Πολιτική
Ημερίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κοινή δράση, επαναστατική στρατηγική

“Το εργατικό-λαϊκό κίνημα και η αριστερά στη μάχη για την ανατροπή” ήταν ο τίτλος της ημερίδας που οργάνωσε το Σάββατο 14 Νοέμβρη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Πολυχώρο “Μολύβι” στον Ελαιώνα.
 
Το πρώτο μέρος της ημερίδας απασχόλησε η κλιμάκωση των αγώνων μετά την επιτυχημένη Πανεργατική Απεργία της 12ης Νοέμβρη, ενάντια στη νέα επίθεση στο ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στις νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, υγεία και παιδεία. Αυτά τα κρίσιμα για το εργατικό κίνημα και τη νεολαία μέτωπα ανέδειξαν στις ομιλίες τους η Παντελής Βαϊνάς από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, η Κική Μένου, νέα εργαζόμενη και μέλος της κίνησης Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, η Ελένη Πορτάλιου από την Πρωτοβουλία πολιτών για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο Σπύρος Κοντομάρης από το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων Φυσικού Αερίου Αττικής.
 
Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στην ανάγκη της κλιμάκωσης μονάχα στο επίπεδο των απεργιακών μαχών. Με την ημερίδα να γίνεται λίγες μόνο ώρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, από τα κρίσιμα μέτωπα της περιόδου δε θα μπορούσε να λείπει η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Η ανάπτυξη του αντιρατσιστικού κινήματος, με αιχμή την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, μπορεί να αποκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους του εγκλήματος, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την Ευρώπη Φρούριο.
 
Αντίστοιχο ρόλο έχει να παίξει το αντιφασιστικό κίνημα, η μόνη δύναμη που μπορεί να επιβάλει την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και που δε θα τους αφήσει να εκμεταλλευτούν τους νεκρούς του Παρισιού για να χύσουν ξανά το ρατσιστικό τους δηλητήριο στοχοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Σε αυτές τις πλευρές του αγώνα στάθηκαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δήμο Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ καθώς και ο Τάκης Ζώτος, από την πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ.
 
“Το καύσιμο της αριστεράς ήταν πάντα το εργατικό κίνημα. Όποιος πιστεύει ότι μείναμε από κάυσιμα, θα εκπλαγεί πολύ γρήγορα όπως εξεπλάγησαν πάρα πολλοί με την επιτυχία της πανεργατικής στις 12 Νοέμβρη”, είπε στην παρέμβασή του ο Ηλίας Λοϊζος πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων δήμου Ν. Ηρακλείου, που περιέγραψε τις επιθέσεις στους δήμους αλλά και τους σκληρούς συνεχείς αγώνες των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση από την έναρξη των μνημονίων μέχρι σήμερα. Ενώ και ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Άγιου Σάββα, τόνισε ότι “το μήνυμα από την προχτεσινή πανεργατική είναι το ίδιο με τα προηγούμενα χρόνια, ότι δεν ήταν μια τουφεκιά στον αέρα αλλά αφετηρία κλιμάκωσης. Γι’ αυτό έχουμε απεργία στα ΜΜΜ αύριο, γι’ αυτό στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ χτες μπήκε πίεση για νέα πανελλαδική πανυγιεινομική απεργία στις 2 Δεκέμβρη”.
 
Αφιερωμένο στη μεγάλη, μετά την υπογραφή του 3ου μνημόμιου από το ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική συζήτηση των ημερών “Με ποια αριστερά για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ”, ήταν το δεύτερο μέρος της ημερίδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο πάνελ βρέθηκαν αγωνιστές από διαφορετικές οργανώσεις, συλλογικότητες και ρεύματα της αριστεράς που αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα της στρατηγικής εναλλακτικής.
 
Ο Γιάννης Ελαφρός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δημοσιογράφος του ΠΡΙΝ, άνοιξε τη συζήτηση μιλώντας για την ήττα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέροντας τα βασικά στοιχεία της, όπως το αντιμνημόνιο χωρίς αντικαπιταλιστικά και ταξικά χαρακτηριστικά, η εθνική ενότητα ενάντια στους ξένους, ο κοινοβουλευτικός δρόμος. Στη συνέχεια έκφρασε την άποψη ότι υπάρχει αναγκαιότητα “ενός μεγάλου, ευρύτερου, αντικαπιταλιστικού, αντιΕΕ, ανατρεπτικού μετώπου πολιτικών δυνάμεων” που θα οικοδομηθεί “όχι μέσα από δημόσιες σχέσεις αλλά στο επίπεδο του μαζικού κινήματος” ενώ θα έχει ως βάση “ένα συνολικό αντικαπιταλιστικό μεταβατικό προγραμμα με επαναστατική προοπτική, για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργατών”.
 
Ακολούθησε ο Βασίλης Λιόσης από το Σύλλογο Κορδάτος που στάθηκε στην ανάγκη συγκρότησης των δυνάμεων της κομμουνιστικής αριστεράς μέσα στην ευρύτερη αριστερά, με στόχο να αποφύγουν, μέσα από ειλικρινή, συντροφικό διάλογο και κοινή δράση, παθογένειες και λάθη του παρελθόντος. Συνεχίζοντας ο Σωκράτης Γιαννόπουλος, πρώην μέλος ΚΣ νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Τάση Ανασύνθεση, στάθηκε στην ανάγκη που υπάρχει η αριστερά να οικοδομήσει και να πείσει για τη δική της εναλλακτική. “Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τη σύγκρουση μόνο καταγγέλοντας την κυβέρνηση, το σύστημα κλπ, χρειαζόμαστε τη δική μας εναλλακτική” είπε, ενώ τόνισε ότι δεν αρκούν οι διακηρυκτικές προθέσεις των δυνάμεων της αριστεράς για να ξεπεραστούν οι αδυναμίες της, αλλά μέσα από τη δράση στο κίνημα και τη συζήτηση είναι που ανοίγει ο δρόμος μιας καινούργιας αριστεράς που θα κάνει το σοσιαλισμό ελκυστική επιλογή για τον κόσμο.
 
Ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησε για τη σημασία της ημερίδας “σε μια συγκυρία όπου για πρώτη φορά η αριστερά στην κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα που είχαν δυσκολίες να το υλοποιήσουν οι κλασικές δυνάμεις της αστικής τάξης”, αλλά και “στον απόηχο της πανεργατικής απεργίας της Πέμπτης, μιας συγκλονιστικής απεργίας, που δεν έχει καμία σύγκριση με τις προηγούμενες ενάντια στους Σαμαροβενιζέλους, με την εργατική τάξη να φτάνει να κοντράρει τα όρια της δικής της ρεφορμιστικής συνείδησης”. 
 
Ενιαιομετωπική δράση
 
Στη συνέχεια εξήγησε γιατί η ήττα της στρατηγικής ΣΥΡΙΖΑ είναι ήττα της στρατηγικής του κοινοβουλευτικού δρόμου, καταλήγοντας ότι με την ενιαιομετωπική δράση μέσα στο κίνημα γίνονται τα απαραίτητα για την αριστερά βήματα, αλλά και με την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
 
Ο Κώστας Μαρματάκης από την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση – ΛΑΕ μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα της συγκρότησης της αριστεράς πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στην κουβέντα και το ζήτημα της κυβέρνησης. “Έχουμε διαφωνίες σε αυτό, να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε, αλλά αδικούμε την έννοια της κυβέρνησης της αριστεράς ή της αριστερής κυβέρνησης όταν την ταυτίζουμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρξε προφανώς τέτοιο σχέδιο”.
 
Στην πρώτη παρέμβαση από το ακροατήριο ο Χρήστος Μπίστης, από το ΕΚΚΕ και την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησε για τη μεγάλη σημασία που έχει η αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά σήμερα, σε περίοδο βαθιάς κρίσης του συστήματος αλλά και ξεσηκωμού της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια ο Σάββας Μιχαήλ από το ΕΕΚ σημείωσε ότι “η συνείδηση των λαϊκών μαζών αναπτύσσεται πιο γρήγορα από την πεφωτισμένη ευρωπαϊκή αριστερά, ακόμα και την άκρα αριστερά... ο κόσμος είναι πιο μπροστά” κόντρα σε εκτιμήσεις που υποτιμούν τον κόσμο και τους αγώνες του.
 
Ο Αλέξανδρος Γεωργίου, πρώην ΑΡΑΝ, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκφρασε την άποψη ότι υπάρχει ήττα των στρατηγικών όλων των δυνάμεων της αριστεράς αφού δεν κατάφεραν να σταματήσουν την επίθεση και γι’ αυτό χρειάζεται αυτοκριτική για ένα νέο ξεκίνημα που να δώσει στην αντίσταση που θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται χαρακτηριστικά αντεπίθεσης.
 
Ο Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός, μίλησε για το πολιτικό κενό που υπάρχει αλλά και την αδυναμία των δυνάμεων της αριστεράς να το καλύψουν. Έκανε κριτική στις δυνάμεις της ΛΑΕ που δεν πήραν ξεκάθαρη θέση ούτε ενάντια στην ΕΕ, ούτε για την αναγκαιότητα της ρήξης και πρότεινε τη συγκρότηση ενός πολιτικού μετώπου με μια ολοκληρωμένη πολιτική επεξεργασία ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, με κινηματικά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις αλλά και με σοσιαλιστικό προσανατολισμό που δεν τον κρύβει. Ενώ ο Μάνος Σκούφογλου από την ΟΚΔΕ-Σπαρτακος και την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε ότι η απαίτηση για ενότητα δεν μπορεί να παραβλέπει τα κρίσιμα ζητήματα της στρατηγικής.
 
Σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας γίνονταν καλέσματα για τα επόμενα ήδη προγραμματισμένα αγωνιστικά ραντεβού: τη διαδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείο, τη διαδήλωση ενάντια στη FRONTEX στις 28 Νοέμβρη στον Πειραιά, την πανυγιεινομική απεργία στις 2 Δεκέμβρη, την αντιφασιστική εκδήλωση στο δήμο Κορυδαλλού στις 9 Δεκέμβρη, την πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στο φράχτη στον Έβρο στις 23 και 24 Γενάρη.