Πολιτική
“Υγροποιημένες” αερ(ι)ολογίες του Σαμαρά

Τις τελευταίες μέρες έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα που προειδοποιούν ότι το χειμώνα μπορεί να υπάρχουν διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου, αν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Μετά τους αγρότες, η συμμετοχή της Ελλάδας στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ με τη Ρωσία απειλεί να αφήσει νοικοκυριά χωρίς θέρμανση.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Βέβαια, η κυβέρνηση έτρεξε με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Μανιάτη να καθησυχάσει τον κόσμο, επειδή έχει καταθέσει πρόταση στην ΕΕ για συντονισμένη πολιτική υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αέριου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισάγει από άλλες χώρες υγροποιημένο φυσικό αέριο.
\r\n
 
\r\n
Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς και εντάσσεται σε σχεδιασμούς που προϋπήρχαν του ρωσικού εμπάργκο.
\r\n
Ένα άρθρο στον Ριζοσπάστη του Σαββάτου 23 Αυγούστου1 θυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υποδοχής LNG στη Ρεβυθούσα αλλά και τη δημιουργία αντίστοιχων εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα στα πλαίσια μιας πολιτικής που ο Σαμαράς είχε παρουσιάσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Πορτογαλία στις 17 Ιούνη:
\r\n
 
\r\n
«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων, να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε ένα αριθμό τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά μήκος όλης της ευρωπαϊκής ακτογραμμής. Και στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό… Και χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους για να μεταφέρεται από τις χώρες προέλευσης στα ευρωπαϊκά παράλια».
\r\n
Ποια συμφέροντα πιέζουν προς μια τέτοια «διαφοροποίηση» των εισαγωγών ενέργειας;
\r\n
 
\r\n
Πρώτα απ’ όλα τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του ελληνικού καπιταλισμού που προωθούν τον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Τα κοιτάσματα φυσικού αέριου που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, δεν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα παρά μόνο με τη μέθοδο της υγροποίησης. Ένας υποθαλάσσιος αγωγός μέχρι την Ελλάδα είναι πολύ δαπανηρός, ενώ η μεταφορά με τάνκερ LNG βολεύει μια χαρά τους εφοπλιστές που ήδη έχουν βάλει μπροστά παραγγελίες κατασκευής τέτοιων πλοίων.
\r\n
 
\r\n
Βέβαια οι εφοπλιστές δεν επενδύουν στηριγμένοι μόνο σε τόσο αβέβαιες προοπτικές όπως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουν κατά νου έναν πολύ πιο ισχυρό παράγοντα- τις αμερικάνικες εξαγωγές LNG.
\r\n
Στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, η παραγωγή φυσικού αερίου έχει εκτιναχτεί χάρη στη νέα τεχνολογία που ονομάστηκε fracking. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα, οι αμερικάνικες εταιρείες ενέργειας άρχισαν να χρησιμοποιούν μια καταστροφική για το περιβάλλον μέθοδο οριζόντιων γεωτρήσεων και υδραυλικής διάνοιξης των προσβάσεων σε κοιτάσματα που παλιά ήταν απρόσιτα. Αυτό ανέβασε την παραγωγή σε σημείο που πολλοί αναλυτές να μιλούν για ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ.
\r\n

Παραμύθι

\r\n
Η θεωρία ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πια ανάγκη τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής είναι ένα παραμύθι, όπως εξηγεί πολύ ωραία ένα πρόσφατο βιβλίο με τίτλο “Snake Oil”.2 Παρά την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, κύρια των υδάτινων πόρων, η παραγωγή φυσικού αέριου με τη μέθοδο fracking στηρίζεται στην εκμετάλλευση των πιο «εύκολων» κοιτασμάτων. Η συνέχισή της απαιτεί όλο και πιο δαπανηρές (και καταστροφικές) γεωτρήσεις και αυτό με τη σειρά του απαιτεί αύξηση της τιμής του φυσικού αέριου που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι πολυεθνικές της ενέργειας προσανατολίζονται σε εξαγωγές φυσικού αέριου από τις ΗΠΑ στη διεθνή αγορά.
\r\n
 
\r\n
Τυπικά, η αμερικάνικη νομοθεσία απαγορεύει την εξαγωγή ενεργειακών πόρων από τις ΗΠΑ. Αλλά το υγροποιημένο φυσικό αέριο θεωρείται «κατεργασμένο» προϊόν και εξαιρείται. Ήδη υπάρχουν αμερικάνικες εταιρείες που διέθεταν εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG στις ΗΠΑ και τώρα τις μετατρέπουν σε εξαγωγικές.
\r\n
 
\r\n
Κάπου εκεί έχουν τη ρίζα τους τα μεγαλεπήβολα σχέδια των ελλήνων εφοπλιστών για τάνκερ LNG και του Σαμαρά για «θαλάσσιους δρόμους». Στηρίζονται στην προοπτική έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ-Ρωσίας και συνδυάζονται με τις λυσσαλέες προσπάθειες του Ισραήλ να παραμείνει το νούμερο 1 μπουλντόγκ του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή.
\r\n
Αν φτάσετε το χειμώνα να παγώνετε χωρίς θέρμανση (είτε γιατί δεν υπάρχει φυσικό αέριο, είτε γιατί έχει γίνει πανάκριβο), θυμηθείτε ότι εκτός από τα Μνημόνια πρέπει να ανατρέψουμε και τα πολεμοκάπηλα σχέδια των Σαμαροβενιζέλων.
\r\n
 
\r\n
1. Υποδομές LNG – «Πολυεργαλείο» στα χέρια των μονοπωλίων, Ριζοσπάστης 23-08-2014, σελ.8
\r\n
2. Richard Heinberg, Snake Oil, how fracking’s false promise of plenty imperils our future, Clairview Books 2014.
\r\n