόκαραν την αξιολόγηση. 
\r\n
 
\r\n
Μαζί με τους χιλιάδες αγωνιστές κι αγωνίστριες που βγήκαν στους δρόμους επανειλημμένα μέσα στο κατακαλόκαιρο, από την Αθήνα μέχρι την Ξάνθη, για να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό. Μαζί με όλο το αντιφασιστικό κίνημα στο ξεκίνημα του δικού του μήνα, του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
\r\n
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Θεσσαλονίκη για να απαιτήσουμε όλοι μαζί την ανατροπή της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων και να ανοίξουμε το δρόμο για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας λεηλάτησαν: τις δουλειές μας, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα σχολεία, τα νοσοκομεία μας. Η Εργατική Αλληλεγγύη, με αφίσα και προκήρυξη, δίνει όλες της τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό.
\r\n
\r\n
\r\n

Θα είμαστε παρόντες στη ΔΕΘ και τη μεγάλη συγκέντρωση μαζί με την ομοσπονδία μας, τις καθαρίστριες, τους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ, τα Τσιμέντα Χαλκίδας, όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά. Έτσι θα συνεχίσουμε. Ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο, είτε αυτό είναι το ίδιο το κράτος, είτε η Κόκα Κόλα, είτε η Lafarge. Θα είμαστε και στις πύλες της ΔΕΘ μοιράζοντας υλικό και μαζεύοντας υπογραφές, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει τον αγώνα μας.    
\r\n
 
\r\n
Είμαστε εδώ και 11 μήνες στους δρόμους κι αγωνιζόμαστε για να ξανανοίξει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις. Η εταιρία προσπαθεί να βγάλει ένα ψεύτικο κοινωνικό προφίλ μέσω των ΜΜΕ κι εμείς προσπαθούμε να δείξουμε το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτή τη βδομάδα ήμασταν στην Αθήνα με 4 αυτοκίνητα με ντουντούκες και καλούσαμε τον κόσμο σε μποϋκοτάζ στα προϊόντα της 3Ε. Η Κόκα Κόλα λέει ψέματα ότι μένει Ελλάδα κι ότι άνοιξε το εργοστάσιο κλπ. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Αυτοί μόνο θεό τους έχουν το χρήμα. Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας δείχνουν ότι ο κόσμος μας στηρίζει και συμμετέχει στον αγώνα μας. Ήδη με την καμπάνια μας η εταιρία ανακοίνωσε πτώση 11% στα καθαρά κέρδη. 
\r\n
 
\r\n
Στράτος Ναλμπαντίδης, απεργός Κόκα Κόλα Θεσ/νίκης
\r\n
\r\n

Καλούμε όλο τον κόσμο στις 6/9, στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ. Προφανώς όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ από όλη τη χώρα, αλλά κι όλους όσους βρίσκονται σε αγώνα και κινητοποιήσεις. Μόνο ενώνοντας τις φωνές μας αποκτούμε δύναμη. Μόνο ενωμένοι θα τους ανατρέψουμε.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Το κάλεσμά μας για τις 6/9 είναι στις 6μμ στην πλατεία Αριστοτέλους. Πριν από το συλλαλητήριο, στις 2/9, στις 7μμ στο κτίριο της ΕΡΤ3 στη λεωφόρο Στρατού, θα πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη συνέλευση εργαζομένων της ΕΡΤ κι αλληλέγγυων για να οργανώσουμε τα της ΔΕΘ αλλά και τη συνέχεια του αγώνα.
\r\n
 
\r\n
Ελευθερία Φαραντάκη, εργαζόμενη ΕΡΤ3
\r\n
\r\n

Όπως κάθε χρόνο θα είμαστε στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, ειδικά τώρα που έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Θα είμαστε όλοι εκεί. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
Στη μάχη του νερού έχουμε πετύχει μια προσωρινή νίκη. Μετά το επιτυχημένο δημοψήφισμα και μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο εκπρόσωπος της Suez, της υποψήφιας αγοράστριας εταιρίας, αποδέχτηκε ότι χάσανε. Το ίδιο αποδέχτηκαν και κάποιοι υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί. Παρ\'όλα αυτά δεν τους εμπιστευόμαστε, ούτε εφησυχάζουμε αν δεν βγει τώρα το νερό της Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ κι αν δεν ανακοινωθούν νέοι τρόποι διαχείρισης του νερού, κάτω από τον έλεγχο του λαού.   
\r\n
 
\r\n
Ζώης Πολυζωίδης, γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ 
\r\n
\r\n

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ, συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ και καλούμε όλο τον κόσμο να δόσει το παρών στην πορεία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το σύνθημά μας είναι να πέσει η κυβέρνηση.  
\r\n
\r\n
 
\r\n
Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο όνομα της υποτιθέμενης “ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”. Στα ήδη επιβαρυμένα γενικά νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις θα προσθέσουν και τις ψυχιατρικές κλινικές. Ο σκοπός της σαμαροβενιζελικής κυβέρνησης είναι οι καταργήσεις ψυχιατρικών μονάδων, κλινών και θέσεων εργασίας, προκειμένου να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας. Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να τους σταματήσουμε, συντονισμένα με όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης που παλεύουν. Με τις καθαρίστριες, την ΕΡΤ, τους σχολικούς φύλακες, τους καθηγητές, τους εργάτες της Κόκα Κόλα, τους λιμενεργάτες της Cosco κλπ. Όλοι μαζί διαδηλώνουμε και στέλνουμε το μήνυμα στη ΔΕΘ.
\r\n
 
\r\n
Κατερίνα Αβραμίδου, εργαζόμενη ΨΝΘ
\r\n
\r\n

Το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ μπορεί να είναι ορόσημο για το εργατικό κίνημα, στη μάχη του ενάντια στα νέα μνημόνια που φέρνει η κυβέρνηση. Η φορολεηλασία συνεχίστηκε και μέσα στο κατακαλόκαιρο, την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι από 2 έως 10 μήνες. Η κυβέρνηση χύνει κροκοδίλεια δάκρυα για αυτό τον κόσμο την ίδια στιγμή που φέρνει τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι όμως αντιστέκονται. Οι εργαζόμενοι στην Κόκα Κόλα 3Ε και οι καθαρίστριες δείχνουν το δρόμο για το πως θα σώσουμε τους μισθούς μας και τα δικαιώματά μας. Καιρός λοιπόν να διώξουμε αυτή την κυβέρνηση και να ανοίξουμε ένα δρόμο εργατικής εναλλακτικής. Η διαδήλωση στη ΔΕΘ είναι σημαντικός σταθμός σε αυτή τη μάχη.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Κώστας Πολύδωρος, μέλος Δ.Σ Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων Αθήνας
\r\n
\r\n

Οι σφαγές από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ συνεχίζονται αμείωτες στη Γάζα. Πρέπει να ξεσηκωθούμε ενάντια σε αυτό το έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων. Όλοι όσοι βγήκαμε στους δρόμους διαδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό πρέπει να δώσουμε μαζικά το παρών στη διαδήλωση στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο. Να διαδηλώσουμε ενάντια στους δολοφόνους του Ισραήλ και τους διεθνείς προστάτες του ΕΕ και ΗΠΑ και την ελληνική κυβέρνηση που στηρίζει απροκάλυπτα το κράτος τρομοκράτη.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Αντνάν Σεχάντε, εκπρόσωπος Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος
\r\n
\r\n

\r\n

Η δικιά μας “Έκθεση”

\r\n
\r\n
\r\n
Η διαδήλωση στη ΔΕΘ είναι εδώ και 20 χρόνια ένας θεσμός των “από κάτω”. Ένα σταθερό ραντεβού για συνδικάτα και αγωνιστές. Κάθε φορά που ο εκάστοτε πρωθυπουργός κάνει τις εξαγγελίες του, από το βήμα της ΔΕΘ,  χιλιάδες εργαζόμενοι τον πολιορκούν.
\r\n
 
\r\n
Η αρχή έγινε το 1992 όταν τα εγκάνια της 57ης ΔΕΘ έγιναν “υπό την προστασία” χιλιάδων αστυνομικών. Ήταν 12 Σεπτέμβρη και κάθε συγκέντρωση και διαδήλωση για εκείνη την ημέρα, ήταν απαγορευμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό που είχε τρομοκρατήσει τόσο πολύ την κυβέρνηση, ήταν το κομβόι με τα 64 λεωφορεία, γεμάτα με 3000 απεργούς της ΕΑΣ, των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, που ανέβαιναν στη Θεσσαλονίκη για να “υποδεχτούν” τον Μητσοτάκη.
\r\n
 
\r\n
Η απαγόρευση έσπασε από 2000 διαδηλωτές, παρά το γεγονός ότι οι απεργοί της ΕΑΣ δεν μπήκαν ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Οι απεργοί αφού διαδήλωσαν μαζικά στη Λάρισα και παρά την τρομοκρατία και τις προσπάθειες να μην προχωρήσουν, συνέχισαν μέχρι και τα Μάλγαρα, όπου υπό την απειλή αιματοκυλίσματος, η συνδικαλιστική ηγεσία τους αποφάσισε την επιστροφή τους. Τρεις μέρες μετά, στις 15/9, 20.000 διαδηλωτές γέμισαν την πλατεία Αριστοτέλους για να συμπαρασταθούν στην αντιπροσωπεία των απεργών που έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Ο Μητσοτάκης δεν είχε πολύ δρόμο μπροστά του ως πρωθυπουργός. Λίγους μήνες μετά η κυβέρνηση θα έπεφτε και οι απεργοί θα δικαιώνονταν.
\r\n

Κάθε χρόνο

\r\n
Έκτοτε, κάθε χρόνο, τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης πλημμυρίζουν από διαδηλωτές. Ο Σημίτης βρήκε μπροστά του τους αντιπολεμικούς ακτιβιστές. Ο Καραμανλής τα συνδικάτα και τις φοιτητικές καταλήψεις. Το ίδιο κι ο Παπανδρέου. H προσπάθεια τα τελευταία χρόνια είναι να υποβαθμιστεί η παρουσία του πρωθυπουργού στην Έκθεση. Όχι μόνο γιατί δεν έχουν πια τι να υποσχεθούν, αλλά κυρίως γιατί ενώ η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ξεκίνησε σαν ένας θεσμός των από πάνω που έδινε τον τόνο και τις κατευθυντήριες γραμμές για την άρχουσα τάξη, έχει τελικά εξελιχθεί σε μια ετήσια διαδήλωση που δίνει τον τόνο της αντίστασης. Έτσι θα γίνει και στις 6 Σεπτέμβρη.
\r\n